« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Dana 26. listopada 2012. Ugostiteljsko-turističko učilište posjetili su gđa Ružica Čerkez, suvlasnica restorana Les Ponts (Mostovi) u Zagrebu, i gosp. Jean Marc Tachet, uvaženi kuharski chef i voditelj stručnoga tima spomenutog restorana. Restoran i bar Les Ponts u Zagrebu poznat je po iznimno kvalitetnoj gastronomskoj ponudi temeljenoj na tipičnim francuskim građanskim jelima.
Jean Marc Tachet visoku je gastronomiju izučavao pod palicom Paula Bocusea, jednog od najvećih svjetskih kuhara i izumitelja la nouvelle cuisine (nove kuhinje). On je ujedno i jedan od najmlađih francuskih chefova koji je stekao prestižnu titulu Meilleur Ouvrier de France (najbolji francuski radnik/obrtnik). Kako gosp. Tachet svakoga mjeseca dolazi u Zagreb radi nadgledanja poslovanja stručnoga tima već spomenutoga restorana, ovoga je puta poželio upoznati i hrvatski model obrazovanja u ugostiteljskoj struci, posebice praktični dio kuharstva.
Ravnateljica Učilišta Nada Stanić, prof., s osobitim je zadovoljstvom primila uvažene goste i predstavila im program osposobljavanja i usavršavanja učenika u našoj školi. Istaknula je da je ovo „jedna od najstarijih i najvećih ugostiteljskih škola u republici Hrvatskoj, ali i u široj regiji ovog dijela Europe, a čija se tradicija poučavanja temelji na staroj bečkoj i praškoj školi“. Učilište pohađa tisuću učenika raspodijeljenih u 31 razrednom odjelu. U školi radi 130 djelatnika u koje ubrajamo profesore, stručne učitelje, suradnike u nastavi, stručne suradnike, administrativno i tehničko osoblje.
„Svake je godine prilikom upisa velik pritisak na našu školu zbog kvalitetnog nastavnog kadra i izvrsnih rezultata koje postižemo na važnim domaćim i međunarodnim učeničkim natjecanjima, kao i u struci općenito“, kaže prof. Stanić koja nadalje opisuje nastavni proces. Teoretska se nastava odvija u učionicama, a nastava struke u specijaliziranim i suvremeno opremljenim kabinetima kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja, koji su zapravo i glavni poligoni stjecanja praktičnoga znanja. Naše je goste posebno zanimao upravo ovaj praktični dio nastavne obuke pa su obišli spomenute kabinete te se na licu mjesta uvjerili u osposobljenost naših učenika u struci.
Tako su u kabinetu ugostiteljskog posluživanja, pod vodstvom stručnog učitelja Slavka Ratkajca, gosti upoznali način pripreme stola i posluživanja gosta, a potom i degustirali koktele koje su im spravili naši učenici.
U kabinetu kuharstva (stručne učiteljice Nade Vidović) stručna nastava kuharstva odvija se u nastavnim etapama. Započinje se bilježenjem i pojašnjavanjem recepture, potom slijedi podjela namirnica ( mesa, tjestenine i povrća) i njihova tehnološka obrada (kuhanje i pečenje). Prigotovljena se jela dekoriraju, poslužuju i kušaju, a nakon kušanja slijedi zajednička analiza učinjene vježbe. Analiza radnog zadatka uključuje procjenu uspješnosti pripreme, kvalitete jela te opću konačnu procjenu (dovršenost zadatka).
Stručna učiteljica slastičarstva Nada Ivanjko provela je goste i kroz svoj kabinet. Učenik slastičar mora pokazati visok stupanj motorike ruku, osobne higijene i, naravno, radnih navika. U prvom dijelu stručne slastičarske obuke čitaju se i razumijevaju recepti te odabiru i važu namirnice. Potom slijedi priprava slastica, tehnološka obrada i degustacija učinjenog. Sve je slastice osobno kušao i gosp. Tachet, francuski chef.
Nakon obilaska kabineta i svega viđenog gosti su pozvani na službeni ručak u restoran Učilišta te je pritom dogovorena daljnja suradnja. Gđa Čerkez pohvalila je naše učenike koji obavljaju praktični dio naukovanja u njihovim objektima, restoranu i baru, a gosp. Tachet najavio je mogućnost prezentacije svojih radionica našim učenicima i stručnim nastavnicima. Time bismo svoje postojeće znanje o gastronomiji obogatili novim i inspirativnim (francuskim i svjetskim) spoznajama. Također je Jean Marc Tachet ponudio mogućnost povezivanja Ugostiteljsko-turističkog učilišta s istovrsnom ugostiteljskom srednjom školom iz francuskog grada Lyona radi razmjene učenika i nastavnika.
Veselimo se novim spoznajama i vidicima. Bon appétit!