Taste The Mediterranean festival
Od 6. do 9. listopada u sklopu aktivnosti na projektu ReCeZa – Regionalni Centar Zabok, djelatnici Gospodarske škole Varaždin, Nevenka Bosilj i Alen Igrec participirali su na Festivalu TasteTheMediterranean u Splitu. Uz njih su još u sklopu projekta sudjelovali i kolege iz partnerskih srednjih škola iz Zaboka, Bjelovara i Preloga.
Okusi Mediterana je festival, manifestacija kroz koju vrhunski svjetski i domaći chefovi čiji su restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama i Gault Millau tokama, demonstriraju umijeća prigotavljanja najfinijih delicija. U splitskim restoranima Dvor, Kadena, Kinoteka, Hotel Park, Zora bila i Zrno Soli, gostovali su chefovi iz sedam zemalja, a zajedno sa chefovima domaćinima spravljali su mediteranske gala večere od šest slijedova sljubljene s vrhunskim vinima. Održano je niz masterclass radionica na kojima su vrhunski hrvatski i međunarodni chefovi prezentirali svoje kreacije, svjetske trendove u gastronomiji, vinske radionice, održano je nekoliko panel diskusija, degustacija i ostalih događanja.
Sudionici su sudjelovali na:
• šest različitih Masterclassova poznatih chefova s Mishelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama, iz Španjolske, Francuske, Slovenije i naravno iz Hrvatske.
• Panel diskusiji „Ugostiteljstvo za vrijeme i nakon COVID-a“
• Panel diskusiji „Zero waste: važnost upravljanja otpadom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu
• Panel diskusiji „Uči i ostvari svoje snove“
• Cooking show-u španjolske chefice Marie Jimenez Latorre koja je prezentirala tradicionalnu Španjolsku kuhinju
• prezentacijama i degustacijama maslinova ulja te vrhunskih španjolskih i talijanskih vina
Cilj sudjelovanja na ovom festivalu bilo je spoznati nove tehnike i svjetske trendove u gastronomiji, a koji bi se mogli primijeniti u nastavi ugostiteljstva, ali i steći nove poslovne veze kako bi se slični masterclassovi i panel diskusije mogle održati na području regije u kojoj se nalaze Srednja škola Zabok i partnerske škole.