Germknedle: recept
Kao uvertira pred praznike na kojima će neki možda skočiti i do Alpa na skijanje, na satovima Njemačkog jezika učenici 5.d razreda počastili su se domaćim germknedlima sa sosom od vanilije. Nema tko nije čuo za tu tradicionalnu austrijsku poslasticu, a ovoga puta učenici vam donose i prijevod recepta:
Za cca 12 manjih germknedli:
500 g glatt brašna
7 g suhe germe
50 g cukera, 1 vanili-cuker
1 jaje, prstohvat soli
50 g masti ili putera
300 ml punomasnog mlijeka (mlakog)
+ pekmez od šljiva (za filu) te
rastopljeni putar, štaub-šećer i orasi/mak (za posip).
Od sastojaka umijesiti dizano tijesto, pustiti da se diže 30'. Potom ga razvaljati na pobrašnjenoj podlozi pa rezati širokom čašom kao krafne. Svaki krug napuniti pekmezom od šljiva, zatvoriti u knedlu. Kuhati na pari 5-10' , ovisno o veličini knedle. Kuhane germknedle uvaljati u puno rastopljenog maslaca i posuti štaub-šećerom te mljevenim orasima (ili makom). Servirati ih možete i uz topli umak od vanilije (naši đaci će vam odati kako je najfinije!). Guten Appetit!
(Martina Matezović Biškup, prof. njemačkog jezika)