preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Eugen Kvaternik
Natjecanja

Knjižnica

Oznaka eSafety

Vijesti

Timski projektni rad - prikupljanje i obrada podataka - Prehrambene vrijednosti namirinica

  1. Podijelite se u 4 tima (minimalno 3 člana, maksimalno 6 članova). Učitelj će svakom timu zadati projektnu temu (masti, kalorije, bjelančevine ili ugljikohidrati).
  2. Unutar svojeg tima odredite voditelja tima – učenika/učenicu koji/koja će voditi računa o tome da svi članovi tima ispune svoj dio zadatka.
  3. Voditelj tima na Padlet 7.cd PUTNICI ili  GORIČANI upisuje:
    1. naziv teme u naslov objave
    2. ime i prezime te razred svih članova tima
  4. Unutar tima podijelite članovima papire s tablicama namirnica te dogovorite se tko prikuplja podatke za određenu vrstu namirnica.
  5. Nakon dogovora krenite u prikupljanje podataka na internetu - jednostavnim čitanjem tablice energetske vrijednosti na web stranici http://www.kalorije.com.hr/. Vodite računa da očitate onu prehrambenu vrijednost namirnice za koju je vaš tim zadužen (masti, kalorije, ugljikohidrati ili bjelančevine) i upišite te vrijednosti u papirnatu tablicu.
  6. Na papir s tablicom se potpišite (ime, prezime, razred) jer ćete ga predati učitelju na kraju sata.
  7. Voditelj tima u Excelu Online izrađuje radnu knjigu koju naziva Projektni zadatak Excel – tim (ime teme).
  8. U radnoj knjizi voditelj kreira 7 radnih listova i svakom radnom listu daje ime po jednoj skupini namirnica (prema priloženim tablicama koje su timovi dobili na početku sata).
  9. Na svakom radnom listu član tima koji je zadužen za tu skupinu namirnica izradit će tablicu koju ćete ispuniti prikupljenim podatcima.
  10. Svaku tablicu treba urediti - dodati okvir, urediti veličinu, vrstu i boju slova, urediti poravnanja i prijelome teksta te osjenčati i istaknuti zaglavlja tablica. Promjene se automatski spremaju u Excel online.
  11. Ispod posljednje namirnice u tablici dodajte tri ćelije – Max i Min – te u stupac s brojčanom vrijednosti količine prehrambene vrijednosti namirnica izračunajte koja namirnica ima najviše, a koja najmanje kalorija / masti / ugljikohidrata / bjelančevina na 100g te koja je prosječna vrijednost za sve namirnice (OPREZ! – te ćelije NEĆETE obuhvaćati prilikom izrade grafikona!)
  12. Na radni list umetnite slike namirnica koje se nalaze u tablici.
  13. Sada možete izraditi i grafikon za svaku pojedinu tablicu (budite oprezni koju vrstu grafikona ćete izabrati!).
  14. Na svaki grafikon obavezno dodajte postotke koji će biti ispisani na svaki dio grafikona koji predstavlja pojedinu namirnicu (uredite boju, veličinu i vrstu slova).

 

SURADNIČKA PRIPREMA PREZENTACIJE I IZLAGANJA

Svaki će tim surađivati u izradi JEDNE RAZREDNE PREZENTACIJE sa svojim podatcima, tablicama i grafikonima. 

Prezentaciji pristupate svojim korisničkim podatcima za prijavu u e-dnevnik, a popis vaših email adresa @skole.hr će voditelj vašeg tima napisati na papir i predati profesorici kako bi vas mogla dodati kao suradnike.

Na OVOJ POVEZNICI NALAZI SE PREZENTACIJA ZA 7.CD PUTNIKE.

Na OVOJ POVEZNICI NALAZI SE PREZENTACIJA ZA 7.CD GORIČANE.

1. Voditelj svakog tima u zajedničkoj će prezentaciji kreirati naslovni slajd koji će nositi ime vaše teme (masti, ugljikohidrati, bjelančevine i kalorije) i imena svih članova tima. Redoslijed tema nije bitan.

2. Ispod svakog naslovnog slajda potrebno je dodati slajd (ili više njih po potrebi) sa sadržajem (kombinacija tekst - slika) na kojemu će jedan od članova opisati kroz natuknice i fotografije vašu timsku temu. Potrebno je istražiti na internetu i ukratko obrazložiti što su to masti, kalorije, bjelančevine ili ugljikohidrati, kakvu ulogu imaju u ljudskom organizmu i koliko bismo ih dnevno trebali unositi. Za istraživanje se možete poslužiti danim poveznicama, ili možete proširiti svoju pretragu na neke druge izvore na internetu.

3. Ispod svakog tematskog naslovnog slajda, svaki će član kreirati svoj slajd na kojega će postaviti sliku grafikona određene namirnice (slatkiši i grickalice, meso, jaja, mliječni proizvodi, voće, povrće, žitarice), umetnuti nekoliko slika tih namirnica i napisati minimalnu i maksimalnu vrijednost prehrambene vrijednosti te istaknuti namirnicu koja ju sadrži - npr. najmanje kalorija ima y voće (x grama na 100 grama proizvoda), a najviše kalorija ima voće z (x grama na 100 grama proizvoda).

4. U dnu slajda svaki član koji je radio na sadržaju treba se potpisati (ime i razred).

5. Nakon izrade, svaki član treba pripremiti kratko izlaganje u kojemu ćete svi zajedno sudjelovati na kraju projekta. 

Iz projekta dobivate 3 ocjene: suradnja u timu, izrada prezentacije i izlaganje pred razredom, a provest ćemo vrednovanje i ocjenjivanje u tjednu od 12. - 16. lipnja 2023. godine.

Kriterije za ocjenjivanje prezentacije i izlaganja dobit ćete na sljedećem nastavnom satu kad počnete pripremati prezentaciju (u tjednu od 8. - 12. svibnja 2023.) i bit će dostupni na OVOJ POVEZNICI.




Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dalia Kager   datum: 14. 4. 2023.

Tražilica



Raspored autobusa

Raspored zvona

     


Informacije

Jelovnici

 


Vijeće učenika


Daroviti/ Zadruga

 


Moto i vizija škole

    


Projekti

Projekt Drvokod


Popis udžbenika

Školski list


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1237756
Ovaj mjesec: 1236
Ovaj tjedan: 1806
Danas: 163




preskoči na navigaciju