Opis poslova
Voćari, vinogradari i vinari sudjeluju u uzgoju i preradbi svih vrsta voća i vinove loze. Obavljaju radne zadatke prema zahtjevima i pod kontrolom poslovođe (najčešće poljoprivrednog tehničara općeg smjera) i inženjera agronomije.
Prije samog uzgoja voća i grožđa, u voćnjacima i vinogradima pripremaju tlo čišćenjem od kamenja i panjeva, rigolanjem i gnojidbom. Pošto priprave podlogu, podižu voćnjake i vinograde. Zasađene voćke i lozu njeguju pripremanjem pogodnog gnojiva, gnojidbom, obrezivanjem, vezivanjem i vršikanjem. Od bolesti i štetočina voćke i lozu štite cijepljenjem, prskanjem i zaprašivanjem adekvatno pripravljenim kemijskim preparatima. U rasadnicima siju i voćno sjemenje, pikiraju divljake, rasađuju mladice, sudjeluju u proizvodnji loznog cvijeta, spremaju lozne reznice, prpoce i kalemove. Kad voće i grožđe dozrije beru ga, sortiraju, etiketiraju i uskladišćuju ili otpremaju izravno na tržište.
U procesu preradbe voća i grožđa suše i konzerviraju voće, cijede sokove i peku rakiju. U vinskim podrumima sudjeluju u preradbi zrelog grožđa u vino, gdje pripremaju bačve i preše za grožđe, peru ih i pare te sumpore posuđe i podrumske prostorije. Obavljaju jednostavnije analize vina i mošta (tzv. male analize) i dodavanjem ili oduzimanjem kiselina i šećera, prema uputi odgovornog inženjera, popravljaju kemijska svojstva vina. Filtriraju vino dok ne postane zrelo, pretaču ga u bačve ili boce, etiketiraju, pečate i spremaju u podrume ili pripremaju za transport.
U svom poslu voćari, vinogradari i vinari koriste se alatom poput škara, noževa, lopata, motika i leđnih prskalica. Upravljaju strojevima kao što su traktori, preše, motorne prskalice, drljače, ruljače, kultivatori i strojevi za stvaranje umjetne kiše.
Radni uvjeti
Voćari, vinogradari i vinari rade na otvorenom u voćnjacima i vinogradima, ali i u zatvorenim prostorima, kao što su rasadnici, skladišta, vinski podrumi i vinarije. Rad na otvorenom kojiput podrazumijeva izloženost nepovoljnim vremenskim uvjetima (kiša, vjetar, hladnoća, vrućina). Za lijepa vremena rad na otvorenom može biti posve ugodan. S druge strane, rad u podrumima i vinarijama, osim što je fizički naporan, može biti i doživljajno neugodan zbog raznih vonjeva i isparenja. Moguća su čak trovanja ugljičnim dioksidom, koji se oslobađa prilikom fermentacije. Radni je dan uglavnom osmosatni, ali u sezoni (npr. berbe grožđa) ovi ljudi često rade prekovremeno, sve dok se posao predviđen za taj dan ne obavi.
Poželjne osobine
Osoba koja bira ovo zanimanje trebala bi biti fizički izdržljiva, snažna i dobra tjelesnog zdravlja. Ne bi smjela biti osjetljiva na mirise (kemikalije za zaprašivanje i gnojenje, sumpor, vinska isparavanja u podrumima). Poželjna je normalna sposobnost razlikovanja boja i razvijeno osjetilo okusa. Rukovanje brojnim alatima i strojevima zahtijeva dobru koordinaciju pokreta i spretnost ruku i prstiju, kako bi se smanjila opasnost ozljeđivanja i povećala produktivnost. Budući da se neposredni rezultati rada ne pokazuju brzo, poželjno je da osoba bude strpljiva. Ljubav prema prirodi i predana briga za biljke olakšat će čekanje i omogućiti veće zadovoljstvo poslom.
Osposobljavanje i zapošljavanje
Voćari, vinogradari i vinari školuju se prema trogodišnjem srednjoškolskom obrazovnom programu. Najviši stupanj napredovanja u struci jest specijalizacija određenog užeg područja rada. Dodatno obrazovanje za stjecanje četvrtog stupnja srednje stručne spreme i eventualno kasnije visoke stručne spreme omogućuje daljnje napredovanje.
Zapošljavaju se uglavnom u vinogradarskim, voćarskim i vinarskim poduzećima te loznim i voćarskim rasadnicima (državnim i privatnim).
Vremenik izradbe i obrane završnog rada
Kalendar polaganja ispita državne mature
Vremenik dopunskog rada i popravaka
Termini informativnih razgovora
2023.
Dokumentacija za natječaj Erasmus
Rezultati natječaja Erasmus+ 2023.
2019./2020.
Natječaj za mobilnost učenika
Rezultati natječaja Ersmus+ u 2019.
2018
Idemo u Portugal
Natječaj za mobilnost učenika
Rang lista učenika za Portugal
Jezične pripreme
Predstavljen projekt "Agromobilnost"
Europass životopis:
https://europass.cedefop.europa.eu/
Letak za upis učenika u 1. razred
Obavijesti za upis učenika u 1. razred
Vrijeme i mjesto upisa učenika u 1. razred
Slobodna mjesta za upis u 1.razred na jesenskom upisnom roku
Europska unija
Zajedno do fondova EU
PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj
PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Predstvaljeni projekti RCK Nastavničkom vijeću
Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole
« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |