preskoči na sadržaj

Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb

Login
Kalendar
« Srpanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Samovrednovanje
Lista linkova je prazna
Tražilica
Anketa
Bolje učimo na:



Forum
 

Radni zadatci

 

 

 

Za ostvarivanje gore navedenog cilja potrebno je ostvariti:

a)      opće zadaće:

-          steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni razvoj u struci

-          steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini,

-          spoznati vlastite mogućnosti i dosege,

-          spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,

-          biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline.

b)      zadaće koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:

-          upoznati atraktivnost i važnost zanimanja konobar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti,

-          upoznati opasnosti na radu,

-          propise o radu na siguran način,

-          mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,

-          upoznati moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline,

-          racionalno upotrebljavati materijale i energiju,

-          znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremom koju koristi konobar,

-          planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do posluživanja korisnika usluge uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,

-          razviti i primjenjivati osobine konobara,

-          spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,

-          upoznati opremu ugostiteljskih radnji (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar),

-          dužnosti konobara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,

-          znati prepoznati psihologiju gosta i njegove potrebe i želje,

-          uvježbati evropski pristup prijemu i ispraćaju gostiju,

-          upoznati i znati primijeniti ponudu jela i pića i radnu dokumentaciju (jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik)

-          naučiti pripremne radove u ugostiteljskim objektima,

-          uvježbati postav stola za dnevne obroke i njihovo posluživanje (bečki, francuski, engleski, ruski način, a la carte),

-          upoznati običaje pojedinih naroda kod konzumiranja jela,

-          znati primijeniti tehnike posluživanja i ponudu hladnih predjela, juha, toplih predjela, jela od riba, rakova i ljuskara, školjki i puževa,

-          znati uvježbati tehnike posluživanja gotovih jela i jela po narudžbi,

-          znati uvježbati tehnike posluživanja salata, umaka, slatkih jela i voća,

-          upoznati ponudu i posluživanje sireva,

-          znati vrste i tehnike posluživanja hladnih i toplih napitaka, vina,, vode, aperitiva, žestokih pića, likera, piva, bezalkoholnih pića i dižestiva,

-          znati tehnike posluživanja u vrtnim restauracijama, terasama, apartmanima i sobama,

-          znati tehnike posluživanja u barovima,

-          upoznavanje i spravljanje mješavina barskih pića,

-          znati tehnike posluživanja svečanih prigodnih obroka,

-          znati posluživanje na vrtnim partyjima i banketima,

-          naučiti pripremne radove i posluživanje hladnog buffeta,

-          znati primijeniti različite načine naplaćivanja.

  -  Trajanje obrazovanja:   3. godine,

  -  Uvjeti za upis:   -    završena osnovna škola,

-          liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti

-          sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu

-          ugovor o provedbi praktične nastave.  

 

STRUKOVNI KURIKULUM ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE KONOBAR PREMA DUALNOM MODELU OBRAZOVANJA

preskoči na navigaciju