preskoči na sadržaj

Srednja škola Mate Balote Poreč

Login

  Non scholae, sed vitae discimus.

« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Koza ni krepala,još uvik je živa na Štanciji Kumparička
Autor: Krešimir Bronić, 26. 11. 2015.

Kao što smo prethodno izvještavali, učenici agrotehničarskog smjera SŠ Mate Balote, uključeni su u europski projekt Erasmus+, zajedno s poljoprivrednom školom iz Francuske, a na temu koze i agroturizam.

 

U utorak, 17. studenog 2015. godine, posjetili smo obiteljsko gospodarstvo Štancija Kumparička u Krnici.

 

Štancija datira još iz davnih dana, najstariji pronađeni podatak je iz 14. stoljeća. Novi vlasnik Štancije, Aleš Winkler, srdačno nas je ugostio na svom ekološkom gospodarstvu s čak 250 koza. Od pasmina uzgaja sansku i alpinu, koje se pasu na 170 hektara zemljišta. Tijekom kratkog (ali slatkog) boravka na farmi razgledali smo staju i siranu. Gospodin Winkler nam je održao kratko predavanje o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Pobliže nas je upoznao sa dnevnim rasporedom mužnje i hranjenja, odnosno temperaturom mlijeka kod proizvodnje sira i jogurta. Istaknuo je kako gotovo sve proizvode prodaje na kućnom pragu, jer Štanciju posjećuje mnoštvo turista. 

                                    Martina Kos i Ana Sakač

 


Nezaobilazna degustacija sve nas je obradovala; svjesni smo da je kozje mlijeko, iako specifičnog mirisa i okusa, ljekovito, te da bi ga trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Kozje mlijeko sadrži manje laktoze pa ga mogu konzumirati i osobe osjetljive na laktozu. Saznali smo da su koze jako korisne, jer brste do 2 metra visine, pa mogu zaštititi zemljišta od većih požara.

 

Na ovoj terenskoj nastavi naučili smo mnogo novih i zanimljivih informacija o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Spremni smo to iskustvo i znanje podijeliti sa francuskim partnerima.

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
 
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Koza ni krepala,još uvik je živa na Štanciji Kumparička
Autor: Krešimir Bronić, 26. 11. 2015.

Kao što smo prethodno izvještavali, učenici agrotehničarskog smjera SŠ Mate Balote, uključeni su u europski projekt Erasmus+, zajedno s poljoprivrednom školom iz Francuske, a na temu koze i agroturizam.

 

U utorak, 17. studenog 2015. godine, posjetili smo obiteljsko gospodarstvo Štancija Kumparička u Krnici.

 

Štancija datira još iz davnih dana, najstariji pronađeni podatak je iz 14. stoljeća. Novi vlasnik Štancije, Aleš Winkler, srdačno nas je ugostio na svom ekološkom gospodarstvu s čak 250 koza. Od pasmina uzgaja sansku i alpinu, koje se pasu na 170 hektara zemljišta. Tijekom kratkog (ali slatkog) boravka na farmi razgledali smo staju i siranu. Gospodin Winkler nam je održao kratko predavanje o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Pobliže nas je upoznao sa dnevnim rasporedom mužnje i hranjenja, odnosno temperaturom mlijeka kod proizvodnje sira i jogurta. Istaknuo je kako gotovo sve proizvode prodaje na kućnom pragu, jer Štanciju posjećuje mnoštvo turista. 

                                    Martina Kos i Ana Sakač

 


Nezaobilazna degustacija sve nas je obradovala; svjesni smo da je kozje mlijeko, iako specifičnog mirisa i okusa, ljekovito, te da bi ga trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Kozje mlijeko sadrži manje laktoze pa ga mogu konzumirati i osobe osjetljive na laktozu. Saznali smo da su koze jako korisne, jer brste do 2 metra visine, pa mogu zaštititi zemljišta od većih požara.

 

Na ovoj terenskoj nastavi naučili smo mnogo novih i zanimljivih informacija o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Spremni smo to iskustvo i znanje podijeliti sa francuskim partnerima.

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
Događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Koza ni krepala,još uvik je živa na Štanciji Kumparička
Autor: Krešimir Bronić, 26. 11. 2015.

Kao što smo prethodno izvještavali, učenici agrotehničarskog smjera SŠ Mate Balote, uključeni su u europski projekt Erasmus+, zajedno s poljoprivrednom školom iz Francuske, a na temu koze i agroturizam.

 

U utorak, 17. studenog 2015. godine, posjetili smo obiteljsko gospodarstvo Štancija Kumparička u Krnici.

 

Štancija datira još iz davnih dana, najstariji pronađeni podatak je iz 14. stoljeća. Novi vlasnik Štancije, Aleš Winkler, srdačno nas je ugostio na svom ekološkom gospodarstvu s čak 250 koza. Od pasmina uzgaja sansku i alpinu, koje se pasu na 170 hektara zemljišta. Tijekom kratkog (ali slatkog) boravka na farmi razgledali smo staju i siranu. Gospodin Winkler nam je održao kratko predavanje o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Pobliže nas je upoznao sa dnevnim rasporedom mužnje i hranjenja, odnosno temperaturom mlijeka kod proizvodnje sira i jogurta. Istaknuo je kako gotovo sve proizvode prodaje na kućnom pragu, jer Štanciju posjećuje mnoštvo turista. 

                                    Martina Kos i Ana Sakač

 


Nezaobilazna degustacija sve nas je obradovala; svjesni smo da je kozje mlijeko, iako specifičnog mirisa i okusa, ljekovito, te da bi ga trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Kozje mlijeko sadrži manje laktoze pa ga mogu konzumirati i osobe osjetljive na laktozu. Saznali smo da su koze jako korisne, jer brste do 2 metra visine, pa mogu zaštititi zemljišta od većih požara.

 

Na ovoj terenskoj nastavi naučili smo mnogo novih i zanimljivih informacija o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Spremni smo to iskustvo i znanje podijeliti sa francuskim partnerima.

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju