XIII. Ružičkini dani
Autor: ĐURĐEVKA PECIKOZIĆ, 30. 9. 2010.
XIII. Ružičkini dani održani su od 15. do 17. rujna 2010. godine u rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru.
Na ovoj su manifestaciji sudjelovali i učenici naše škole. Profesorice Mirjana Drakulić i Đurđevka Pecikozić bile su mentorice i voditeljice našim učenicima.
Za najbolji rad proglašen je rad učenice naše škole Koštane Lukić. Rad je pod nazivom „Određivanje nitrita u suhomesnatim proizvodima“ prezentiran 17. rujna 2010. godine na završnoj manifestaciji.
Kratak zažetak radova možete pogledati u opciji više.
Žvakaća guma i polimeri
Ljiljana Bečvardi, Mirjana Drakulić
Tehnička škola Nikola Tesla Vukovar, Blage Zadre 4., 32010 Vukovar
U časopisu “ Science in school“ jesen, 2008. nalazi se članak o žvakaćoj gumi koji je uzrokom ovoga rada. Halina Stanley istražuje povijest žvakaće gume, kako kemija gume utječe na njezina svojstva, te kako znanstvenici rabe to znanje da žvakaća guma bude manji zagađivač okoliša.
Žvakaća se guma sastoji od polimera kao gumi baze i dodataka. Polimeri su visoko molekularne tvari građene od makromolekula. Prema podrijetlu mogu biti prirodni i sintetski i različite strukture što utječe na njihova svojstva.
Za proizvodnju žvakaćih guma prvo su rabljeni prirodni polimeri, prirodni kaučuk dobiven iz drveta Manilkara chicle. Danas se rabe mješavine prirodnih i sintetičkih polimera. U radu je ispitivano koji su mogući polimeri u žvakaćoj gumi Hubba Bubba proizvođača Wrigley s okusom šumskog voća. Ispitivanje depolimerizacijom, testovima gorenja i kemikalijama, te bubrenjem je pokazalo da u sastavu te gume mogu biti kaučuci poliizopren, polibutadien i polistirenbutadien.
U literaturi stoji da ovaj proizvođač žvakaćih guma rabi za gumi bazu prirodni kaučuk, poliizopren i sintetički kaučuk, blok kopolimer stiren-butadien-stiren.
Žvakaća guma i limunska kiselina
Jelena Brdarić, Mirjana Drakulić
Tehnička škola Nikola Tesla Vukovar, Blage Zadre 4., 32010 Vukovar
Limunska kiselina je voćna kiselina, prisutna u mnogim vrstama voća. Uporaba limunske kiseline kao dodatka hrani je široka i raznolika. Oznaka E-330.
Žvakaća se guma sastoji od gumene polimerne baze i dodataka šećera ili sladila,arome,boje i drugih dodataka kao što je limunska kiselina. Ona se u žvakaćoj gumi rabi kao regulator kiselosti i pojačivač okusa. Daje oštar, osvježavajući limunski okus a pojačava i antioksidacijske učinke.
U časopisu se „Science in school“ br.8, proljeće,2008.nalazi članak o određivanju limunske kiseline u žvakaćoj gumi Hubba Bubba s okusom naranče po propisu laboratorija proizvođača žvakaće gume Wrigley što je rabljeno u ovom radu. U radu je određivan postotak mase limunske kiseline u žvakaćoj gumi Hubba Bubba s okusom šumskog voća i s okusom lubenice. Metoda određivanja limunske kiseline je kiselinsko-bazna titracija uz fenolftalein kao indikator.
Ekstrakcija kafeina iz kave
Bosiljka Živanić, Mirjana Drakulić
Tehnička škola Nikola Tesla Vukovar, Blage Zadre 4., 32010 Vukovar
Kafein je alkaloid, stimulans koji se nalazi u sjemenu biljke kava ( Coffea). Zrno sadrži glikozide, polisaharide, lipide, proteine, antioksidanse, minerale i kafein. Sadržaj kafeina može biti od 0,8 do 4 % ovisno o vrsti biljke.
