Kratak opis: Zanimanje pomoćni pekar obrazuje učenika za rad u zanatskoj i industrijskoj proizvodnji pekarskih proizvoda. Pomoćni pekar obavlja poslove izrade tijesta, oblikovanja i pečenja raznih vrsta kruha i peciva
Potrebno obrazovanje: Učenik se može upisati u program obrazovanja za pomoćnog kuhara nakon završene osnovne škole, a program traje tri godine nakon kojih učenik stječe nižu stručnu spremu i naziv pomoćni pekar.
Opis poslova:
Pomoćni pekar obavlja slijedeće poslove:
• Radi na skladištenju i čuvanju sirovina
• Izrađuje tijesta za kruh i peciva
• Obrađuje tijesta: dijeljenje tijesta ručno i strojno, vaganje, okrugljenje, međuzrenje i završno oblikovanje komada tijesta za kruh i peciva.
• Radi na pečenju tjestenih komada: priprema tjestenih komada za pečenje, ubacivanje u peć, pečenje i vađenje gotovih proizvoda, hlađenje i obrada
Znanja, vještine i potrebne osobine: Kroz teoretsku nastavu učenik bi usvajao teoretska znanja potrebna za zanimanje pomoćni pekar (vidi program rada za nastavni predmet tehnologija zanimanja),a kroz praktičnu nastavu učenik bi razvijao radne navike, komunikacijske sposobnosti, toleranciju prema suradnicima te stjecao navike čuvanja sredstava za rad i radne okoline. Spremnost na suradnju i odgovornost prema radu osobine su potrebne za rad u ovom zanimanju.
Uvjeti rada: Poslovi pomoćnog pekara obavljaju se u zatvorenom prostoru pri danjem, ali većim dijelom umjetnom svijetlu. U radnom prostoru zrak je topao i vlažan, prašina u zraku potječe od brašna, a povećana je i buka zbog rada strojeva. Podovi su klizavi od taloga brašna i masnoća. Postoje opasnosti i od mehaničkih povreda, električnih povreda i opekotina, a mogući su i požari. U radu je obvezna uporaba zaštitne odjeće i obuće: kape ili marame, kute, radno odijelo ili pregača, obuća s gumenim potplatima. Sve mora biti bijele boje. Posao se obavlja isključivo u stojećem položaju uz česta saginjanja (izloženost jednoličnom fizičkom naporu). Posao zahtijeva tjelesnu izdržljivost, koordinaciju ruka-oko, dobar vid, izražena osjetila mirisa i okusa, otpornost na vlagu, prašinu i vrućinu, dobro podnošenje noćnog rada, spremnost na suradnju i odgovornost prema radu.
Zdravstvene kontraindikacije za zanimanje: Kontraindikacije za zanimanje su slaba tjelesna konstitucija, bolesti i oštećenja kralježnice, nogu i /ili ruku, slab vid, bolesti organa za disanje (astma!), slabije razvijena gruba i fina motorika, nepremnost na suradnju i rad po uputama.
Mogućnosti zapošljavanja: Pomoćni pekar može se zaposliti u industriji i obrtništvu vezanim za proizvodnju pekarskih proizvoda.
Vremenik izradbe i obrane završnog rada
Kalendar polaganja ispita državne mature
Vremenik dopunskog rada i popravaka
Termini informativnih razgovora
2023.
Dokumentacija za natječaj Erasmus
Rezultati natječaja Erasmus+ 2023.
2019./2020.
Natječaj za mobilnost učenika
Rezultati natječaja Ersmus+ u 2019.
2018
Idemo u Portugal
Natječaj za mobilnost učenika
Rang lista učenika za Portugal
Jezične pripreme
Predstavljen projekt "Agromobilnost"
Europass životopis:
https://europass.cedefop.europa.eu/
Letak za upis učenika u 1. razred
Obavijesti za upis učenika u 1. razred
Vrijeme i mjesto upisa učenika u 1. razred
Slobodna mjesta za upis u 1.razred na jesenskom upisnom roku
Europska unija
Zajedno do fondova EU
PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj
PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Predstvaljeni projekti RCK Nastavničkom vijeću
Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |