« Kolovoz 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
04.travnja imali smo privilegiju biti pozvani na snimanje Hell's kitchen emisije. Natjecatelji su pripremali "street food", a naši učenici imali su ulogu kušača i ocjenjivača. Nastavnici Svjetlani Jelić Večenaj bio je veliki izazov odabrati samo petnaestak učenika. Učenici koji su odabrani su iz 1.d, 1.e, 2.d, 2.e, 3.j i 4.j razreda. Među onima koji su iznijeli i svoj sud o pripremljenim jelima bili su Alan V. Zara R., Paula K., Zara B., Fran M., Luka M., i Leon Š. Također smo imali priliku postaviti pitanja chefu Tomislavu Gretiću i njegovim pomoćnicima. Do prikazivanja na TV-u dio atmosfere iščekivanja pogledajte u galeriji.
Dan uoči Svjetskog dana pjesništva, nastavnice Hrvatskoga jezika na čelu s voditeljicom aktiva Tatjanom Podoreški Žitković, u prostorijama naše škole, postavile su interaktivnu izložbu. Tamo možete pronaći stih to go, klupicu za pisanje i mnoge inspirativne stihove. Jer: "Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života." - Jacques Prévert
Ožujak je mjesec u kojem se tradicionalno obilježava učenje i uporaba francuskog jezika u svijetu, pa tako i u našoj školi. Ove godine proslavili smo ga uz slavnu slasticu Paris- Brest za koju se kaže da ju je davne 1910. godine osmislio slastičar Louis Durand iz Maisons-Laffitte-a, kako bi odao počast biciklističkoj utrci na relaciji Pariz-Brest-Pariz dugoj 1200km i njezinim sudionicima. Utrka je osnovana daleke 1891.godine, a održava se do današnjih dana u mjesecu kolovozu. Upravo ovom slasticom htjeli smo nagovijestiti nadolazeće Olimpijske igre 2024. u Parizu.
Slasticu koja oblikom podsjeća na kotač bicikla, a glavni sastojci su joj pâte à chou (prženo tijesto) i krema s pralinama, izradili su učenici 2.s razreda skupa sa svojim mentoricama, nastavnicama slastičarstva Zdenkom Buljan i francuskog jezika Sonjom Tomulić, po originalnoj francuskoj recepturi. Prigodni plakat je izradila učenica Laura Marković iz 2.a razreda.
Veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj gospodin Arne Sannes Bjornstad i gospođa Hager J. Bjornstad u svom su zagrebačkom domu izložili radove suvremenih hrvatskih umjetnica. Glavni cilj izložbe bio je promocija hrvatske umjetnosti, posebice hrvatskih umjetnica jer je događaj upriličen upravo na Dan žena.Tom prigodom naši učenici su ponovo imali privilegiju pripremati i posluživati cocktail party za sedamdesetak uzvanika. Svu organizaciju pripreme i posluživanja i ovoga puta vodila je nastavnica Svjetlana Jelić Večenaj. Dan prije, u učilištu, vrijedni učenici B grupe 3.j razreda odradili su veliki dio pripreme slanih jela dok su učenici 3.s razreda s nastavnicom Lidijom Pavičić pripremali običnu i zlevanku sa sirom, voćne košarice i brownie sa malinama i pistacijama. U rezidenciji, u kuhinji posao su odradili Zara, Mihael, Fran iz 2.e razreda i Barbara iz 4.j razreda, a lavovski dio posla, posluživanje cjelokupnog cocktail partya odradili su Ivana iz 2.g razreda te Ema, Lucija i Leon iz 4.j razreda. Pogledajte slike djelića naše ponude i svakako fotografije umjetničkih slika naših slikarica koje su izložene u rezidenciji.
Dok njihovi vršnjaci odmaraju na drugom dijelu zimskog odmora naši vrijedni Lorena, Ema, Lucija i Leon s nastavnicom Svjetlanom Jelić Večenaj i suradnikom praktične nastave Davidom Bočkim oduševljavaju uzvanike u rezidenciji Veleposlanika Kraljevine Norveške!
Već tradicionalno učenici i nastavnici naše škole obilježili su Dan zaljubljenih. Osim kolačića i pralina u obliku srca koje su napravile naše vrijedne nastavnice Slastičarstva Zdenka Buljan i Lidija Pavičić s svojim učenicama 2.s i 3.s, aktiv Hrvatskog jezika pobrinuo se za ljubavnu poštu. U školskoj knjižnici bio je zaljubljeni sandučić, a na sam dan sv. Valentina naše vrijedne poštarice Mia i Donika isporučile su pisamca na prave adrese. Novinarska grupa želi vam puno ljubavi svaki dan i uživajte u sličicama!
Povodom Svjetskog dana Nutelle naše profesorice Talijanskog jezika Renata Zaova Bačić i Marina Vučković Zovko, uz svesrdnu pomoć nastavnica Svjetlane Jelić Večenaj i Lidije Pavičić organizirale su Dan Nutelle u našoj školi. Uz prekrasnu talijansku glazbu održale su kratko predavanje o povijesti Nutelle, nakon toga uslijedio je kviz o Nutelli i na kraju degustacija slastica i napitaka od Nutelle. Učenici i nastavnici imali su priliku sudjelovati i u nagradnom natječaju za najbolji selfie s Nutellom, a o pobjedniku ćete biti pravovremeno obaviješteni. Svjetski dan Nutelle dobra je prilika za upoznavanje talijanske kuhinje, slastičarske i kulinarske tradicije te u konačnici, i talijanskog jezika što možete vidjeti na našim fotografijama.
Danas je u Prvoj gimnaziji održano prednatjecanje za Lidrano 2024. na razini gradskih četvrti. U vrlo jakoj konkurenciji naša učenica Ivana Paviša iz 2. g razreda prošla je dalje na županijsku razinu s novinarskim radom kojega je nazvala "MyAI: Tu sam da pomognem i zabavim". Čestitamo našoj učenici i njezinoj mentorici Tatjani Povalec!
Ugostiteljsko turističko učilište odabrano je kao škola partner u projektu "Na moj način- Vođenje gosta s invaliditetom" financiran sredstvima Ministarstva turizma. Nositelj projekta je srednja škola - Centar za odgoj i obrazovanje, Zagreb.
Sastanak je održan u utorak, 23.01.2024., s ravnateljicom škole Centra za odgoj i obrazovanje, Đanom Baftiri, koordinatoricom projekta Majom Postoglu i Silvijom Peroš, mag. oec.. Na sastanku je predstavljen hodogram događanja i podjela zadataka vezano za partnersku suradnju Škola i realizaciju ciljeva.
Cilj ovog projekta je senzibilizacija učenika u turizmu i ugostiteljstvu za potrebe gostiju s invaliditetom te jačanje kompetencija radnika u turizmu i ugostiteljstvu kao i učenika u tom sektoru za rad s gostima s posebnim potrebama.
Klikom na opširnije pogledajte slike sa sastanka.
Silvija Peroš, mag. oec.
Dana 12.1. u 13h održano je školsko natjecanje iz engleskog jezika. Natjecali su se učenici 2. i 4. razreda naše škole.
Rezultati su sljedeći:
2. razredi:
4. razredi:
Čestitamo učenicima na ostvarenim bodovima!
Aktiv engleskog jezika
Naša draga Lana, vršnjačka edukatorica, održala je predavanje na temu: "Kreativna reakcija za nenasilje". Podrška joj je bio 1g razred i razrednica Maja Frlužec. Osvježili smo ono što već znamo i nadahnuli se novim spoznajama. Predavanje je završni dio projekta u kojem je Lana sudjelovala zajedno s pedagoginjom Sanjom Sever Carnevali. Zahvaljujemo i Antoniji iz Udruge "Zamisli" koja je oplemenila predavanje iznimno korisnim informacijama.
Pedagoginja: Sanja Sever Carnevali, prof.
Poštovane učenice i poštovani učenici,
nastava počinje 08. 01. 2024. i održava se prema redovnom rasporedu, s tim da prvi tjedan krećemo s:
B - turnusom prije podne
A -turnusom poslije podne
O svim eventualnim promjenama bit ćete naknadno obaviješteni.
Svim učenicima, njihovim roditeljima i djelatnicima Ugostiteljsko - turističkog učilišta od srca želimo blagoslovljen Božić i sve predstojeće blagdane!
Pogledajte fotografije našeg druženja u auli škole. Bilo je prekrasno! Nastavnici i učenici proveli su kreativno jutro u predbožićnom druženju.
Poštovani učenici i roditelji,
obraćamo vam se s upozorenjem na opasnost energetskih pića zbog njihove učestale konzumacije među učenicima, a koja može dovesti i do smrtnog ishoda, uz brojne druge štetnosti za zdravlje učenika.
Stoga više o ovoj pojavi možete pronaći na poveznici Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo: https://www.hzjz.hr/energetska-pica-2023/.
I u našem Učilištu je održana Večer matematike, u četvrtak, 7.12.2023. od 17:30 do 19:30 u predavaonici 006. Sudjelovalo je 35 sudionika, 3. d kao ispomoć u postavljanju aktivnosti, učenici 1. e te učenica 2. c i učenik 4. i razreda kao sudionici u aktivnostima te kolegice matematičarke u pomoći s organizacijom samog događaja. Aktivnosti su se provodile kroz 6 punktova, izrade Matematičkih pahuljica (2 grupe), Fleksagona (2 grupe), Ajnc - potencije i Crni Petar – linearna funkcija i graf. Učenici i moderatorica su uživali, nešto novo naučili te se zabavili s matematikom. Klikom na opširnije pogledajte slike kako je to izgledalo… Hvala još jednom svima.