Prema novijim istraživanjima uporabom umjerene količine kave, dvije do tri šalice kave dnevno (100 – 130 mg kafeina) može se smanjiti rizik od dijabetesa 2, Parkinsonove bolesti, raka debelog crijeva, ciroze jetre, a pomaže kod kontrole astme, zaustavlja glavobolje, poboljšava raspoloženje. Sjeme zelene kave prolazi faze tehnološkog procesa obrade u kojima se kemijski i fizikalno mijenja. Poprima znakovit okus i miris kave, smanjuje se količina kafeina. U radu je rađena ekstrakcija kafeina iz Minas Franckove kave kuhanjem u vodi, a potom iz vodene otopine ekstrakcijom kloroformom.
Određivanje nitrita u suhomesnatim proizvodima
Koštana Lukić, Đurđevka Pecikozić
Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar, Blage Zadre 4, 32010 Vukovar
Nitriti kalija i natrija se dodaju pri preradi mesa i u smjesama za salamurenje u svrhu razvoja i očuvanja boje, inhibicije mikroorganizama i razvoja karakteristične arome.
Izvršeno je određivanje sadržaja nitrita spektrofotometrijskom metodom u uzorku paštete, posebne pileće salame i šunke.
Dobiveni rezultati pokazuju da je sadržaj nitrita najveći u posebnoj pilećoj salami, zatim u pašteti , dok je u domaćoj šunki zanemarivo mali.
Mesne prerađevine treba kontrolirano konzumirati vodeći računa o unosu nitrita u organizam jer se nitriti u reakciji s aminima i amidima u organizmu reduciraju do N- nitrozo spojeva koji djeluju kancerogeno.
Određivanje željeza u tlu s Hawaiia
Nikolina Živković, Đurđevka Pecikozić
Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar, Blage Zadre 4. 32010 Vukovar
S vulkanskim stijenama nemamo često priliku doći u dodir. Znakovitosti vulkanskog materijala izbačenog iz unutrašnjosti na zemljinu površinu ovise o svojstvima magme iz koje je nastao. Sastav magme je vrlo složen.
Uzorak tla crvenkasto smeđe boje s Hawaiia kvalitativno je analiziran i određeno je da sadrži Fe3+ i Al3+ iona. Izvršena je spektrofotometrijska analiza kojom je određen sadržaj Fe3+ iona i izražen u obliku Fe2O3.
Zaostali talog nakon obrade uzorka tla za spektrofotometrijsku analizu je SiO2+ netopljivo. Talog je analiziran gravimetrijskom metodom .
Dobiveni rezultati ukazuju da tlo Hawaiiskog otočja pripada tokovima bazaltne lave.
Tekstove pripremila: Đurđevka Pecikozić, prof.
I. smjena | II. smjena | |
---|---|---|
1. | 07.00-7.45 | 13.10-13.55 |
2. | 07.50-8.35 | 14.00-14.45 |
3. | 08.40-09.25 | 14.50-15.35 |
Veliki odmor | Veliki odmor | |
4. | 09.40-10.25 | 15.50-16.35 |
5. | 10.30-11.15 | 16.40-17.25 |
6. | 11.20-12.05 | 17.30-18.15 |
7. | 12.10-12.50 | 18.20-19.00 |
I. smjena | II. smjena | |
---|---|---|
1. | 7.00-7.40 | 13.45-14.25 |
2. | 7.45-8.25 | 14.30-15.10 |
3. | 8.30-9.10 | 15.15-15.55 |
Veliki odmor | Veliki odmor | |
4. | 9.25-10.05 | 16.10-16.50 |
5. | 10.10-10.50 | 16.55-17.35 |
6. | 10.55-11.35 | 17.40-18.20 |
7. | 11.40-12.20 | 18.25-19.00 |
VIRTUALNA KNJIŽNICA NAŠE ŠKOLE
Radno vrijeme školske knjižnice:
ponedjeljak, srijeda i petak
od 7:00 do 13:00
utorak i četvrtak
od 13:00 do 19:00
on-line katalog školske knjižnice