« Studeni 2023 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
SO IS(S)T EUROPA – EURPE IS WHAT IT EATS – TAKO JEDE EUROPA
Trajanje projekta: 2021. – 2023.
Tema: Lokalni poljoprivredni proizvodi i tradicijska jela različitih regija u Europi
U projekt su bili uključeni učenici smjera Agrotehničar od prvog do četvrtog razreda, koji su iskazali interes za sudjelovanje i dodatan rad.
Projektne aktivnosti započeli smo sa terenskim nastavama o uzgoju ribe i školjaka u Jadranu sa ciljem prikupljanja materijala od kojeg smo izradili video za web stranicu projekta. Taj video je upoznao naše partnere iz drugih zemalja sa ovom proizvodnjom. U rujnu 2021. učenici uključeni u projekt, sa prof. Marinom Čanić, su posjetili akvarij u Poreču gdje su se upoznali sa vrstama riba u Jadranu, u prosincu su posjetili muzej La Mula također u Poreču gdje su se upoznali sa tradicijom ribarstva u Istri. U siječnju 2022. su posjetili uvalu Ušće rijeke Mirne gdje se na tradicionalan način mrežama potegačama izlovljava riba. U travnju su posjetili farmu školjaka u uvali Santa Marina u Vabrigi gdje su se upoznali sa uzgojem i proizvodnjom školjaka.
U ožujku 2022., grupa učenika je sa prof. Mirelom Marković, posjetila agroturizam Ograde gdje su sudjelovali u radionici izrade Istarskog cukerančića. Gospođa Davorka Šaina, voditeljica agroturizma, naučila ih je kako se prave cukerančići i upoznala ih je sa tradicijom izrade ovih kolača koji je stavljen na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Tom prilikom učenici su snimali izradu cukerančića i od tog materijala izradili video koji smo postavili na web stranicu projekta. Video sadrži recept kao i sam postupak izrade cukerančnića.
Učenici uključeni u projekt su prisustvovali predavanjima i radionicama organiziram od strane Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču na temu utjecaja klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju. Radionice i predavanja su organizirani u sklopu projekta Agrobioraznolikost: Bioraznolikost u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama. Prva radionica održana je 27.10 2021. i na njoj je bilo nekoliko učenika iz projekta sa prof. Marinom Čanić. Tu smo se upoznali sa projektom i njegovim ciljevima. Poslušali smo predavanje o otpornosti različitih poljoprivrednih vrsta i sorata na klimatske promjene i predavanje o utjecaju poljoprivrede na klimatske promjene. Sljedeća radionica održana je 24.2.2022. Bila je namijenjena stručnjacima u poljoprivredi te je njoj prisustvovala prof. Mirela Marković. Teme su bile jačanje svijesti o klimatskim promjenama, načini prilagodbe pojedinih vrsta na klimatske promjene i razvoj genetske adaptabilnosti na sušu kod Allium vrsta. Dana 13.4.2022. su voditeljice projekta Nina Išić i dr.sc. Ana Čehić održale predavanje učenicima u školi o načinu prilagodbe biljaka na klimatske ekstreme i radionicu o važnosti očuvanja genetske bioraznolikosti poljoprivrednih kultivara kao načina prilagodbe klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na poljoprivrednu proizvodnju. Početkom sljedeće školske godine, 7.9. 2022., učenici su sudjelovali na radionici: Povrće izvor bioraznolikosti, u sklopu istog projekta. Tu su se upoznali sa bankom biljnih gena koju održavaju stručnjaci sa Instituta i kroz to su mogli vidjeti velik broj domaćih i introduciranih sorata povrća i upoznati njihove karakteristike. U obilasku laboratorija instituta su vidjeli načine istraživanja reakcija biljaka klimatske ekstreme.
U listopadu 2022. učenici su sa profesoricom Margitom Žiković izradili edukativni video na temu pripreme Istarske supe. To je tradicionalno jelo Istarskih seljaka, koje se pravi od kruha i vina sorte Teran. Učenici su sa profesoricom posjetili udrugu Agrorovinj, u Rovinju gdje im je dr.sc. Kristijan Damjanić predsjednik udruge na radionici pokazao tradicionalan način izrade Istarske supe te su se nakon toga učenici i sami okušali u njezinoj pripremi. Tom prilikom snimili su video materijal koji su kasnije sami montirali.
U veljači 2023. učenici su sa profesoricom Orietom Milovan otišli na agroturizam PEKICI gdje su imali radionicu izrade istarske maneštre. To je tradicionalno Istarsko jelo od graha, suhog mesa, kukuruza i ječma koje je i danas često na menijima tradicionalnih Istarskih konoba. Gospođa Pekica je sa učenicima skuhala maneštru i pri tome su učenici snimili video materijal koji su kasnije montirali u video na kojem su prikazali recept i postupak izrade maneštre.
U svibnju 2022. učenici su sa prof. Orietom Milovan i prof. Marinom Čanić otputovali na mobilnost u Češku i Austriju gdje su se upoznali sa poljoprivrednim partnerskim školama, poljoprivrednom proizvodnjom njihovog kraja i tipičnim tradicijskim jelima i pićima. Učenici su tijekom mobilnosti prikupljali materijale u obliku fotografija, letaka i pisanih informacija od kojih su izradili video o cjelokupnoj mobilnosti. Program mobilnosti je trajao od 8.5. do 15.5.2022. gdje smo pri dolasku u Linz prvi dan imali zajednički sastanak upoznavanja sa programom i upoznavanje grada kroz šetnju. Prvi dan posjetili proizvođača salame i raznih umaka na bazi čilija, degustirali smo jabukovaču lokalnog proizvođača i bili na zajedničkoj večeri koju su pripremili učenici Austrijske škole.U utorak smo posjetili obiteljsku farmu koja uzgaja voće i povrće i na svom imanju imaju vlastitu tržnicu, popodne imali smo zajedničko kuhanje u školi HLBLA St Florian gdje smo pripremali tipična jela tog kraja.U srijedu ujutro smo imali radni sastanak na kojem smo dogovarali detalje sljedeće mobilnosti. Učenici su počeli raditi na „fact sheets“ za web stranicu projekta i rezimirali smo dosadašnje dojmove. Nakon toga smo imali tipičan Austrijski ručak u tradicionalnoj pivnici. Nakon zajedničkog ručka krenuli smo za Tabor u Češkoj gdje smo se predvečer smjestili u hotel i imali zajedničku večeru koju nam je pripremio poznati Češki kuhar koji tradicionalna jela priprema na nov moderan način. U četvrtak smo se upoznali sa poljoprivrednom školom u Taboru i obišli smo školski botanički vrt. Nakon toga smo imali tradicionalni Češki ručak a nakon toga je uslijedilo razgledavanje grada i obilazak tvornice čokolade koja je poznata po figuricama od marcipana. Na večer smo imali srednjovjekovnu večeru sa predstavom koja nam je dočarala srednjovjekovni Tabor i jela iz tog vremena. U petak ujutro smo obišli njihovu najpoznatiju mljekaru gdje smo se upoznali sa proizvodnjom sira i drugih mliječnih proizvoda pogotovo njihovim poznatim sirnim namazom. U popodnevnim satima smo na obiteljskoj farmi Novak imali zajedničko kuhanje i natjecanje u pripremanju Boemske torte - tipične slastice toga kraja. U subotu smo proveli dan u Trebonu, malom mjestu koje je poznato po najstarijim ribnjacima u svijetu koji potiču još iz srednjeg vijeka a nalaze se na UNESCO-vom popisu kulturne baštine. Nakon toga smo obišli poznatu pivovaru gdje smo imali i radionicu degustacije piva po kojem je Češka prepoznatljiva. Nakon večere smo imali zajedničko druženje uz kuglanje na kojem su se učenici još bolje upoznali i povezali, nakon čega smo se uputili kući.
Video o mobilnosti u Austriju i Češku
U listopadu 2022., od 2. do 7., bili smo na mobilnosti u Italiji u posjetu kolegama u južnom Tirolu. Stigli smo u nedelju popodnenakon čega smo imali zajedničku večeru na kojoj smo dobili informacije o programu za naredni tjedan. U ponedeljak vozilmo smo se biciklističkom turom 62 kilometra kroz južni Tirol. Tijekom vožnje stali smo na obiteljsko gospodarstvo koje se bavi uzgojem i preradom jabuka te u poljoprivrednu zadrugu koja pakira i distribuira ekološki proizvedene jabuke svojih kooperanata. Večerali smo u vinariji tipična jela toga kraja i vino. U utorak smo ujutro obišli obiteljsku farmu koja uzgaja pastrve i uključena je u projekt zaštite autohtone vrste pastrve iz Južnog Tirola. Popodne smo obišli dvorac Trautmannsdorf i njegove botaničke vrtove.
Večeru smo imali u ugostiteljskoj školi u Meranu gdje smo kušali tradicionalna jela. U srijedu smo posjetili glečer Schnals na kojem smo imali predavanje stručnjaka iz agencije Eurac o utjecaju klimatskih promjena na glečere u Alpama. Nakon toga smo posjetili povijesnu farmu staru 800 godina koja se danas bavi ekološkim uzgojem svinja i goveda. U četvrtak prijepodne smo obišli školu naših domaćina u malom mjestu Ayr nakon čega smo imali zajedničko kuhanje i degustaciju školskih vina. U petak ujutro smo imali radni sastanak na kojem smo pripremali materijale za web stranicu i dogovorili daljnje korake u projektu. Nakon toga smo posjetili siranu Capriz gdje smo imali degustaciju proizvoda.
Popodne smo proveli u šetnji kroz put kestena do agroturizma na kojem smo imali tradicionalnu večeru, na taj način smo iskusili Torgellen-tradicija šetnje u prirodi koja završava večerom i druženjem. Naši učenici su tijekom cijelog posjeta snimali videomaterijale koje su kasnije montirali u kratki video o mobilnosti koji je postavljen na web stranicu projekta.
Video o mobilnosti u Južni Tirol
U proljeće 2023. od 12. do 17. ožujka, smo bili na mobilnosti u iIstočnoj Friziji u Njemačkoj. Stigli smo u nedjelju predvečer nakon čega smo imali zajedničku večeru i druženje. U ponedjeljak ujutro smo posjetili Energy Experience Center, gdje smo imali predavanja i vidjeli smo izložbu na teme promjene klime, ekologije i promjene u plimama Sjevernog mora i njihov utjecaj na krajolik Istočne Frizije. Nakon toga smo posjetili organskog uzgajivača svinja. Popodne smo imali šetnju Aurichom kroz potragu za blagom i kvizom za učenike.
U utorak smo trajektom išli na otok Norderney gdje smo posjetili muzej mora i imali radionicu na plaži na temu očuvanja bioraznolikosti i čistoće mora. Popodne smo posjetili lokalnu kraft pivovaru. U srijedu smo obišli brodogradilište Mayerwerft, koje gradi neke od najvećih kruzera na svijetu. Nakon toga obišli smo branu Ems koja sprječava plavljenje poljoprivrednih površina zbog promjena u plimi sjevernog mora. Popodne smo obišli Eiland muzej i sudjelovali u tradicionalnoj ceremoniji čaja. U četvrtak smo obišli lokalnu mljekaru gdje smo imali degustaciju proizvoda a popodne smo posjetili školu naših domaćina gdje smo imali zajedničko kuhanje.
U petak ujutro smo imali radni sastanak na kojem smo radili na materijalima z a web stranicu projekta i dogovarali daljnje korake u projektu. Popodne smo igrali tradicionalnu Istočno Frizijsku igru Bossel nakon čega je slijedila tradicionalna večera i druženje. Tokom cijelog tjedna naši učenici su snimali video materijale koje su kasnije montirali u kratki video o mobilnosti koji je postavljen na web stranicu projekta.
Video o mobilnosti u Istočnu Friziju
Posljednja mobilnost u projektu održana je u Istri gdje smo ugostili naše partnere. U nedjelju, 7. svibnja 2023., partneri mobilnosti stigli su u Poreč te smo ih dočekali u hotelu. U ponedjeljak, 8. svibnja u jutarnjim satima posjetili smo vinariju Kozlović. Posjetili smo njihov podrum i upoznali se s tehnologijom proizvodnje vina. Kušali smo vina sve tri autohtone sorte. Tijekom našeg posjeta prezentirali su nam prodaju svojih vina te smo posjetili njihovu vinoteku i kušaonu koja se nalazi u sklopu podruma, gdje organiziraju degustacije i obilaske podruma. Nakon Kozlovića oko podne krenuli smo za Grožnjan gdje smo posjetili poznatu tartufarsku obitelj Zigante i upoznali se sa prodajom tartufa kroz posjet njihovoj specijaliziranoj trgovini u kojoj nude različite proizvode od gljiva i tartufa te smo kušali jelo od tartufa, ukusnu tjesteninu s tartufima koju je za nas napravio restoran Zigante. Poslijepodne smo otišli u Motovunsku šumu gdje smo doživjeli avanturu lova na tartufe sa psima tartufarima i njihovim vodičima.
U utorak 9. svibnja 2023. svi zajedno otišli smo prema agroturizmu Pekici na zajedničko kuhanje i ručak. Naučili smo napraviti tradicionalni Istarski kruh, pljukance, šugo - mesni umak koji ide uz pljukance i maneštru. Nakon ručka vratili smo se u Poreč gdje smo predstavili našu školu a potom smo krenuli u razgledavanje povijesne jezgre Poreča. U srijedu, 10. svibnja 2023., imali smo vožnju brodom do Rovinja upoznavajući obalu Jadranskog mora. Dolaskom u Rovinj posjetili smo Institut “Ruđer Bošković” gdje smo imali predavanja i radionice o životu u moru i monitoringu Jadranskog mora. Potom smo krenuli u razgledavanje grada Rovinja, a zatim smo posjetili muzej „Batana“. U muzeju smo doznali kolika je važnost ovih čamaca u prošlosti, kako su nastajali i što se radi na njihovom očuvanju. Na povratku u Poreč imali smo tradicionalni riblji ručak na brodu.
U četvrtak, 11. svibnja 2023. upoznajemo naše partnere s proizvodnjom maslinovog ulja u Istri. Ujutro smo posjetili OPG Chiavalon koje je specijalizirano za proizvodnju visokokvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Posjetili smo njihovu uljaru gdje se masline prerađuju, smještenu u maslinicima gdje smo se upoznali s uzgojem maslina, preradom maslina u ulje i plasmanom njihovih proizvoda. Uz kušaonu su postavili izložbu tradicijskih kamenih poljskih kućica „Kažun” koje su služile za sklonište i skladište u polju. Poslijepodne smo nastavili prema Puli gdje smo posjetili Muzej maslinovog ulja i obišli povijesnu gradsku jezgru.
U petak, 12. svibnja u jutarnjim satima započeli smo našu avanturu uzgoja ribe i školjaka posjetom poznatom poluotoku Porto Busolo koji su još Rimljani koristili za uzgoj ribe. Nakon toga smo otišli u Vabrigu, malo tradicionalno ribarsko mjesto, danas poznato po uzgoju školjaka, te smo brodom posjetili uzgajališta školjaka. Vlasnik farme nas je upoznao s tehnikama uzgoja školjaka. U obližnjem restoranu Santa Marina ručali smo, a glavno jelo bile su školjke s uzgajališta koje smo posjetili. Poslijepodne smo imali radni sastanak na kojem smo rezimirali sve informacije, znanja i dojmove na koje smo naišli tijekom mobilnosti.
Za web stranicu projekta https://deliciouseu.com/ učenici su pod mentorstvom profesorica pripremili materijale o važnosti poljoprivrede za razvoj ruralnih područja u Istri, važnosti poljoprivrede u sigurnoj opskrbi hranom. Za virtualnu košaru proizvoda izradili su fact sheets – sa podatcima o tipičnim Istarskim proizvodima, osmislili kuharicu Istarskih jela koja su se kuhala na agroturizmu Pekici tijekom zajedničkog kuhanja kao i kratke videa o maneštri, istarskoj supi i cukerančićima. Opisali su i degustacije tijekom mobilnosti te su napravili članke o aktivnostima u školi.
Mirela Marković prof.