preskoči na sadržaj

Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb

Login
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Samovrednovanje
Anketa
Bolje učimo na:



Forum
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet delegacije francuskog restorana Les Ponts
Autor: Boris Srećković, 1. 11. 2012.

Dana 26. listopada 2012. Ugostiteljsko-turističko učilište posjetili su gđa Ružica Čerkez, suvlasnica restorana Les Ponts (Mostovi) u Zagrebu, i gosp. Jean Marc Tachet, uvaženi kuharski chef i voditelj stručnoga tima spomenutog restorana. Restoran i bar Les Ponts u Zagrebu poznat je po iznimno kvalitetnoj gastronomskoj ponudi temeljenoj na tipičnim francuskim građanskim jelima.


Jean Marc Tachet visoku je gastronomiju izučavao pod palicom Paula Bocusea, jednog od najvećih svjetskih kuhara i izumitelja la nouvelle cuisine (nove kuhinje).  On je ujedno i jedan od najmlađih francuskih chefova koji je stekao prestižnu titulu Meilleur Ouvrier de France (najbolji francuski radnik/obrtnik). Kako gosp. Tachet svakoga mjeseca dolazi u Zagreb radi nadgledanja poslovanja stručnoga tima već spomenutoga restorana, ovoga je puta poželio upoznati i hrvatski model obrazovanja u ugostiteljskoj struci, posebice praktični dio kuharstva.

Ravnateljica Učilišta Nada Stanić, prof., s osobitim je zadovoljstvom primila uvažene goste i predstavila im program osposobljavanja i usavršavanja učenika u našoj školi. Istaknula je da je ovo „jedna od najstarijih i najvećih ugostiteljskih škola u republici Hrvatskoj, ali i u široj regiji ovog dijela Europe, a čija se tradicija poučavanja temelji na staroj bečkoj i praškoj školi“. Učilište pohađa tisuću učenika raspodijeljenih u 31 razrednom odjelu. U školi radi 130 djelatnika u koje ubrajamo profesore, stručne učitelje, suradnike u nastavi, stručne suradnike, administrativno i tehničko osoblje.

„Svake je godine prilikom upisa velik pritisak na našu školu zbog kvalitetnog nastavnog kadra i izvrsnih rezultata koje postižemo na važnim domaćim i međunarodnim učeničkim natjecanjima, kao i u struci općenito“, kaže prof. Stanić koja nadalje opisuje nastavni proces. Teoretska se nastava odvija u učionicama, a nastava struke u specijaliziranim i suvremeno opremljenim kabinetima kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja, koji su zapravo i glavni poligoni stjecanja praktičnoga znanja. Naše je goste posebno zanimao upravo ovaj praktični dio nastavne obuke pa su obišli spomenute kabinete te se na licu mjesta uvjerili u osposobljenost naših učenika u struci.

Tako su u kabinetu ugostiteljskog posluživanja, pod vodstvom stručnog učitelja Slavka Ratkajca, gosti upoznali način pripreme stola i posluživanja gosta, a potom i degustirali koktele koje su im spravili naši učenici.

U kabinetu kuharstva (stručne učiteljice Nade Vidović) stručna nastava kuharstva odvija se u nastavnim etapama. Započinje se bilježenjem i pojašnjavanjem recepture, potom slijedi podjela namirnica ( mesa, tjestenine i povrća) i njihova tehnološka obrada (kuhanje i pečenje). Prigotovljena se jela dekoriraju, poslužuju i kušaju, a nakon kušanja slijedi zajednička analiza učinjene vježbe. Analiza radnog zadatka uključuje procjenu uspješnosti pripreme, kvalitete jela te opću konačnu procjenu (dovršenost zadatka).

Stručna učiteljica slastičarstva Nada Ivanjko provela je goste i kroz svoj kabinet. Učenik slastičar mora pokazati visok stupanj motorike ruku, osobne higijene i, naravno, radnih navika. U prvom dijelu stručne slastičarske obuke čitaju se i razumijevaju recepti te odabiru i važu namirnice. Potom slijedi priprava slastica, tehnološka obrada i degustacija učinjenog. Sve je slastice osobno kušao i gosp. Tachet, francuski chef.

Nakon obilaska kabineta i svega viđenog gosti su pozvani na službeni ručak u restoran Učilišta te je pritom dogovorena daljnja suradnja. Gđa Čerkez pohvalila je naše učenike koji obavljaju praktični dio naukovanja u njihovim objektima, restoranu i baru, a gosp. Tachet najavio je mogućnost prezentacije svojih radionica našim učenicima i stručnim nastavnicima. Time bismo svoje postojeće znanje o gastronomiji obogatili novim i inspirativnim (francuskim i svjetskim) spoznajama. Također je Jean Marc Tachet ponudio mogućnost povezivanja Ugostiteljsko-turističkog učilišta s istovrsnom ugostiteljskom srednjom školom iz francuskog grada Lyona radi razmjene učenika i nastavnika.

 

Veselimo se novim spoznajama i vidicima. Bon appétit!





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju