« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Natjecanje učenika ugostiteljskih škola u pripremanju slanih i slatkih jela kod stola gosta održano je 17. veljače 2012. u Poreču.
Učenici Anamaria Carek i Ivan Babić uz mentora stručnog učitelja Josipa Mudrog osvojili su 1. mjesto za slano jelo „ Pisanicu Veronika „ i slatko jelo „ Proljetna pomrčina „.
Iskrene čestitke mentoru i učenicima na zlatnoj medalji.
Zanimljivo učeničko natjecanje u flambiranju odvijalo se u petak u porečkom Obrtničkom domu. Sedmu školsku godinu zaredom snage je odmjeravalo pet parova iz Turističko-ugostiteljske škole iz Splita, Ugostiteljsko-turističkog učilišta iz Zagreba, Ugostiteljske škole iz Opatije, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule te Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja.
Čast otvaranja natjecanja i nastupa u revijalnom dijelu pripala je Steli Đujić i Marku Lesingeru, predstavnicima domaćina, porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića. Za svoje predstavljanje odabrali su flambirani turnedo (mali biftek) na istarski te flambirane kruške Ming. Pred žiri i publiku u konferencijskoj dvorani izlazili su u dva navrata, flambirajući u tandemu najprije slano, a potom i slatko jelo po vlastitom izboru. Osim kvalitetno pripremljene hrane, učenici su trebali održati i atraktivan nastup.
Ocjenjivačku komisiju predvodila je Ankica Barolin, koordinatorica za posluživanje iz Valamarove tvrtke Riviera Adria, Zoran Čobanov, chef kuhinje iz brtoniškog San Rocca, Nevio Gašparini, stručni učitelj ugostiteljskog posluživanja u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažine, novinarka Glasa Istre Vesna Medvedec i Vladimir Mofardin, direktor profitnog centra u Laguni Poreč.
Nakon zbrojenih svih bodova iz oba nastupa najboljim su u flambiranju proglašeni Ana Marija Carek i Ivan Babić iz zagrebačkog učilišta. Drugo mjesto pripalo je Tanji Radetić i Rebeki Tomišić iz rovinjske, treće Luki Matkoviću i Ivanu Suknjovu iz opatijske, četvrto Kristini Sirotić i Valentini Skoko iz pulske te peto Antei Bedalov i Ivoni Buzdov iz splitske škole.
Pobjednicima je pripao bokal posvećen Josipu Bestuliću, nekadašnjem stručnom učitelju ugostiteljskog posluživanja u porečkom TUŠ-u. Nagrada za kreativnost pripala je pulskim učenicama koje su u vatri pripremile pureću roladu i raviole "Moja nona". Promojunior je jedino istarsko natjecanje u flambiranju i jedno od rijetkih u Hrvatskoj.
preuzeto sa: www.glasistre.hr/lifestyle/enoigastro/vijest/348871