Tanja Vranešević
Dani Hrvatskog kulinarstva središnja je nacionalna kulinarska manifestacija koja se održava po petnaesti puta. Po prvi puta održala se u Osijeku, u novoizgrađenom Gospodarskom centru u razdoblju od 20. do 24. studenog.Cilj manifestacije je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napretka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, edukacija kuhara i slastičara, afirmacija kuharske i slastičarske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine.
Središnji sadržaji manifestacije su 15. Državno prvenstvo kuhara, 10. Državno prvenstvo slastičara, 13. natjecanje učenika Kamelija kup te Bocuse d’Or - Croatia - revijalno natjecanje, a natjecateljski dio popratiti će brojne radionice eminentnih domaćih i stranih kulinarskih stručnjaka te predavanja namijenjena stručnom usavršavanju za sva ugostiteljska zanimanja.
Učenici naše škole osvojili su prvo mjesto kao ukupni pobjednici. Čestitamo nastavnicima: Marici Memišević, Lidiji Pavičić i Zoranu Zeliću te učenicima: Andriji Šopec Kuzminskom i Leonu Švecu iz 4.j razreda, Emi Stipić i Tinu Kossi iz 3.b razreda te Ivoni Holub iz 3.s razreda. Svi smo Ponosni na vas!
U srijedu, 15. 11. 2023. u našoj školi održala se prva od četiri radionice projekta "Biraj zeleno", "Zero waste concept". Naš poznati chef Mate Janković je u suradnji s kompanijom Nestle poučavao sudionike radionice, a pomagali su mu učenici 3.a razreda. Sljedeće dvije radionice bit će pod vodstvom nastavnika Mladena Marušića i nastavnice Ivane Purić. Pogledajte slike u foto galeriji.
U četvrtak, 16. 11. 2023., smo po četvrti put imali privilegiju organizirati ručak u rezidenciji veleposlanika Norveške. Ovoga puta uzvanici su bili zastupnici Hrvatskog sabora među kojima i gospodin Bajs, bivši ministar turizma. U učilištu su pripremu namirnica odradili učenici Angelo i Dario s nastavnicom Svjetlanom Jelić Večenaj. U rezidenciji su s nastavnicom Maricom Memišević kuhale Patricija i Hana i to: rižoto od bakalara i lungić od jelena s parmezanom i tartufima. Desert pod nazivom Pastis Gascon pripremila je nastavnica Lidija Pavičić koja već drugi put u rezidenciji zadivljuje uzvanike dok plamteći desert dolazi za njihov stol. Sve sljedove jela kao i pića poslužile su Sara, Katarina i Maja uz nastavnicu Svjetlanu Jelić Večenaj. Primijetili ste da su svi navedeni učenici iz 3.j razreda koji su umjesto nastave kuharstva u kabinetu učilišta odradili ovako divnu prezentaciju našeg učilišta, hvala im na tome i sigurni smo u još mnoge suradnje s istim ili sličnim povodima! Slikice pogledajte u foto galeriji.
U hotelu Zonar 07.11. 2023. održavalo se državno natjecanje sommeliera. Finale su pratili učenici 2.g razreda sa svojim nastavnicima Marijom Majcenom i Svjetlanom Jelić Večenaj. Lijepo je bilo vidjeti da su među natjecateljima bili naši bivši učenici Ivan Maljevac koji se nažalost nije plasirao u polufinale i top deset, ali je Antonio Gregorić.Pobjednik i državni prvak postao je Kristijan Harjač, učenik naše škole. Čestitamo Kristijanu! Osim užitka u gledanju vrhunskih sommeliera naši učenici imali su priliku komunicirati s natjecateljima i dobiti puno korisnih informacija o vinima. Slike pogledajte u foto galeriji.
Na Zagrebačkom velesajmu održao se tradicionalni 45. međunarodni sajam knjiga - Interliber. Bogati program trajao je od 7. - 12. 11. 2023. Događaj nije mogao proći bez učenika Ugostiteljsko turističkog učilišta koji su posjetili Interliber u pratnji naše knjižničarke profesorice Anice Pauletić Čolaković. Slike pogledajte u foto galeriji.
Jubilarni deseti Aronia cup. Ovogodišnja tema - presjek prethodnih devet godina, slobodan izbor prethodnih tema.
Škole koje su sudjelovale:
Srednja škola Jure Kaštelan Omiš
Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača
Srednja škola Isidora Kršnjavog Našice
Srednja strukovna škola Marko Babić Vukovar
Ugostiteljsko turistička škola Osijek
Strukovna škola Virovitica
Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo
Srednja škola Topusko
Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar
Srednja škola Viktorovac Sisak
Srednja škola Ivan Seljanec Križevci
Srednja škola Prelog
Srednja škola Arboretum Opeka
Srednja škola - Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb
Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab
Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac
Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar
Srednja škola Ban Josip Jelačić Zaprešić
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj
Gospodarska škola Varaždin
Srednja škola Zabok
Dragi roditelji i skrbnici,
u školskoj svakodnevici te pri realizaciji preventivnih radionica primijetili smo da je cijeli niz izazova s kojima se naši učenici susreću u digitalnom okruženju.
Primijetili smo i njihove nespretnosti da se s tim izazovima nose i nesporazume koji se u digitalnom svijetu pojavljuju.
Znajući da niti vama, roditeljima i odraslima koji skrbe o mladima nije uvijek jednostavno dati odgovore i podršku prilažemo vam Unicefov Priručnik za roditelje na temu: Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana.
Priručnik sadrži i radionice koje vam mogu poslužiti kao nadahnuće i podloga za razgovor s vašom djecom.
U slučaju da želite i sa mnom podijeliti vaše nedoumice očekujem vas.
https://www.medijskapismenost.hr/wp-content/uploads/2020/05/Prirucnik-za-roditelje.pdf
Pedagoginja:
Sanja Sever Carnevali, prof.
U petak, 20. listopada u našem učilištu razveselili smo okusne pupoljke espresso kavom u različitim talijanskim izvedbama s neizostavnim tiramisuom. Sve su organizirale profesorice talijanskog jezika Marina Vučković Zovko i Renata Zaova Bačić, a u strukovnom dijelu slastičarsku realizaciju je sa svojim učenicima odradila nastavnica Lidija Pavičić dok je naša, gastro predvođena nastavnicom Svjetlanom Jelić Večenaj, odradila pripremu napitaka i pića te posluživanje hrane i pića. Uz učenike 3.h razreda u pripremi posluživanju kao i za miksetom bili su neizostavni učenici 4.j. Kako je bilo pogledajte u galeriji.
Listopad je mjesec kada posebno zahvaljujemo na brojnim plodovima zemlje, pogotovo na kruhu.
Učenici 2.s i 2.a razreda su sa svojim mentoricama, nastavnicama Slastičarstva, Vjeronauka i Francuskog jezika, obilježili ovaj dan prekrasnim krušnim proizvodima i dekoracijama, plakatima i tekstovima.
Ove godine smo istaknuli hrvatski tradicionalni kolač orahnjaču, te francuske delicije – pain complet aux graines, pain de campagne, brioche.
Predivna djela učenika 2.s i 2.a razreda pogledajte u galeriji.
Zahvaljujem 1g razredu i razrednici Maji Frlužec što su danas ugostiti magistru Nikolinu Brnas i mene pri interaktivno kreativnoj radionici "Sigurnost u digitalnom svijetu". Kroz radionicu su ojačani kapaciteti učenika za prepoznavanje nasilja i za nenasilno rješavanje sukoba. Učenici su uvježbavali i načine na koje mogu preuzeti aktivnu ulogu u samozastupanju. Promišljanjem o sebi i drugima kroz dramske uloge uvježbavali smo empatiju.
U želji za kreiranjem nenasilnih odnosa i unutar sebe i s drugima ovo je jedan od školskih doprinosa za promicanjem i širenjem kulture nenasilja.
Sanja Sever Carnevali, prof.
Naše vrijedne slastičarke iz 2.s i 3.s razreda, sudjeluju na manifestaciji Interslast u Tuhelju povodom Dana kruha 2023. Na našem izložbenom stolu pronaći će se orehnjača, breskvice, makaronsi i popularni "cake pops". Nadamo se da će naš veseli kutak biti primijećen.
S velikim ponosom želimo se pohvaliti ostvarenom suradnjom s Norveškim veleposlanstvom. Naša gastro grupa je, u petak, 6. listopada 2023., u veleposlaničkoj rezidenciji kuhala i poslužila ručak. "Ekipa od kuhanja" bili su učenici 3.a razreda: Laura Šarec Smolin, Katarina Petričković i Borna Živković, pod vodstvom nastavnice Marice Memišević. "Ekipa od posluživanja" bile su Raba Berishaj i Ema Gorec iz 4.j razreda te Adriana Pugenčar iz 3.j razreda s nastavnicom Svjetlanom Jelić Večenaj. Veleposlanik i njegovi gosti uživali su u tartaru od brancina, rižotu od suhog bakalara i savijači od jabuka sa sladoledom od vanilije. Za aperitiv gosti su dobili pjenušac Tomac diplomat, a uz jelo pili su Coronicu Gran malvaziju. Dogovor za sljedeći obrok je sredina listopada! Očigledno smo dobro skuhali i poslužili!!! Slike pogledajte u galeriji.
Danas je 10.10., dan kada se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja. Svakim danom smo sve svjesniji važnosti mentalnog zdravlja kao dijela šireg spektra ljudskih prava, što se ogleda u inkluzivnijim zakonima i politikama širom svijeta.
Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja je prilika za edukaciju, koja je ključna u osnaživanju pojedinaca da prepoznaju znakove i simptome mentalnih izazova.
Svjetski dan mentalnog zdravlja podsjeća nas na ključnu ulogu koju mentalno zdravlje igra u našim životima i društvu kao cjelini. Zajedno možemo raditi na stvaranju svijeta u kojem se mentalno zdravlje cijeni, štiti i promiče.
Svjetski dan mentalnog zdravlja je prilika za razgovor o mentalnom zdravlju općenito, kako bismo unaprijedili znanje, podigli svijest i pokrenuli akcije diljem svijeta koje promoviraju i štite mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo svih ljudi.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je za obilježavanje 10. listopada ove godine odabrala slogan „Naš um naša prava“.
Biti mentalno zdrav znači imati sposobnost uspješnoga djelovanja, što znači biti produktivan u aktivnostima, imati ispunjene odnose s ljudima, suočavati se s problemima i biti spreman na promjenu.
Djeca i mladi tijekom odrastanja i sazrijevanja uče kako se koristiti svojim sposobnostima da bi uspješno rješavali životne izazove.
Narušeno mentalno zdravlje i mentalni poremećaji u dječjoj dobi i suočavanje s mentalnim problemima tijekom adolescencije rizični su čimbenici za probleme mentalnog zdravlja i lošiju kvalitetu života te ostvarivanje osobnih potencijala u kasnijoj dobi.
Pod mentalnim zdravljem djece i adolescenata podrazumijeva se njihovo skladno funkcioniranje u obitelji, školi, s vršnjacima, u zajednici, a preduvjet dobroga mentalnog zdravlja djece i adolescenata je usklađen intelektualni, emocionalni, socijalni i zdravstveni razvoj.
Kvaliteta mentalnoga zdravlja ovisi o jedinstvenoj i dinamičnoj kombinaciji osobnih rizičnih i zaštitnih čimbenika u raznim okolnostima. Zato je svatko jedinstven, izniman i neponovljiv.
Dragi roditelji i skrbnici, svi možemo biti ranjivi i osjetljivi na promjene naših životnih okolnosti.
Teški događaji, veliki neuspjesi, razočaranja ili gubici mogu nas izbaciti iz ravnoteže. Sjetimo se da uvijek ima rješenje i da uvijek ima netko tko vama i vašoj djeci može pomoći. Surađujte s nama, obratite nam se, pitajte, rado ćemo vam pomoći ili zajednički potražiti načine da vama i vašoj djeci pomognemo.
Srdačno Vas pozdravljam i očekujem,
Vaša pedagogica
Sanja Sever Carnevali, prof.
OBAVIJEST O POČETKU NASTAVE U ŠK. GOD. 2023./2024. (OBRAZOVANJE ODRASLIH)
Obavještavaju se polaznici da nastava za školsku godinu 2023./2024. za polaznike upisane u ljetnom i jesenskom roku 2023. počinje prema sljedećem rasporedu:
- polaznici 4. razreda (THK) u srijedu, 11.10.2023. u dvorani 006 prema sljedećem rasporedu:
- polaznici čija prezimena počinju slovima A – M u 14:00 sati
- polaznici čija prezimena počinju slovima N – Ž u 15:00 sati
- polaznici prekvalifikacije (kuhar, slastičar) u srijedu, 11.10.2023. u 16:00 sati u dvorani 006
- polaznici 1., 2. i 3.V razrednih odjela (kuhari, konobari, slastičari i THK) u srijedu, 11.10.2023. u 16:00 sati u dvorani 006
Ove godine povodom Svjetskog dana učitelja odlučili smo provesti kratku anketu među učenicima naše škole. Anketu je popunjavao dio učenika završnih razreda.
Prvo pitanje glasilo je: „Jesi li ikada želio postati učitelj i zašto?“
Na ovo pitanje većina naših učenika je odgovorila negativno, a evo i nekoliko zanimljivih odgovora:
Drugo pitanje glasilo je: „Smatraš li da je lako biti učitelj i zašto?“
Većina odgovora i na ovo pitanje također su bili negativni, ali jedan pozitivan odgovor bio je jako poticajan, glasi:
Među negativnim odgovorima izdvojili smo:
Treće pitanje bilo je: „Što misliš o svojim učiteljima?
Kod ovog pitanja odgovori su bili podijeljeni po pola.
Iznosimo najinteresantnije.
Od negativnih odgovora izdvojili smo:
Posljednje pitanje bilo je: „Što misliš o statusu učitelja u Hrvatskoj?“
Velika većina učenika odgovorila je da status učitelja nezadovoljavajući. Najviše su se osvrtali na plaću.
Nadamo se da smo vam barem malo približili razmišljanja naših maturanata i da su vam pitanja bila zanimljiva. Za još ovakvih sadržaja obratite se novinarskoj grupi na mail novinarska.utu@gmail.com
Želimo vam sretan radni učiteljski dan!
