Piše IVICA AJANOVIĆ
Vrlo lijepa, duga i vrijedna tradicija vinogradarenja te proizvodnje kvalitetnih vina na bivšoj Ratarnici, nastavljena je 1993. godine, kada je na staroj lokaciji Vranduk ponovno podignut novi vinograd. Nakon gotovo petnaest na Vranduku su posađeni novi nasadi i to sredstvima škole, uz pomoć PPK "Kutjevo" te veliko zalaganje nastavnika i učenika.
Danas na površini od gotovo 3 ha s oko 7 000 čokota organizirana je proizvodnja grožđa s ciljem obuke i obrazovanja profila poljoprivredni tehničar.
Sve radove, od rezidbe do berbe, obavljaju učenici pod budnim nadzorom nastavnika (osim zaštite tj. prskanja). Na toj površini uzgaja se više sorti vinove loze zbog uspješnije edukacije i poznavanja osobina pojedinih sorti. Dominantna sorta je graševina s 5 000 čokota, zatim sivi pinot s 1 000 čokota te još oko 1 000 čokota različitih sorti među kojima ima i stolnih. Što se tiče uzgojnih oblika, prevladava tzv. "Jednokraki Gyot" ili "visoka glava", ali zbog potrebe edukacije postavljeni su i drugi uzgojni oblici kao što su zavjesa, kordonci, pergola i slično.
Vinograd se nalazi na samom bilu dijela Požeške gore, na prosječnoj nadmorskoj visini od 250 m na glinasto-laporastom tlu pogodnom za uzgoj vinove loze. Godišnja proizvodnja grožđa kreće se od 12 do 15 tona, a sve se prerađuje u obnovljenom školskom podrumu. Školski podrum obnovljen je 1996. godine kada je obavljena i prva berba te prerada grožđa iz školskog vinograda. Podrum je danas opremljen najnužnijom opremom za proizvodnju kvalitetnih vina te zadovoljava temeljne potrebe za praktičnu nastavu i edukaciju budućih vinara i podrumara.
U podrumu se proizvode tri tipa vina: graševina, sivi pinot i crno (mješavina više sorti - tzv. Cuve). Proizvedena vina su uglavnom tzv. "suha vina", tj. bez ostatka šećera iako se gotovo svake godine izvode manji pokusi s drugim tipovima vina, kvascima i slično. Najveći dio vina prodaje se kao otvoreno vino, tj. "rinfuza", a manji dio se puni u butelje te se prodaje ili ostaje u arhivi. Vina se svake godine redovno šalju na ocjenjivanja gdje često dobivaju visoke ocjene i priznanja kao što su srebrne ili zlatne plakete.
Od prve berbe 1996. godine pa do berbe 2009. godine u školskom vinogradu proizvedeno je preko 100 tona grožđa čijom preradom je dobiveno oko 60 000 litara vina. U vinogradu se svake godine popunjavaju prazna mjesta, zamjenjuju oštećeni čokoti ili sade nove sorte radi edukacije i pokusa. U podrumu se unose novi sadržaji i tehnologije, poput metoda "sur lie" i "barique". U podrumu uređen je dio prostora u kojemu su izložene brojne fotografije i dokumenti iz slavne prošlosti škole pa ovaj dio osim što služi kao vinarski praktikum, kušaonica vina, mjesto gdje se održavaju stručni skupovi; zapravo je i mali muzej škole koji svjedoči o bogatoj tradiciji ove ustanove.
Vremenik izradbe i obrane završnog rada
Kalendar polaganja ispita državne mature
Vremenik dopunskog rada i popravaka
Termini informativnih razgovora
2023.
Dokumentacija za natječaj Erasmus
Rezultati natječaja Erasmus+ 2023.
2019./2020.
Natječaj za mobilnost učenika
Rezultati natječaja Ersmus+ u 2019.
2018
Idemo u Portugal
Natječaj za mobilnost učenika
Rang lista učenika za Portugal
Jezične pripreme
Predstavljen projekt "Agromobilnost"
Europass životopis:
https://europass.cedefop.europa.eu/
Letak za upis učenika u 1. razred
Obavijesti za upis učenika u 1. razred
Vrijeme i mjesto upisa učenika u 1. razred
Slobodna mjesta za upis u 1.razred na jesenskom upisnom roku
Europska unija
Zajedno do fondova EU
PROJEKT
USPOSTAVA INFRASTRUKTURE RCK PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog fonda
za regionalni razvoj
PROJEKT
USPOSTAVA REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI PANONIKA
Projekt je sufinancirala
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Predstvaljeni projekti RCK Nastavničkom vijeću
Sastanak s nastavnicama partnerske Ekonomske škole
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |