Školski specijalitet: recept
Premda je Uskrs iza nas, mi smo se još jednom počastili austrijskom cimetačom. Učenice i učenici 4. c i 4. a razreda koji pohađaju slobodnu aktivnost K. und k zasukali su rukave i vješto razvaljali te nadjenuli tijesto za slasni koruški Reindling. Nekada se pekao u niskom okruglom loncu, otud mu i naziv (a nama rajngla od južnonjem. – Reindl!). Kolač je nestao još vruć, a kako nam je uspio, obavezno provjerite na fotografijama! Za sve koji su to tražili, ovoga puta donosimo recept (inače preuzet odavde: https://bit.ly/3opahKV):
Koruški Reindling
- za dizano tijesto:
600 g glatkog brašna; 1 žumanjak + 1 jaje; 40 g kvasca (svježi ili 1 paketić suhog)
1/4 l mlijeka, 70 g šećera, 100 g maslaca, prstohvat soli, čep ruma
- za nadjev:
70 g šećera, 12 g cimeta, 50 g maslaca (i grožđice te sjeckani orasi – i karamelizirani ako volite)
- priprema:
Umijesiti tijesto, pustiti da se diže. U međuvremenu pomiješati šećer i cimet, otopiti maslac te namastiti tepsiju, eventualno nasjeckati orahe i pripremiti grožđice. Razvaljati tijesto, premazati rastopljenim maslacem, posuti ga jako obilno mješavinom cimeta i šećera te zarolati. Roladu uviti u obliku puža i staviti u tepsiju. Premazati maslacem i ostaviti da se ponovno diže 10'. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 C oko 35'. Reindling mora biti hrskav izvana, a mekan iznutra!
Savjet: Kalup za pečenje i zarolano tijesto nemojte samo premazati maslacem, već ga pospite i šećerom ili preostalom mješavinom šećera i cimeta. Tako se dobije ukusna karamelizirana korica! Guten Appetit!
(Martina Matezović Biškup, prof. Njemačkog jezika)