Svjetski dan hrane
Autor: Marija Deanković, 21. 10. 2019.
Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO). Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine na konferenciji FAO, a 1980. godine Generalna skupština UN-a usvojila je obilježavanje ovog dana zbog činjenice da je „hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba”.
Iako se Svjetski dan hrane u svojoj osnovi veže uz problem siromaštva i gladi, ove godine tema je pretilost. Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost problemi su sve izraženiji u svijetu i u Hrvatskoj. Tako čak 50 do 60% populacije ima problem vezan uz prekomjernu težinu. Kada je riječ o djeci, svako treće dijete ima problem s debljinom.
Povodom Svjetskog dana hrane, a u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ učenici naše škole proveli su anketu „Moje prehrambene navike“.
*Rezultate ankete možete pogledati klikom na sliku.
Rezultati ankete ukazuju na problem preskakanja obroka, prije svega doručka, konzumacije „brze hrane“ i slatkiša. Polovica anketiranih učenika nije zadovoljan svojim prehrambenim navikama što pokazuje da su učenici svjesni problema. To je već prvi korak, a kako bi popravili svoje prehrambene navike moraju biti uporni, paziti što, kada i kako jedu.
mr.sc. Anita Bašić Jakobović, prof.
Šk. god. 2023./2024.
VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta vjeronauka ili etike.