Opis poslova
Prehrambeni tehničari organiziraju primanje, rukovanje, čuvanje i usklađivanje prehrambenih sirovina i proizvoda, vode prehrambene proizvodne trake i rade u odgovarajućim nadzorno-analitičkim i razvojnim laboratorijima. Mogu raditi u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, preradbi mesa i riba, voća i povrća, u mlinarstvu i preradbi brašna, u proizvodnji konditorskih proizvoda, šećera i škroba, ulja i masti, vina i drugih pića, kvasca i octa, u tehnologiji fermentacijskih procesa i obradbi otpadnih voda. Prema tomu, osposobljeni su za rad praktički u cjelokupnoj prehrambenoj industriji i obrtništvu, s mogućnošću prilagođavanja pojedinim prehrambenim tehnologijama.
Prehrambeni se tehničari u proizvodnji prije svega brinu o prihvaćanju, čuvanju i uskladištenju sirovina do preradbe s kontrolom kakvoće i odgovarajućim klasiranjem. Oni vode i nadgledaju pojedinačne tehnološke procese, kao što su čišćenje, pranje, ljuštenje, konzerviranje (hlađenjem, zagrijavanjem, dimljenjem, steriliziranjem, sušenjem, zračenjem), fermentiranje, destiliranje, ekstrahiranje. Na kraju, oni se brinu za pakiranje gotovih prehrambenih proizvoda u odgovarajuću ambalažu.
Prehrambeni tehničari u kemijskim i mikrobiološkim laboratorijima obavljaju analize za određivanje vode, mineralnih tvari, bjelančevina i aminokiselina, masti, ugljikohidrata, vitamina i drugih sastojaka namirnica te utvrđuju njihova mikrobiološka svojstva. U razvojnim laboratorijima surađuju s istraživačima na stvaranju novih prehrambenih proizvoda i unapređivanju tehnoloških procesa.
Radni uvjeti
S obzirom na činjenicu da prehrambeni tehničari rade na vrlo raznolikim poslovima u različitim vrstama proizvodnje, njihovi se radni uvjeti vrlo razlikuju od jedne radne sredine do druge. Tako su npr. sasvim drukčije prilike u nekoj mesoprerađivačkoj industriji od one u konditorskoj. No i u istoj proizvodnoj grani u različitim poduzećima radni se uvjeti mogu bitno razlikovati, ovisno o stupnju suvremenosti konkretne tehnologije. U većini slučajeva rad se odvija u zatvorenom prostoru, izmjenom sjedećeg i stajaćeg položaja, s povremenim hodanjem i nošenjem manjih tereta, pa prehrambeni tehničari nisu izloženi većim tjelesnim naporima.
Zajedničko je svim prehrambenim tehničarima upotreba brojnih mjernih instrumenata, aparatura, proizvodnih strojeva i kemijskih sredstava, pa s tim u vezi i velika odgovornost za njihovu ispravnu i pravodobnu primjenu. Kako su obično zaduženi za cijele proizvodne linije, njihova se odgovornost proteže i na ostale sudionike u radnom procesu. Zato je naglašena njihova organizacijska, voditeljska i kontrolna funkcija.
Poželjne osobine
Prije svega, kandidati za ovo zanimanje ne smiju biti kliconoše niti bolovati od alergije na prehrambene sirovine i njihove prerađevine. U poslu je potreban dobar vid, normalan sluh te osjetljivost na mirise i okuse. Zbog prilagođavanja različitim tehnologijama i čestim promjenama u tehnološkim procesima, potrebna je određena razina općih intelektualnih sposobnosti. Zbog rada sa živežnim namirnicama, važna je preciznost i savjesnost u radu. Kao organizatori i voditelji pojedinih dijelova proizvodnje, prehrambeni tehničari trebaju imati i određene organizacijske sposobnosti te smisao za komunikaciju i timski rad.
Vremenik izradbe i obrane završnog rada
Kalendar polaganja ispita državne mature
Vremenik dopunskog rada i popravaka
Termini informativnih razgovora
2023.
Dokumentacija za natječaj Erasmus
Rezultati natječaja Erasmus+ 2023.
2019./2020.
Natječaj za mobilnost učenika
Rezultati natječaja Ersmus+ u 2019.
2018
Idemo u Portugal
Natječaj za mobilnost učenika
Rang lista učenika za Portugal
Jezične pripreme
Predstavljen projekt "Agromobilnost"
Europass životopis:
https://europass.cedefop.europa.eu/
Letak za upis učenika u 1. razred
Obavijesti za upis učenika u 1. razred
Vrijeme i mjesto upisa učenika u 1. razred
Slobodna mjesta za upis u 1.razred na jesenskom upisnom roku
Europska unija
Zajedno do fondova EU
PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj
PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Predstvaljeni projekti RCK Nastavničkom vijeću
Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole
« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |