preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

 > Naslovnica
Vijesti

HRANA NIJE OTPAD, I JA MOGU UTJECATI

Autor: Tonka Šarić, 13. 7. 2022.

Nepotrebno bacanje hrane događa se u cijelom lancu opskrbe hranom: u fazama proizvodnje, prerade, distribucije, prodaje i potrošnje.

Prema dosadašnjim spoznajama na globalnoj se  razini otprilike trećina hrane proizvedene za prehranu ljudi nepotrebno baca, što je približno 1,3 milijarde tona, a financijski gubitak iznosi oko 680 milijardi USD u razvijenim zemljama, odnosno 310 milijardi u zemljama u razvoju.

Osim gospodarskog troška, bacanje hrane trošak je koji negativno utječe i na okoliš. Nepotrebnim bacanjem hrane troše se resursi (zemljište, voda, energija i dr.) uloženi tijekom životnog ciklusa proizvoda te se posljedično povećavaju emisije stakleničkih plinova.

U zemljama EU-a godišnje se u različitim sektorima baci oko 88 milijuna tona hrane, a istovremeno četvrtina građana izložena je riziku od siromaštva.

Najviše hrane baca se u domaćinstvima (53 %) i procesima prerade hrane (19%), što čini 72% ukupno bačene hrane. Nakon toga najviše gubitaka, tj. bacanja hrane događa se u primarnoj proizvodnji (poljoprivreda, ribarstvo), ugostiteljstvu i trgovačkom sektoru (veleprodaja i maloprodaja). Iz tih razloga obrazovni sustav ima važnu ulogu u podizanju svijesti učenika o ovoj problematici s ciljem da učenici stečena znanja prenose na svoje ukućane i prijatelje.

Poljoprivredno - prehrambena škola obrazuje prehrambene tehničare koji se kroz predmetne kurikulume susreću s ključnim pitanjem resursa hrane, ali i posljedicama neodgovornog upravljanja hranom. Kroz projektnu aktivnost “Hrana nije otpad, i ja mogu sudjelovati”,  koju je provodilo Ministarstvo poljoprivrede,  učenici su, uz mentora, sudjelovali  u  smotri aktivnosti.  Ovo je bio povod za nastavak  projektne aktivnosti i daljnje osvješćivanje o problematici otpada od hrane. Tijekom školske godine nastavili  smo se baviti ovom problematikom kroz projektnu aktivnost “Koliko hrane bacimo?”. Nastojali smo dublje zagrepsti i istražiti kako se u Hrvatskoj, EU i drugim dijelovima svijeta pristupa problemu otpada od hrane te smo svoja saznanja međusobno dijelili i širili dalje.

Jedan od  ciljeva provedenih aktivnosti bio je,  uporabom podataka prikupljenih na smotrama,  naučiti obraditi ankete, analizirati prikupljene podatke i napraviti konačni zaključak i  prijedloge aktivnosti za sljedeću školsku godinu. S obzirom na to da se najviše hrane baca u domaćinstvima, usmjerili smo se na istraživanje poznavanja oznaka za rok upotrebe hrane. Kroz anketno istraživanje provedeno na 191 potrošaču, došli smo do rezultata koji ukazuju na potrebu dodatne edukacije potrošača.

78% ispitanika  izjavilo je da razumije razliku između oznake  “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”.  47,7% potrošača ipak ne konzumira hranu s oznakom trajanja “najbolje upotrijebiti do“ što znači da nisu upoznati s činjenicom da se tako označenoj hrani, nakon datuma naznačenog na ambalaži, smanjuje kvaliteta, ali proizvod je i dalje zdravstveno ispravan  i može se konzumirati. Nasuprot tomu anketa potvrđuje da 52,4% potrošača konzumira hranu s oznakom “upotrijebiti do” što može u određenoj situaciji dovesti do trovanja hranom. Rezultati  istraživanja, koje je uključivalo konzumaciju čokolade i keksa s oznakom “najbolje upotrijebiti do”, pokazuju da 25,7% ispitanika nije primijetilo nikakvu razliku između proizvoda kojemu je istekao rok i proizvoda  koji je  unutar roka. Skupina koja je primijetila razliku među proizvodima istaknula je da se razlika odnosi na povećan intezitet okusa u čokoladi i smanjenu  krhkost keksa, ali to ih ipak ne bi navelo da takav proizvod bace.

Grafički prikaz rezultata




Vremenici 2023./2024.
Projekt mobilnosti
Upisi 2023./2024.
 
POPIS UDŽBENIKA

Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)






Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata