preskoči na sadržaj

Srednja škola Mate Balote Poreč

Login

  Non scholae, sed vitae discimus.

« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zujanje pčela u studenome
Autor: Krešimir Bronić, 2. 12. 2013.

Stigla nam je zima, a s njome više ne čujemo zujanje pčela. Ipak u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču, učenici trećeg i četvrtoga razreda poljoprivrednoga usmjerenja i u studenome su mogli čuti i vidjeti pčele. Za tu neobičnu pojavu zaslužno je predavanje Dragana Brenka o pčelama i pčelarstvu. Gospodin Brenko upoznao nas je i s radom pčelarske udruge„Nektar“, čiji je član, a koja je osnovana 1984. godine te danas broji pedesetak članova i pokriva područje Poreštine. Udruga je često bila inicijator edukativno - propagandnih predavanja za građanstvo, ali ono s čime se može pohvaliti je činjenica da kontinuirano drže stručna predavanja za mlade pčelare te djeluju na unapređenju i razvoju pčelarstva Poreštine. I ovom je prilikom pčelar Brenko pred učenicima poljoprivrednog usmjerenja ponovio važnost pčela za poljoprivredu i koristi pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje. 

 

Marika Turčinov IV P 


Na svijetu je poznato približno 20 000 vrsta pčela na svim kontinentima, osim Antartike. Najbolji su oprašivači cvjetova na zemlji, a da njih jednog dana nestane i život na zemlji bi nestao za 3 do 4 godine. Svi smo upoznati s medom kao najpoznatijim pčelinjim proizvodom te njegovim hranjivim i ljekovitim svojstvima, pogotovo u ovim hladnim zimskim danima, ali med nije jedini ljekoviti pčelinji proizvod, na što nas je podsjetio i naš predavač. Propolis je također jedan od proizvoda pčela izuzetnih osobina za zdravlje, djeluje antivirusno, antibakterijski i lagano anestetski. Topljenjem pčelinjeg saća i pročišćavanjem dobiva se vosak koji se primjenjuje u medicini, kozmetici, za izradu ukrasnih svijeća, suvenira. Matična mliječ proizvod je mliječnih žlijezda koje se nalaze u glavi pčela, a za čovjeka, ona  ima brojne kvalitete: povećanje izdržljivosti posebno pri naporu i hladnoći, povećanje i održavanje duševne i općenite vitalnosti. Poznata je činjenica da pčelari rijetko obolijevaju od reumatizma za što je svakako zaslužan pčelinji otrov, tako danas medicina pčelinjem otrovu posvećuje sve više pažnje. Iz njega se izrađuju razni preparati koji se primjenjuju u obliku liječenja injekcijom do masti. Usporedili smo šećer s medom te ustanovili da iako imaju možda istu kalorijsku vrijednost, med za razliku od šećera ima protuupalnu funkciju. Zbog svojih protubakterijskih osobnosti koje sprečavaju infekcije, enzima koji pridonose obnavljanju tkiva i zacjeljivanju rana, med pomaže u smanjivanju boli, podražaja te uklanja neugodne mirise i upija gnoj...

Predavanje je za nas poljoprivrednike bilo poučno i zanimljivo te je potaklo raspravu o zaštiti i ugroženosti pčela te upotrebi insekticida u zaštiti kulturnih biljaka. Danas su pčele posebno ugrožene zbog sve veće uporabe insekticida, a njihov je opstanak i brojnost važna zbog oprašivanja i razvoja ploda biljke. I dok se sladimo bagremovim, kaduljinim, kestenovim ili livadnim medom ne smijemo zaboraviti da bez pčela ne bi bilo ni meda, a općenito ni života na zemlji.

Marika Turčinov IV P 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
 
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zujanje pčela u studenome
Autor: Krešimir Bronić, 2. 12. 2013.

Stigla nam je zima, a s njome više ne čujemo zujanje pčela. Ipak u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču, učenici trećeg i četvrtoga razreda poljoprivrednoga usmjerenja i u studenome su mogli čuti i vidjeti pčele. Za tu neobičnu pojavu zaslužno je predavanje Dragana Brenka o pčelama i pčelarstvu. Gospodin Brenko upoznao nas je i s radom pčelarske udruge„Nektar“, čiji je član, a koja je osnovana 1984. godine te danas broji pedesetak članova i pokriva područje Poreštine. Udruga je često bila inicijator edukativno - propagandnih predavanja za građanstvo, ali ono s čime se može pohvaliti je činjenica da kontinuirano drže stručna predavanja za mlade pčelare te djeluju na unapređenju i razvoju pčelarstva Poreštine. I ovom je prilikom pčelar Brenko pred učenicima poljoprivrednog usmjerenja ponovio važnost pčela za poljoprivredu i koristi pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje. 

 

Marika Turčinov IV P 


Na svijetu je poznato približno 20 000 vrsta pčela na svim kontinentima, osim Antartike. Najbolji su oprašivači cvjetova na zemlji, a da njih jednog dana nestane i život na zemlji bi nestao za 3 do 4 godine. Svi smo upoznati s medom kao najpoznatijim pčelinjim proizvodom te njegovim hranjivim i ljekovitim svojstvima, pogotovo u ovim hladnim zimskim danima, ali med nije jedini ljekoviti pčelinji proizvod, na što nas je podsjetio i naš predavač. Propolis je također jedan od proizvoda pčela izuzetnih osobina za zdravlje, djeluje antivirusno, antibakterijski i lagano anestetski. Topljenjem pčelinjeg saća i pročišćavanjem dobiva se vosak koji se primjenjuje u medicini, kozmetici, za izradu ukrasnih svijeća, suvenira. Matična mliječ proizvod je mliječnih žlijezda koje se nalaze u glavi pčela, a za čovjeka, ona  ima brojne kvalitete: povećanje izdržljivosti posebno pri naporu i hladnoći, povećanje i održavanje duševne i općenite vitalnosti. Poznata je činjenica da pčelari rijetko obolijevaju od reumatizma za što je svakako zaslužan pčelinji otrov, tako danas medicina pčelinjem otrovu posvećuje sve više pažnje. Iz njega se izrađuju razni preparati koji se primjenjuju u obliku liječenja injekcijom do masti. Usporedili smo šećer s medom te ustanovili da iako imaju možda istu kalorijsku vrijednost, med za razliku od šećera ima protuupalnu funkciju. Zbog svojih protubakterijskih osobnosti koje sprečavaju infekcije, enzima koji pridonose obnavljanju tkiva i zacjeljivanju rana, med pomaže u smanjivanju boli, podražaja te uklanja neugodne mirise i upija gnoj...

Predavanje je za nas poljoprivrednike bilo poučno i zanimljivo te je potaklo raspravu o zaštiti i ugroženosti pčela te upotrebi insekticida u zaštiti kulturnih biljaka. Danas su pčele posebno ugrožene zbog sve veće uporabe insekticida, a njihov je opstanak i brojnost važna zbog oprašivanja i razvoja ploda biljke. I dok se sladimo bagremovim, kaduljinim, kestenovim ili livadnim medom ne smijemo zaboraviti da bez pčela ne bi bilo ni meda, a općenito ni života na zemlji.

Marika Turčinov IV P 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
Događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zujanje pčela u studenome
Autor: Krešimir Bronić, 2. 12. 2013.

Stigla nam je zima, a s njome više ne čujemo zujanje pčela. Ipak u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču, učenici trećeg i četvrtoga razreda poljoprivrednoga usmjerenja i u studenome su mogli čuti i vidjeti pčele. Za tu neobičnu pojavu zaslužno je predavanje Dragana Brenka o pčelama i pčelarstvu. Gospodin Brenko upoznao nas je i s radom pčelarske udruge„Nektar“, čiji je član, a koja je osnovana 1984. godine te danas broji pedesetak članova i pokriva područje Poreštine. Udruga je često bila inicijator edukativno - propagandnih predavanja za građanstvo, ali ono s čime se može pohvaliti je činjenica da kontinuirano drže stručna predavanja za mlade pčelare te djeluju na unapređenju i razvoju pčelarstva Poreštine. I ovom je prilikom pčelar Brenko pred učenicima poljoprivrednog usmjerenja ponovio važnost pčela za poljoprivredu i koristi pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje. 

 

Marika Turčinov IV P 


Na svijetu je poznato približno 20 000 vrsta pčela na svim kontinentima, osim Antartike. Najbolji su oprašivači cvjetova na zemlji, a da njih jednog dana nestane i život na zemlji bi nestao za 3 do 4 godine. Svi smo upoznati s medom kao najpoznatijim pčelinjim proizvodom te njegovim hranjivim i ljekovitim svojstvima, pogotovo u ovim hladnim zimskim danima, ali med nije jedini ljekoviti pčelinji proizvod, na što nas je podsjetio i naš predavač. Propolis je također jedan od proizvoda pčela izuzetnih osobina za zdravlje, djeluje antivirusno, antibakterijski i lagano anestetski. Topljenjem pčelinjeg saća i pročišćavanjem dobiva se vosak koji se primjenjuje u medicini, kozmetici, za izradu ukrasnih svijeća, suvenira. Matična mliječ proizvod je mliječnih žlijezda koje se nalaze u glavi pčela, a za čovjeka, ona  ima brojne kvalitete: povećanje izdržljivosti posebno pri naporu i hladnoći, povećanje i održavanje duševne i općenite vitalnosti. Poznata je činjenica da pčelari rijetko obolijevaju od reumatizma za što je svakako zaslužan pčelinji otrov, tako danas medicina pčelinjem otrovu posvećuje sve više pažnje. Iz njega se izrađuju razni preparati koji se primjenjuju u obliku liječenja injekcijom do masti. Usporedili smo šećer s medom te ustanovili da iako imaju možda istu kalorijsku vrijednost, med za razliku od šećera ima protuupalnu funkciju. Zbog svojih protubakterijskih osobnosti koje sprečavaju infekcije, enzima koji pridonose obnavljanju tkiva i zacjeljivanju rana, med pomaže u smanjivanju boli, podražaja te uklanja neugodne mirise i upija gnoj...

Predavanje je za nas poljoprivrednike bilo poučno i zanimljivo te je potaklo raspravu o zaštiti i ugroženosti pčela te upotrebi insekticida u zaštiti kulturnih biljaka. Danas su pčele posebno ugrožene zbog sve veće uporabe insekticida, a njihov je opstanak i brojnost važna zbog oprašivanja i razvoja ploda biljke. I dok se sladimo bagremovim, kaduljinim, kestenovim ili livadnim medom ne smijemo zaboraviti da bez pčela ne bi bilo ni meda, a općenito ni života na zemlji.

Marika Turčinov IV P 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju