Opis poslova
Pekari mijese i peku kruh i pecivo. Jedna od temeljnih živežnih namirnica, kruh je u našim krajevima najveći izvor energije i proteina. Iako mnogi ljudi i sami znaju ispeći kruh, jednostavnije je kupiti kruh kojeg su ga ispekli pekari.
Da bi ispekli kruh ili pecivo, pekari prvo pripremaju smjesu od koje mijese tijesto. U smjesu stavljaju prosijano brašno, kvasac, sol, vodu i ostale sastojke. Potrebne količine sastojaka određuju vaganjem. Od pripremljene smjese strojno ili ručno mijese tijesto. Tijesto zatim oblikuju na potrebnu veličinu i oblik i slažu ga na limove za pečenje. Nadziru proces dizanja tijesta prije i za vrijeme pečenja. Prema vrsti i pecivosti tijesta, pekari slažu limove s kruhom i pecivom na određeno mjesto u peć. Prema vrsti kruha ili peciva, namještaju temperaturu peći, a prema potrebi dodaju ili oduzimaju paru prilikom pečenja. Posebno paze na trajanje pečenja, kako bi pečeni kruh i pecivo na vrijeme izvadili iz peći. Kad su kruh ili pecivo ispečeni, pekari ih vade iz peći specijalnim pekarskim lopatama. Zatim ih stavljaju u košare, u kojima ih na kolicima prevoze do prodajnog prostora ili ih slažu u kutije u kojima ih dostavljaju u prodavaonice.
Pekari se u radu služe sitima, vagama, posudama za miješanje tijesta, košarama, pekarskim lopatama, limovima za pečenje, kolicima za prijevoz i dr. Rukuju strojevima i uređajima za miješanje i oblikovanje tijesta. Opslužuju i nadziru rad svih vrsta peći: zemljanih, parnih, električnih, kanalnih, automatskih. Na mjernim instrumentima očitavaju i prate temperaturu i vlažnost radnog prostora i u pekarskoj peći. Kruh i pecivo izrađuju od brašna različitih žitarica: pšenice, raži, kukuruza itd. Paze da se pričuvne količine brašna i ostalih sirovina ispravno uskladište. Posebnu pozornost posvećuju osobnoj higijeni i održavanju čistoće radnih prostorija, peći i sredstava rada.
Radni uvjeti
Pekari rade u pogonima za industrijsku proizvodnju kruha i peciva ili u obrtništvu. Za ovo zanimanje karakterističan je rad u noćnoj smjeni, iako pekari zapravo rade i danju i noću. Radne prostorije osvijetljene su prirodnim ili umjetnim svjetlom. Temperatura i vlažnost zraka su povišene. Ispred peći temperatura se digne i do 60oC. Zrak je zasićen sitnim česticama brašna. Pekari su prilikom rada izloženi mirisu brašna, kvasca i pečenog kruha i peciva. Rade stojeći, uz povremeno hodanje i sagibanje tijela. Kad tijesto mijese ručno, ruke su im do lakata u smjesi. Dok rade pekari nose laganu bijelu radnu odjeću i kapu. Industrijska i obrtnička proizvodnja kruha i peciva pod neprestanim je i strogim sanitarno-higijenskim nadzorom.
Poželjne osobine
Pekari trebaju imati normalan vid i sluh te spretnost i osjetljivost (opip) ruku i prstiju. Poželjan je i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju dobro razvijen osjet okusa i mirisa. Ti im osjeti, osim vidnog i opipnog nadzora potrebne kakvoće tijesta, omogućuju da i kušanjem provjere kakvoću sirovog i pečenog proizvoda. Uspješno obavljanje pekarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Pekari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, pod stalnim su liječničkim nadzorom, posebno zbog možebitnih zaraznih bolesti.
Osposobljavanje
Školovanje za zanimanje pekara traje tri godine.
Vremenik izradbe i obrane završnog rada
Kalendar polaganja ispita državne mature
Vremenik dopunskog rada i popravaka
Termini informativnih razgovora
2023.
Dokumentacija za natječaj Erasmus
Rezultati natječaja Erasmus+ 2023.
2019./2020.
Natječaj za mobilnost učenika
Rezultati natječaja Ersmus+ u 2019.
2018
Idemo u Portugal
Natječaj za mobilnost učenika
Rang lista učenika za Portugal
Jezične pripreme
Predstavljen projekt "Agromobilnost"
Europass životopis:
https://europass.cedefop.europa.eu/
Letak za upis učenika u 1. razred
Obavijesti za upis učenika u 1. razred
Vrijeme i mjesto upisa učenika u 1. razred
Slobodna mjesta za upis u 1.razred na jesenskom upisnom roku
Europska unija
Zajedno do fondova EU
PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj
PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Predstvaljeni projekti RCK Nastavničkom vijeću
Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |