« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Istarska je županija 2018. organizirala projekt u kojem su dodijeljena bespovratna sredstva za sufinanciranje projekta iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva. Srednja škola Mate Balote Poreč prijavila se na natječaj, a sam projekt osmislila je profesorica Mirela Marković uz pomoć profesorica Margite Žiković i Oriete Milovan.
Destileriju smo dobili u prosincu 2018., a prvu smo destilaciju izvršili 19. 3. 2019. Kod prve su nam destilacije pomogli Marija i Emir Komić, koji i sami imaju veliku destileriju u Vodnjanu i bave se preradom i distribucijom proizvoda eteričnog bilja. Destilirali smo ružmarin u 1 kotlu te smo dobili 62 mililitra eteričnog ulja ružmarina i 4.5 litara hidrolata ružmarina.
Proizvodnja eteričnog ulja:
U kotao za destilaciju ubaci se biljna masa koja stoji na situ. Ispod sita se nalazi voda koja se zagrijava. Kako voda isparava vodena para se diže, prolazi kroz sito s ružmarinom te sa sobom skuplja eterično ulje koje je ružmarin otpustio. Para prelazi u drugi kotao s vodom gdje se hladi na 20 stupnjeva. Tako dobivamo ulje prirodnim procesom.
Ulje je važno čuvati na mračnom mjestu, u tamnim bočicama te je važno da bude dobro zatvoreno jer eteričnom ulju šteti kisik. Ako se ulje dobro čuva može trajati i do 10 godina.
Helena Sirotić Dundović i Mateo Dintinjana, 1. P
Istarska je županija 2018. organizirala projekt u kojem su dodijeljena bespovratna sredstva za sufinanciranje projekta iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva. Srednja škola Mate Balote Poreč prijavila se na natječaj, a sam projekt osmislila je profesorica Mirela Marković uz pomoć profesorica Margite Žiković i Oriete Milovan.
Destileriju smo dobili u prosincu 2018., a prvu smo destilaciju izvršili 19. 3. 2019. Kod prve su nam destilacije pomogli Marija i Emir Komić, koji i sami imaju veliku destileriju u Vodnjanu i bave se preradom i distribucijom proizvoda eteričnog bilja. Destilirali smo ružmarin u 1 kotlu te smo dobili 62 mililitra eteričnog ulja ružmarina i 4.5 litara hidrolata ružmarina.
Proizvodnja eteričnog ulja:
U kotao za destilaciju ubaci se biljna masa koja stoji na situ. Ispod sita se nalazi voda koja se zagrijava. Kako voda isparava vodena para se diže, prolazi kroz sito s ružmarinom te sa sobom skuplja eterično ulje koje je ružmarin otpustio. Para prelazi u drugi kotao s vodom gdje se hladi na 20 stupnjeva. Tako dobivamo ulje prirodnim procesom.
Ulje je važno čuvati na mračnom mjestu, u tamnim bočicama te je važno da bude dobro zatvoreno jer eteričnom ulju šteti kisik. Ako se ulje dobro čuva može trajati i do 10 godina.
Helena Sirotić Dundović i Mateo Dintinjana, 1. P
Istarska je županija 2018. organizirala projekt u kojem su dodijeljena bespovratna sredstva za sufinanciranje projekta iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva. Srednja škola Mate Balote Poreč prijavila se na natječaj, a sam projekt osmislila je profesorica Mirela Marković uz pomoć profesorica Margite Žiković i Oriete Milovan.
Destileriju smo dobili u prosincu 2018., a prvu smo destilaciju izvršili 19. 3. 2019. Kod prve su nam destilacije pomogli Marija i Emir Komić, koji i sami imaju veliku destileriju u Vodnjanu i bave se preradom i distribucijom proizvoda eteričnog bilja. Destilirali smo ružmarin u 1 kotlu te smo dobili 62 mililitra eteričnog ulja ružmarina i 4.5 litara hidrolata ružmarina.
Proizvodnja eteričnog ulja:
U kotao za destilaciju ubaci se biljna masa koja stoji na situ. Ispod sita se nalazi voda koja se zagrijava. Kako voda isparava vodena para se diže, prolazi kroz sito s ružmarinom te sa sobom skuplja eterično ulje koje je ružmarin otpustio. Para prelazi u drugi kotao s vodom gdje se hladi na 20 stupnjeva. Tako dobivamo ulje prirodnim procesom.
Ulje je važno čuvati na mračnom mjestu, u tamnim bočicama te je važno da bude dobro zatvoreno jer eteričnom ulju šteti kisik. Ako se ulje dobro čuva može trajati i do 10 godina.
Helena Sirotić Dundović i Mateo Dintinjana, 1. P