« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Za ostvarivanje gore navedenog cilja potrebno je ostvariti:
a) opće zadaće:
- steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni razvoj u struci
- steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini,
- spoznati vlastite mogućnosti i dosege,
- spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,
- biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline.
b) zadaće koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:
- upoznati atraktivnost i važnost zanimanja konobar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti,
- upoznati opasnosti na radu,
- propise o radu na siguran način,
- mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
- upoznati moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline,
- racionalno upotrebljavati materijale i energiju,
- znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremom koju koristi konobar,
- planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do posluživanja korisnika usluge uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
- razviti i primjenjivati osobine konobara,
- spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
- upoznati opremu ugostiteljskih radnji (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar),
- dužnosti konobara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
- znati prepoznati psihologiju gosta i njegove potrebe i želje,
- uvježbati evropski pristup prijemu i ispraćaju gostiju,
- upoznati i znati primijeniti ponudu jela i pića i radnu dokumentaciju (jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik)
- naučiti pripremne radove u ugostiteljskim objektima,
- uvježbati postav stola za dnevne obroke i njihovo posluživanje (bečki, francuski, engleski, ruski način, a la carte),
- upoznati običaje pojedinih naroda kod konzumiranja jela,
- znati primijeniti tehnike posluživanja i ponudu hladnih predjela, juha, toplih predjela, jela od riba, rakova i ljuskara, školjki i puževa,
- znati uvježbati tehnike posluživanja gotovih jela i jela po narudžbi,
- znati uvježbati tehnike posluživanja salata, umaka, slatkih jela i voća,
- upoznati ponudu i posluživanje sireva,
- znati vrste i tehnike posluživanja hladnih i toplih napitaka, vina,, vode, aperitiva, žestokih pića, likera, piva, bezalkoholnih pića i dižestiva,
- znati tehnike posluživanja u vrtnim restauracijama, terasama, apartmanima i sobama,
- znati tehnike posluživanja u barovima,
- upoznavanje i spravljanje mješavina barskih pića,
- znati tehnike posluživanja svečanih prigodnih obroka,
- znati posluživanje na vrtnim partyjima i banketima,
- naučiti pripremne radove i posluživanje hladnog buffeta,
- znati primijeniti različite načine naplaćivanja.
- Trajanje obrazovanja: 3. godine,
- Uvjeti za upis: - završena osnovna škola,
- liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti
- sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
- ugovor o provedbi praktične nastave.
STRUKOVNI KURIKULUM ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE KONOBAR PREMA DUALNOM MODELU OBRAZOVANJA