« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Kao što smo prethodno izvještavali, učenici agrotehničarskog smjera SŠ Mate Balote, uključeni su u europski projekt Erasmus+, zajedno s poljoprivrednom školom iz Francuske, a na temu koze i agroturizam.
U utorak, 17. studenog 2015. godine, posjetili smo obiteljsko gospodarstvo Štancija Kumparička u Krnici.
Štancija datira još iz davnih dana, najstariji pronađeni podatak je iz 14. stoljeća. Novi vlasnik Štancije, Aleš Winkler, srdačno nas je ugostio na svom ekološkom gospodarstvu s čak 250 koza. Od pasmina uzgaja sansku i alpinu, koje se pasu na 170 hektara zemljišta. Tijekom kratkog (ali slatkog) boravka na farmi razgledali smo staju i siranu. Gospodin Winkler nam je održao kratko predavanje o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Pobliže nas je upoznao sa dnevnim rasporedom mužnje i hranjenja, odnosno temperaturom mlijeka kod proizvodnje sira i jogurta. Istaknuo je kako gotovo sve proizvode prodaje na kućnom pragu, jer Štanciju posjećuje mnoštvo turista.
Martina Kos i Ana Sakač
Nezaobilazna degustacija sve nas je obradovala; svjesni smo da je kozje mlijeko, iako specifičnog mirisa i okusa, ljekovito, te da bi ga trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Kozje mlijeko sadrži manje laktoze pa ga mogu konzumirati i osobe osjetljive na laktozu. Saznali smo da su koze jako korisne, jer brste do 2 metra visine, pa mogu zaštititi zemljišta od većih požara.
Na ovoj terenskoj nastavi naučili smo mnogo novih i zanimljivih informacija o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Spremni smo to iskustvo i znanje podijeliti sa francuskim partnerima.
Kao što smo prethodno izvještavali, učenici agrotehničarskog smjera SŠ Mate Balote, uključeni su u europski projekt Erasmus+, zajedno s poljoprivrednom školom iz Francuske, a na temu koze i agroturizam.
U utorak, 17. studenog 2015. godine, posjetili smo obiteljsko gospodarstvo Štancija Kumparička u Krnici.
Štancija datira još iz davnih dana, najstariji pronađeni podatak je iz 14. stoljeća. Novi vlasnik Štancije, Aleš Winkler, srdačno nas je ugostio na svom ekološkom gospodarstvu s čak 250 koza. Od pasmina uzgaja sansku i alpinu, koje se pasu na 170 hektara zemljišta. Tijekom kratkog (ali slatkog) boravka na farmi razgledali smo staju i siranu. Gospodin Winkler nam je održao kratko predavanje o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Pobliže nas je upoznao sa dnevnim rasporedom mužnje i hranjenja, odnosno temperaturom mlijeka kod proizvodnje sira i jogurta. Istaknuo je kako gotovo sve proizvode prodaje na kućnom pragu, jer Štanciju posjećuje mnoštvo turista.
Martina Kos i Ana Sakač
Nezaobilazna degustacija sve nas je obradovala; svjesni smo da je kozje mlijeko, iako specifičnog mirisa i okusa, ljekovito, te da bi ga trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Kozje mlijeko sadrži manje laktoze pa ga mogu konzumirati i osobe osjetljive na laktozu. Saznali smo da su koze jako korisne, jer brste do 2 metra visine, pa mogu zaštititi zemljišta od većih požara.
Na ovoj terenskoj nastavi naučili smo mnogo novih i zanimljivih informacija o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Spremni smo to iskustvo i znanje podijeliti sa francuskim partnerima.
Kao što smo prethodno izvještavali, učenici agrotehničarskog smjera SŠ Mate Balote, uključeni su u europski projekt Erasmus+, zajedno s poljoprivrednom školom iz Francuske, a na temu koze i agroturizam.
U utorak, 17. studenog 2015. godine, posjetili smo obiteljsko gospodarstvo Štancija Kumparička u Krnici.
Štancija datira još iz davnih dana, najstariji pronađeni podatak je iz 14. stoljeća. Novi vlasnik Štancije, Aleš Winkler, srdačno nas je ugostio na svom ekološkom gospodarstvu s čak 250 koza. Od pasmina uzgaja sansku i alpinu, koje se pasu na 170 hektara zemljišta. Tijekom kratkog (ali slatkog) boravka na farmi razgledali smo staju i siranu. Gospodin Winkler nam je održao kratko predavanje o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Pobliže nas je upoznao sa dnevnim rasporedom mužnje i hranjenja, odnosno temperaturom mlijeka kod proizvodnje sira i jogurta. Istaknuo je kako gotovo sve proizvode prodaje na kućnom pragu, jer Štanciju posjećuje mnoštvo turista.
Martina Kos i Ana Sakač
Nezaobilazna degustacija sve nas je obradovala; svjesni smo da je kozje mlijeko, iako specifičnog mirisa i okusa, ljekovito, te da bi ga trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Kozje mlijeko sadrži manje laktoze pa ga mogu konzumirati i osobe osjetljive na laktozu. Saznali smo da su koze jako korisne, jer brste do 2 metra visine, pa mogu zaštititi zemljišta od većih požara.
Na ovoj terenskoj nastavi naučili smo mnogo novih i zanimljivih informacija o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Spremni smo to iskustvo i znanje podijeliti sa francuskim partnerima.