Europski tjedan strukovnog obrazovanja (European VET week)
Autor: Marija Grgić, 1. 12. 2016.
Naša škola prijavila se u EU bazu strukovnih škola koje obilježavaju prvi Europski tjedan strukovnog obrazovanja (European VET week) od 5. do 9. prosinca 2016. godine. Predstavit ćemo se javnosti, učenicima 8. razreda, gospodarstvenicima i drugim dionicima vezanim za strukovno obrazovanje putem plakata, panoa i čak devet radionica. ...
Europska komisija provodi novu inicijativu za promicanje strukovnog obrazovanja diljem Europe s ciljem povećanja atraktivnosti strukovnog obrazovanja te promocije primjera dobre prakse i iskustava u sustavu strukovnog obrazovanja. Radi se o prvom Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, koji će se na razini Europske unije održati od 5. do 9. prosinca 2016. godine. Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju iznimno je značajan zbog velikog broja zemalja koje će biti uključene te čiji će brojni dionici, koji čine sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, doprinijeti ovom događaju.
Cilj je motivacija učenika za promoviranje znanja i vještina stečenih tijekom strukovnog obrazovanja te popularizacija zanimanja za koja se obrazuju.
Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega će kroz radionice u četvrtak i petak prezentirati strukovna zanimanja iz područja poljoprivrede i prehrane te tako pokazati vještine koje stječu obrazovanjem u Poljoprivredno-prehrambenoj školi.
Radionice:
Proizvodnja domaće svinjske masti i čvaraka
Učenici zanimanja mesar pokazati će kako na tradicionalan način iz masnog tkiva topljenjem u otvorenom kotlu proizvesti domaću svinjsku mast i čvarke.
Izrada namaza od čvaraka i masti
Učenici će izrađivati zdravi namaz od svinjske masti koju ćeoplemeniti sa začinima, čvarcima i prženom slaninom. Koristit će mast od crne slavonske svinje koja ima manji udio kolesterola od obične svinje pa je stoga zdravijai preporuča se u kuharstvu.
Izrada pogačica s čvarcima i božićnih kolača
Učenici će demonstrirati izradu božićnih kolača (vanilin krancle) i pogačica sa čvarcima. Pokazat će kao zamijesiti i oblikovati kolače i pogačice te na koji način ukrasiti iste.
Izrada božićnih aranžmana, sjetva pšenice i ukrašavanje stola
Učenici će pokazati kako od prirodnih materijala možemo na jednostavan i zanimljiv način izraditi aranžmane i ukrase za Božić, te kako posijati pšenicu kojom ćemo ukrasiti Božićni stol.
Prezentacija školske poljoprivredne mehanizacije i oranje zimske brazde
U prezentaciji će učenici predstaviti školsku poljoprivrednu mehanizaciju i opisati tehnike oranja, a praktično će pokazati osnovne dijelove četverobraznog pluga premetnjaka marke Lamken, spojit će plug za traktor, pripremiti ga za oranje i izorati zimsku brazdu na površini školskog poljoprivrednog gospodarstva.
Mali servis na poljoprivrednim strojevima
Učenici će na školskom traktoru tip-a IMT 549 praktično provesti periodični pregled ispravnosti sklopova i dijelova traktora te provjeru kvalitete i količine sredstava za ispravan rad traktora na školskom poljoprivrednom gospodarstvu.
Određivanje kiselina u vinu i dokazivanje šećera u moštu, mladom vinu i starom vinu
Mlado i staro vino ćemo analizirati volumetrijskom metodom – titracijom. U vino ćemo dodati indikator bromtimol modro, kako bi se uočio kraj reakcija. Titrirat ćemo natrij hidroksidom i pomoću utrošene količine lužine izračunati količinu ukupnih kiselina u vinu. Prisutnost šećera u moštu, mladom i starom vinu dokazat ćemo promjenom boje pomoću fehlingovog reagensa.
Proizvodnja soka od joste i čokomarmelade
Bundeva, josta i cikla su sirovine koje imaju zavidnu nutritivnu vrijednost, ali se nažalost u prehrambenoj industriji Hrvatske rijetko koriste. Kako bi pokazali da zdravo može biti i fino učenici će proizvesti sok od cikle i joste te džem od bundeve u različitim kombinacijama s čokoladom i drugim voćem te tako pokazati brigu o zdravlju i poduzetnički duh.
Mikroskopiranje trihinele
Učenici će mikroskopirati mišićno tkivo te pokazati prezentaciju o trihinelozi koju čovjek može dobiti jedući proizvode od svinjskog mesa koje nije laboratorijski pregledano. Postupak pregleda i način zaraze trihinelom učenici će objasniti prikazujući video uradak sa praktične nastave.
Vremenik izradbe i obrane završnog rada
Kalendar polaganja ispita državne mature
Vremenik dopunskog rada i popravaka
Termini informativnih razgovora
2023.
Dokumentacija za natječaj Erasmus
Rezultati natječaja Erasmus+ 2023.
2019./2020.
Natječaj za mobilnost učenika
Rezultati natječaja Ersmus+ u 2019.
2018
Idemo u Portugal
Natječaj za mobilnost učenika
Rang lista učenika za Portugal
Jezične pripreme
Predstavljen projekt "Agromobilnost"
Europass životopis:
https://europass.cedefop.europa.eu/
Letak za upis učenika u 1. razred
Obavijesti za upis učenika u 1. razred
Vrijeme i mjesto upisa učenika u 1. razred
Slobodna mjesta za upis u 1.razred na jesenskom upisnom roku
Europska unija
Zajedno do fondova EU
PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj
PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Predstvaljeni projekti RCK Nastavničkom vijeću
Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole
« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |