ŠPANJOLSKA – SAN SEBASTIAN – STUDIJSKO PUTOVANJE DJELATNIKA SŠ ZABOK I ŠKOLA PARTNERA - SŠ PRELOG, TUPŠ BJELOVAR, GŠ VARAŽDIN I PROJEKTNI PARTNERI - BIC LJUBLJANA, FMTU OPATIJA I HOTEL KAJ
Autor: Kristina Brezak, 24. 10. 2023.
Naši nastavnici Andrijana Herceg, Marina Šipek i Ivan Tomas u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok posjetili su baskijski grad San Sebastian. San Sebastian se u svijetu etablirao kao najpoželjnija gurmanska meka i jedan je od gradova gdje ćete, bez sumnje, probati najvišu razinu umjetnosti izloženu na tanjuru. Izuzev japanskog Kyota, ovo je grad koji usporedno s četvornim metrom ima najveći broj prestižnih Michelinovih zvjezdica – raspoređenih u nekoliko vrhunskih restorana. Prvog dana boravka nastavnici su posjetili restoran Amelia by Paulo Airaudo gdje su im prezentirana jela pripremljena od sezonskih, svježih namirnica koje se svakodnevno otkupljuju od malih proizvođača. Njihova kreativna kuhinja ističe se visokokvalitetnom ribom i plodovima mora, kombinirajući baskijsku gastronomiju s internacionalnim dodirima. Kroz menu od 13 sljedova i sami su se uvjerili zašto je restoran Amelia ponosni nositelj 2 Michelinove zvjezdice.
Drugog dana boravka posjetili su Baskijski kulinarski centar, jedan od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara na svijetu, s posebnim naglaskom na istraživanju, razvoju, inovacijama. Osnovan je 2009. godine od strane Sveučilišta Mondragon i skupine istaknutih baskijskih kuhara s ciljem provođenja obuka, istraživanja, kreativnosti i inovacija u području kuharstva. Baskijski kulinarski centar poseban je ekosustav u kojem se spaja obuka, inovacija, istraživanje i poduzetništvo, s namjerom razvoja i promicanja gastronomije. Uz neizostavni obilazak Centra i njegovih različitih sastavnica, sudionici putovanja prisustvovali su i predavanju na temu gastroturizma, koje je pripremio i održao David Mora, koordinator za diplomski studij Gastroturizam.
Posljednjeg dana boravka posjetili su kongres Gastronomika. Kuhari iz cijelog svijeta okupljaju se na gastronomskom kongresu Gastronomika u San Sebastianu kako bi podijelili svoje znanje i najnovija dostignuća u tradicionalnoj i finoj kuhinji. Sudionici studijskog putovanja pohađali su tečajeve majstora kulinarstva i poznatih chefova s Michelinovim zvjezdicama. Kongres se također sastoji od ekskluzivnih degustacija vina, sajma delicija te natjecanja u pripremi jela od uličnih zalogaja do restoranskih delicija u sklopu kojih smo sudjelovali u ocjenjivanju raznih jela.