MANIFESTACIJA „MALI GASTRO“ U GOSPODARSKOJ ŠKOLI VARAŽDIN
Autor: Kristina Brezak, 7. 5. 2023.
U Gospodarskoj školi Varaždin u sklopu obilježavanja 30 godina škole i 50 godina ugostiteljstva, 5 svibnja 2023. godine održana je druga po redu manifestacija „Mali gastro“. Na manifestaciji su učenici kuharstva, ugostiteljstva i turizma pod budnim okom svojih mentora prezentirali stečena znanja i vještine brojnim posjetiteljima iz gradskih osnovnih i srednjih škola te gostima iz lokalne uprave i samouprave, obrtničke komore, zavoda za zapošljavanje, učeničkim zadrugama i ostalim interesnim skupinama. Pritom su učenici smjera Kuhar demonstrirali izradu tradicionalnih varaždinskih klipića, keksića s motivima grada Varaždina, prhke makovnjače i orehnjače i kanape sendviča od sirnih pjenica i lokalnih suhomesnatih proizvoda. Učenici smjera THK, HTT i Konobar izrađivali su zdrave smoothije od voća i povrća, bezalkoholne koktele i pokazali zavidnu vještinu flambiranja voća. Uz to je uprizoreno klasično posluživanje gosta za stolom, a u konačnici su svi posjetitelji mogli kušati izrađeno.
Manifestacija „Mali gastro“ je financirana iz europskog projekta „ReCeZa – Regionalni centar Zabok“, čiji je Gospodarska škola Varaždin jedan od partnera uz Srednju školu Prelog, Turističko-ugostiteljsku i prehrambenu škola Bjelovar i Srednju školu Zabok kao nositelja projekta.
Projektom će se u partnerske škole implementirati 4 nova programa, programi obrazovanja odraslih, individualni programi, unaprijedit će se kompetencije nastavnika i mentora, oformiti HUB poslovnih susreta, komunikacije i ideja za sve aktere u turizmu, provoditi profesionalno usmjeravanje osoba i u konačnici obnoviti kuharski praktikum s najmodernijom opremom.
Projekt je sufinancirala EU iz ESF-a.