Održana 3. kobasicijada u Ekonomsko-birotehničkoj školi
Autor: Marija Deanković, 13. 4. 2017.
I ove školske godine krajem mjeseca ožujka i početkom travnja u našoj školi održana je 3. Kobasicijada. U organizaciji su sudjelovali učenici dvaju razreda: 1.E; hotelijersko-turistički tehničar i 1.F, prodavač. Učenici su donijeli uzorke svojih domaćih kobasica, uz to i domaći kruh iz krušne peći, prigodno su servirali za degustaciju, procjenjivanje i ocjenjivanje te izbor najbolje „kraljice pušnice“.
Cilj ove aktivnosti je bio naučiti degustirati, procijeniti i ocijeniti kvalitetu pojedinih uzoraka kobasice; pokazati i shvatiti da je slavonska kobasica važan tradicijski i gastronomski proizvod našeg podneblja.
Kako ocijeniti kvalitetu slavonske kobasice?
Pri ocjenjivanju treba obratiti pozornost na:
okus, miris, boju , izgled vanjske površine, čvrstoću, izgled presjeka… –mramoriranost - omjer masnog i mesnog odnosno mišićnog tkiva, opći dojam.
Poželjna su svojstva ocjenjivanih kobasica tipičan miris i okus, ugodnost zastupljenosti začina, odsutnost stranih odnosno negativnih mirisa i okusa, zatim ujednačenost mekoće i topivosti te pravilna zrelost i bogatstvo postojane arome.
Loša svojstva presjeka kobasice su također slaba povezanost nadjeva (npr. zbog previše vode u mesu ili nedovoljnog zrenja), te naposljetku negativne promjene mirisa i okusa (kiselost, ranketljivost - razgradnja masti, užeglost). Lošim se smatra i "raspadanje" nadjeva na mesne i masne djeliće.
Ocjenjivači su bili učenici iz razreda i nekoliko odraslih osoba iz nastavničkog tima; svi su dobili upute i ocjenjivački listić s preporučenim ocjenama od 1 do 5.
Nakon degustacije saznali smo da se najbolje kobasice izrađuju u Podvinju i Zadubravlju (1. mjesto) te u Brodskom Vinogorju (2. mjesto) i Vranovcima (3.mjesto).
Tako se okus tradicije, nostalgije i davno zaboravljenog vremena stopio u moderan život današnjice, dajući tako mali, ali značajan doprinos tom bogatom mozaiku kojeg zovemo slavonskom tradicijom i hrvatskom kuhinjom.
Ana Mladinović, prof. mentor
Šk. god. 2023./2024.
VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta vjeronauka ili etike.