Novinarska grupa
Od 6. - 14. listopada održavaju se dani Erasmus + programa.
Edukacije za roditelje
Dragi roditelji, u privitku vam dostavljam obavijest o edukaciji za roditelje. Edukacija se održava 30.9. od 11 - 13 u Bogovićevoj 7. Sa svima koji iskažu interes i odazovu se, potom ću, u školi 9.10.2023. u 17 sati voditi radionicu na kojoj ćemo imati osvrt na edukaciju s iskustvenim primjerima svjesnog roditeljstva i izazova s kojima se susrećemo. Prijave za školsku radionicu na email: scssanja@gmail.com
S veseljem vas očekujem, pedagoginja: Sanja Sever Carnevali, prof.
Deset učenica prvih razreda Ugostiteljsko-turističkog učilišta od 24. do 29. 06. 2023. sudjelovalo je na Erasmus+ projektu GIRLS! How are you? u mjestu Krzyzowa u Poljskoj. Ovaj međunarodni susret mladih sufinanciran je sredstvima Europske unije, a namijenjen je učenicama sa ili bez teškoća u učenju. Projekt je okupio učenice iz Njemačke, Ukrajine, Poljske, Češke i Hrvatske.
Pročitajte više o projektu i pogledajte slike klikom na opširnije.
Maturanti su ove školske godine izabrali Španjolsku za svoju maturalnu destinaciju.
Poletjeli smo 30. kolovoza iz zračne luke Franjo Tuđman prema Gironi i proveli pet prekrasnih dana Španjolskoj i jedan dan u Francuskoj.
Smješteni smo bili u turističkom gradiću Callela na Costa Bravi, odakle smo išli na izlete u Barcelonu, Tossu de Mar i Figueras. Povratak je bio autobusom. Vozivši se Azurnom obalom vidjeli smo prekrasne gradove Cannes, Nicu i Monako.
Vratili smo se u Zagreb u ranim jutarnjim satima 5. rujna. Bilo nam je prekrasno i nezaboravno. Pogledajte djelić naših fotografija koje donekle mogu pokazati naše putovanje.
Također se želimo zahvaliti svim profesorima koji su bili s nama na brizi i razumijevanju.
Novinarska grupa
Pogledajte slike klikom na opširnije.
Poštovani,
u tijeku je 2. upisni rok u obrazovanje odraslih. Upis traje do 02. 10. 2023. U privitku se nalazi natječaj za upis.
Poštovani,
nastava za učenike upisane u nastavak obrazovanja za višu razinu kvalifikacije počinje 11. 09. 2023. u 14:00 sati u predavaonici 006.
Poštovani,
obrana završnog rada 28. 08. 2023.:
- klasični program kuhar, konobar, slastičar i turističko- hotelijerski komercijalist u 09:30
- eksperimentalni dualni program kuhar DO i konobar DO u 09:00
Nastava počinje u ponedjeljak 04.09.2023. godine. Učenici dolaze taj dan u školu po sljedećem rasporedu:
Vrijeme dolaska |
Smjer-razred |
09:00-10:30 |
PRVI RAZREDI |
10:45-12:15 |
DRUGI RAZREDI |
12:30-14:00 |
TREĆI i ČETVRTI RAZREDI |
Prvi dan nastave učenici imaju dva školska sata gdje će ih razrednik upoznati sa rasporedom, pravilima ponašanja u školi i ostale važne informacije. Učenici prvih razreda biti će raspoređeni u svoje razrede. Učenici 2.,3. i 4. razreda prvi dan škole dužni su donijeti popunjenu upisnicu.
Na oglasnoj ploči u predvorju škole nalazi se popis učenika prvih razreda po razredima.
Upisnicu možete preuzeti u nastavku obavijesti kao dokument (opširnije).
Želimo Vam sretan i uspješan početak nove školske godine!
Ovdje možete preuzeti dokument sa svim informacijama o potrebnim dokumentima i pojašnjenjima za upis u prvi razred srednje škole i to za sve smjerove.
U jesenskom roku ostala su četiri mjesta i to za smjer konobar(3) i kuhar(1). Učenici se mogu upisati u (dostaviti potrebne dokumente) elektroničkim putem (email: upisi@utu.hr) ili dostaviti dokumente u školu 29.8.2023. (utorak) od 9:00 sati do 13:00 sati.
U nastavku pod "opširnije" se nalazi dokument sa rasporedom.
Podjela svjedodžbi Državne mature je u petak, 21.07.2023. godine u 11:00 sati.
Poštovani,
na poveznici se nalaze detalji za upise u 1. razred: http://uciliste-ugostiteljsko-turisticko-zg.skole.hr/upisi_2023_2024_
Poštovani,
u tijeku je 1. upisni rok u obrazovanje odraslih. Detalji na poveznici: http://uciliste-ugostiteljsko-turisticko-zg.skole.hr/obrazovanje_odraslih/upisi
U privitku pronađite raspored odrade dopunskog rada za nezavršne razrede.
Funkcionalne sposobnosti su sposobnosti oslobođanja odgovarajuće količine energije u stanicama koje organizmu omogućavaju održavanje homeostatskih uvjeta i odvijanje specifičnih funkcija pojedinih njegovih dijelova.
Funkcionalne sposobnosti su povezane s djelotvornošću sustava za transport kisika (aerobna sposobnost) koji osigurava stalnu opskrbu mišića i ostalih organa potrebnom količinom energije, nužnom za funkcioniranje, kao i s efikasnošću, učinkovitošću anaerobnih energetskih kapaciteta koji omogućavaju izvedbu (sportske) aktivnosti visokog intenziteta, kada je primitak kisika manji od potrebe za kisikom zbog tromosti sustava za transport kisika i aerobnog metabolizma pa se razlika potrebne energije nadoknađuje iz glikolitičkih i fosfagenih spojeva anaerobnim metabolizmom.
Nakon provjere funkcionalnih sposobnosti učenika u našoj školi, najbolje rezultate u trčanju na 100 metara i trčanju na 400 metara ostvarili su sljedeći učenici:
1.d
100 i 400 m (Ivor Kričković)
1.g
100 m (Stipe Tičinović i Jakov Stanec)
400 m (Stipe Tičinović)
1.c
100 m (Marko Mandekić)
400 (Anton Peroš)
1.i
100 i 400 m (David Bogdan)
2.h
100 i 400 m (Robert Dojkovski)
2.g
100 i 400 m (Nikola Vukelić)
2.i
100 m Vitta Orioli
400 m Hrvoje Šuk
3.j
100 m (Leon Švec, Damjan Pikula, Jakov Vidaković, Dino Palašić, Andrija K.Šopec
400 m (Leon Švec i Damjan Pikula)
3.j
100 i 400 m Petar Rendulić
Čestitamo našim trkačima!
Poštovani,
na poveznici se nalaze informacije u vezi nastavka obrazovanja za višu razinu kvalifikacije: http://uciliste-ugostiteljsko-turisticko-zg.skole.hr/nastavak_skolovanja
U prilogu se nalazi raspored obrane završnih radova u ljetnom roku 2022./2023. Učenik mora doći pred prostoriju za Obranu najmanje 30 minuta prije početka obrane svoga završnoga rada.
U privitku pronađite rasporede razrednih i predmetnih ispita za nezavršne razrede.
Dana 31.svibnja obilježili smo Dan škole, odnosno 106 godina postojanja naše škole. Tim povodom organizirali smo natjecanje u nogometu i natjecanje u pečenju palačinki.
Nogometne utakmice bile su napete i uzbudljive, a natjecali su se 1.a, 1.c, 1.f., 1.g., 2.e, 2.h i 2.j razred.
U izazovu pečenja palačinki okušale su se učenice Ana Barišić, Lana Munić, Lana Lovrenčić i Matea Cvetanović. Sve palačinke bile su ukusne i lijepo ukrašene, ali pobjedu ipak odnosi Ana Berišić jer su njezine palačinke zadovoljile sve kriterije ocjenivanja.
Osim toga, svi prisutni mogli su pogledati reviju barmena i izložbu origamija u našoj knjižnice. Na reviji barmena uživali smo u ukusnim koktelima koje su pripremili učenici Dino Palašić, Leon Švec, Andrija Šopec Kuzminski, Barbara Anić i Leon Ratković.
Origamije su izradili naši vrijedni i kreativni učenici 1.a razreda, Ana Ivaniček i Gaj Hojnik.
Nastavnice Marina Vučković, Renata Zaova Bačić i Svjetlana Jelić Večenaj upoznale su nas sa svijetom talijanskih koktela o kojima su nam ponešto i ispričale.
Nagrada za pobjedu na šahovskom turniru koji je održan 2.svibnja, uručena je učeniku Vidu Frajmanu.
Zahvaljujemo sudionicima i čestitamo pobjednicima!
Dašak atmosfere pogledajte u našoj galeriji.
U privitku se nalazi raspored za dopunski nastavni rad.
Danas smo u našoj knjižnici razgovarali o bojama, osjećajima i porukama koje nam mogu uljepšati dan. Profesorica Sanja Vidaković uvela nas je u svijet boja i razigrala ga i modnim savjetima. Razrednica Ivana Purić je s radošću poklonila svoj sat i svoje vrijeme. Knjižničarka Anica Pauletić Čolaković je pripremila izložbu radova, a pedagoginja Sanja Sever Carnevali crno bijele ilustracije s porukama za svakog od nas. Dođite na drugi kat, pogledajte izložbu i inspirirajte se kako svaki dan obojiti u radost.
Slike pogledajte klikom na OPŠIRNIJE.
U srijedu 31. svibnja 2023. god., u Ugostiteljsko-turističkom učilištu održat će se Dan otvorenih vrata gdje će se učenici i djelatnici predstaviti svojim radom i vještinama budućim učenicima i široj lokalnoj zajednici.
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u vremenu od 9:00 - 17:00 h
Kuharstvo - kabinet 024
Slastičarstvo - kabinet 023
Ugostiteljsko posluživanje - kabinet 021
Turističko - hotelijerski komercijalist - kabinet 021
Radujemo se vašem dolasku!
Učenici naše škole proputovali su Egiptom, ronili egipatskim morem i upoznali nestvarno šarolik i zanimljiv riblji svijet koje, kako su i naši dragi predavači primijetili, kao da je netko oslikao predivnim bojama.
Zahvaljujemo našem učeniku Kristijanu Ganzi i njegovom ocu gospodinu Deanu Ganzi na edukativnom, inspirativnom i slikovitom predavanju koje su održali. Profesorica Marina Vučković- Zovko i profesorica Sanja Sever Carnevali su radosne što su spremno prihvatili inicijativu i omogućili nam da sjedeći u klupama budemo dio nezaboravnog putovanja.
Slike pogledajte klikom na OPŠIRNIJE.
Poštovani,
u privitku se nalazi raspored predmetnih i razrednih ispita
Četvrtak, 4. svibnja u školskoj je knjižnici protekao u znaku likovnosti.
Dok su učenice prvih razreda sudjelovale u radionici izrade cvjetova od papira koju je vodila nastavnica Marija Bronić, postavljena je i izložba radova koje je naslikala talentirana Laura Denona (1.s). Laura je, na poticaj prof. Snježane Mikulan, nacrtala portrete svojih razrednih kolega koje, zajedno s još tri njene ranije slike, možete pogledati u knjižnici.
Galeriju fotografija s izložbe i radionice pogledajte ovdje.
U utorak, 2. svibnja školska je knjižnica bila poprište velike bitke – na šahovskom turniru u organizaciji prof. Tatjane Povalec i knjižničarke Anice Pauletić Čolaković sudjelovalo je dvanaest učenika.
Nakon prva dva kruga i polufinalne partije u kojoj je treće mjesto pripalo Emanuelu Palinkašu (3.a), u napetoj su se finalnoj partiji susreli Laura Denona (1.s) i Vid Frajman (1.e).
Ovoga se puta kao najvještiji pokazao Vid Frajman, koji je osim zlatne medalje osvojio i prigodnu nagradu.
Galeriju fotografija s turnira pogledajte ovdje.
Na inicijativu prof. Denisa Vrdoljaka i uz vodstvo pedagogice Sanje Sever Carnevalli, osmišljen je i predstavljen projekt kojim će naša škola biti prepoznatljiva kao promicatelj nenasilnog rješavanja konfliktnih situacija.
Unutar projekta njih su dvoje, uz pomoć učenika 3.i razreda, proveli vršnjačke edukacijske radionice na temu ''Nasilje ostavlja tragove''. Na tim su radionicama učenici više razreda kroz likovni izričaj, u obliku plakata, iznijeli stav o temi radionice, a na tu su temu napisali i školske zadaće. Također, u razredima je provedena evaluacija o korisnosti i primjenjivosti informacija koje su učenici čuli na edukaciji.
Galeriju fotografija s edukacijskih radionica možete pogledati OVDJE.
Principi pravilne i zdrave prehrane u našem su Učilištu česta tema. S ciljem oplemenjivanja jelovnika i ponude školske kantine učeničkim prijedlozima pazeći pritom na principe pravilne prehrane nastavnice Ivana Purić i Tatjana Povalec pokrenule su projekt „Jedimo zdravije“.
Provedena je anketa u razredima 2. s, 2. b i 1. s. Učenici su navodili što im se sviđa u kantini i kojim bi još proizvodima i/ili jelima obogatili ponudu. Provedeno je i glasovanje na instagram stranici novinarske skupine. Učenici konobarskog razreda 1. g prijedloge su podijelili prema pravilima struke u kategorije te osmislili ponudu. Predstavnik kuhara, Ema Stipić iz 2. b, i predstavnik konobara, Gabrijel Štefok iz 1. g, prezentirali su svoje prijedloge ravnatelju Učilišta koji je podržao inicijativu, saslušao prijedloge te ih proslijedio voditelju kantine.
Veselimo se njihovoj povratnoj informaciji, a još više novim i zdravijim proizvodima u školskoj kantini.
Koristeći stihove pjesama Vladmira Vidrića, Dobriše Cesarića i Josipa Pupačića, učenici 1.a razreda s razrednicom Tatjanom Povalec, napisali su svoju pjesmu posvećenu prirodi želeći podsjetiti na važnost očuvanja našeg planeta.
Učinite i vi nešto lijepo i dobro za naš planet!