EDUKACIJSKO PREDAVANJE O BEZGLUTENSKOJ PREHRANI
Autor: Kristina Brezak, 20. 3. 2024.
U ugostiteljskom praktikumu Gospodarske škole Varaždin, dana 19.3.2024. održano je edukacijsko predavanje o bezglutenskoj prehrani u organizaciji Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske. Predavanje je održano u sklopu projekta "Edukacijom i organizacijom do sigurne bezglutenske prehrane", a održali su je gđa. Marija Goričanec, predsjednica Udruge i profesor Davor Hostić, dipl.ing. preh.teh. i nutricionist. Na vrlo poučan i zanimljiv način upoznali su učenike i nastavnike s bolešću celijakijom, koja je nažalost u stalnom porastu, te s načinima kako je staviti pod kontrolu dijetalnom prehranom bez glutena. Cilj edukacije je osvijestiti buduće ugostiteljske djelatnike o postojanju gostiju sa specifičnim prehrambenim potrebama te kako pripremiti i prilagoditi gastro ponudu ovoj skupini. Zaključak predavanja bio je da bezglutenska prehrana može biti itekako ukusna, kreativna i zanimljiva, samo je potrebno biti dovoljno educiran, pravilno birati namirnice i načine pripreme. Predavanje je završilo degustacijom izvrsnih bezglutenskih klipiča i štrudla s jabukama. Edukaciji su prisustvovali učenici 4. G (THK) i 3. V (kuhar) i njihovi nastavnici kuharstva i ugostiteljskog posluživanja – Mirjana Habek, Ivan Tomas, Nenad Bosak i Jelena Erent.