16. studenoga - Međunarodni dan tolerancije
Autor: Anita Bubak, 17. 11. 2016.
Povodom Međunarodnog dana tolerancije, u okviru predmeta Politika i gospodarstvo pod vodstvom profesorice Anite Bubak učenici četvrtih razreda proučavali su manje poznate narode. Istraživali su o njihovom načinu života, kulturi, religiji, običajima. Svoja su znanja prenijeli na prezentacije i plakate, a pripremili su i neke ukusne i zanimljive specijalitete drugih naroda...
Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas potiče na snošljivost prema drugima. Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane članica 16.11.1995. godine.
UNESCO je proglašenjem međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.
Na sam Međunarodni dan tolerancije za učenike prehrambene smjene organizirana je radionica koja se sastojala od tri dijela. U prvom dijelu profesorica Anita Bubak upoznala je učenike s pojmom tolerancija i razlogom obilježavanja ovog dana. Nakon toga su učenice 4. a, b i c razreda: Valentina Blažević-Jerković, Valentina Koler, Mateja Jurković, Ana Marija Čudić, Lucija Luchein, Dejana Metlar, Sandrina Savi, Klara Franjić, Katarina Vinkešević, Ines Budimir i Martina Saliger održale predavanja uz prezentacije o narodima koje su proučavali. Tako su učenici doznali o životima: Pigmejaca, Tibetanaca, Maura, Sentinelaca i drugih naroda i plemena.
Nakon izlaganja učenika održana je i mala radionica koja je imala za cilj izazvati stereotipe i predrasude sudionika o drugim osobama, manjinama i "drugačijima" te podići samosvijest o ograničenjima tolerancije i rješenju sukoba suprotstaviti različite vrijednosti sudionika.
Povodom Međunarodnog dana tolerancije učenici 1. e razreda zanimanja pekar, a pod vodstvom profesorice Marije Marketanović - Hadžić imali su radionicu u kojoj su izrađivali specijalitete drugih naroda.
Tako su naučili pravit:
PITABROD, PITA BREAD ILI PITA KRUH
Pita kruh koji je kruh tradicionalni kruh bliskoistočnih kuhinja. Radi se o tanko razvaljanim lepinjama koji se tijekom pečenja napušu. Pita kruh se radi samo od 4 osnovna sastojka, a to su: brašno, voda, kvasac i sol. Poslužuju se uz humus, kebab, roštilj ili se nadijevaju zbog nastalih ‘’džepova’’.
HUMUS
Neki ga zovu paštetom, drugi namazom od slanutka, ali svakako je riječ o jednom od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka. Štoviše izvorno on pripada libanonskoj kuhinji, ali odličan je svuda u arapskom svijetu. Slanutak, maslinovo ulje, češnjak, limun osnovni su sastojci ovog namaza.
NAAN
Naan kruh je indijski kruh koji se proširio i na sve ostale dijelove svijeta, te je vrlo popularan. Sa dolaskom indijskih restorana, došao je i ovaj kruh koji se tamo najčešće poslužuje uz curry, razne umake i nadjeve. Vrlo je mekan i ukusan, te se može jesti uz bilo koje jelo.
ESTONSKI KRINGL
Kringl potiče iz Estonije a širom Europe postoje razne lokalne varijante tog slatkog peciva. Kringl ima oblik isprepletenog vijenca sa cimetom.
AMERIČKE PALAČINKE
Gotovo svaka zemlja svijeta, ima neku svoju inačicu palačinki. Dolaze u najrazličitijim oblicima s bezbrojnim vrstama punjenja. Temeljna smjesa uvijek sadrži brašno, mlijeko i jaja, a razlikuju se po omjerima temeljnih sastojaka te po dodacima maslaca ili margarina, praška za pecivo ili kvasca. U Americi su palačinke posebno popularno jelo, a najčešće se jedu za doručak, prelivene javorovim sirupom. U smjesu za američke palačinke dodaje se i nešto maslaca, a smjesa je značajno gušća nego za nama poznate tanke palačinke i sadrži prašak za pecivo. Obično se oblikuju mali krugovi koji se okreću nakon što na gornjoj strani palačinke nastanu sitne rupice.
Nakon završetka radionice sudionici su se počastili navedenim delicijama.
Vremenik izradbe i obrane završnog rada
Kalendar polaganja ispita državne mature
Vremenik dopunskog rada i popravaka
Termini informativnih razgovora
2023.
Dokumentacija za natječaj Erasmus
Rezultati natječaja Erasmus+ 2023.
2019./2020.
Natječaj za mobilnost učenika
Rezultati natječaja Ersmus+ u 2019.
2018
Idemo u Portugal
Natječaj za mobilnost učenika
Rang lista učenika za Portugal
Jezične pripreme
Predstavljen projekt "Agromobilnost"
Europass životopis:
https://europass.cedefop.europa.eu/
Letak za upis učenika u 1. razred
Obavijesti za upis učenika u 1. razred
Vrijeme i mjesto upisa učenika u 1. razred
Slobodna mjesta za upis u 1.razred na jesenskom upisnom roku
Europska unija
Zajedno do fondova EU
PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj
PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Predstvaljeni projekti RCK Nastavničkom vijeću
Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole
« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |