preskoči na sadržaj

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

 > Naslovnica
Vijesti

Održana 3. kobasicijada u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Autor: Marija Deanković, 13. 4. 2017.

I ove školske godine krajem mjeseca ožujka i  početkom travnja u našoj školi održana je 3. Kobasicijada. U organizaciji su sudjelovali učenici dvaju razreda: 1.E; hotelijersko-turistički tehničar i 1.F, prodavač.

Učenici su donijeli uzorke svojih domaćih kobasica, uz to i domaći kruh iz krušne peći, prigodno su servirali za  degustaciju, procjenjivanje i ocjenjivanje te izbor najbolje „kraljice pušnice“.

Cilj ove aktivnosti  je bio naučiti degustirati, procijeniti i ocijeniti kvalitetu pojedinih uzoraka kobasice; pokazati i shvatiti da je slavonska kobasica važan tradicijski i gastronomski  proizvod našeg podneblja.

Kako ocijeniti kvalitetu slavonske kobasice?

Pri ocjenjivanju treba obratiti pozornost na:

okus, miris, boju , izgled vanjske površine, čvrstoću, izgled presjeka… –mramoriranost - omjer masnog i mesnog odnosno mišićnog tkiva, opći dojam.

Poželjna su svojstva ocjenjivanih kobasica tipičan miris i okus, ugodnost zastupljenosti začina, odsutnost stranih odnosno negativnih mirisa i okusa, zatim ujednačenost mekoće i topivosti te pravilna zrelost i bogatstvo postojane arome.

Loša svojstva presjeka kobasice su također slaba povezanost nadjeva (npr. zbog previše vode u mesu ili nedovoljnog zrenja), te naposljetku negativne promjene mirisa i okusa (kiselost, ranketljivost - razgradnja masti, užeglost). Lošim se smatra i "raspadanje" nadjeva na mesne i masne djeliće.

Ocjenjivači su bili učenici iz razreda i nekoliko odraslih osoba iz nastavničkog  tima; svi su dobili upute i ocjenjivački listić s preporučenim ocjenama od 1 do 5.

Nakon degustacije saznali smo da se najbolje kobasice izrađuju u  Podvinju i Zadubravlju (1. mjesto) te  u Brodskom Vinogorju (2. mjesto) i Vranovcima (3.mjesto).

Tako se okus tradicije, nostalgije i davno  zaboravljenog vremena stopio u moderan život današnjice, dajući tako mali, ali značajan doprinos tom bogatom mozaiku kojeg zovemo slavonskom tradicijom i hrvatskom kuhinjom.

                                                                                                                              Ana Mladinović, prof. mentor




Virtualna šetnja školom

Duplikat svjedodžbe

Popis udžbenika

Šk. god. 2023./2024.

1. razredi

2. razredi

3. razredi

4. razredi

VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači  i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta  vjeronauka ili etike.

Obavijesti

Satnica:

Brošura EBŠ

Priručnik VH&PA

Korisni linkovi

 

 

CMS za škole logo
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod / Naselje Andrija Hebrang 13/1, HR-35000 Slavonski Brod / ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr / skola@ss-ekonomsko-birotehnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju