Obilježavanje Svjetskog dana hrane
Autor: Marija Deanković, 19. 10. 2020.
Ovogodišnji Svjetski dan hrane obilježen je u skladu s postojećom epidemiološkom situacijom. U sklopu projekta „Živjeti Zdravo“ učenici se uključuju u rad, provode se ankete, vrši se analiza, procjenjuju aktivnosti i poboljšanja.
Analizu ankete pogledajte ovdje.
Sve više postajemo svjesni činjenice da hrana koju konzumiramo utječe na naše zdravlje, stoga i sve više ljudi posvećuje dodatnu pažnju zdravijoj prehrani.
U nastavi nekih strukovnih predmeta i preko međupredmetnih tema učenici proučavaju i istražuju što je to zdrava prehrana, što je to organska, tj. ekološki uzgojena hrana, te koje su dobrobiti zdrave hrane i zdrave prehrane uz naravno zdrave životne navike.
Zadatak za učenike je bio kritički promisliti o vlastitim prehrambenim navikama; osmisliti jelovnik za tri obroka: doručak, ručak i večeru - „Moj tanjur zdrave prehrane“ - koji daje slikovit prikaz cjelovitog obroka. Učenici su vrlo pomno osmislili i pripremili kod kuće tanjur zdrave hrane, fotografirali i tako zajednički skupili zbirku zdravih obroka. Fotografije su šarolike, učenici kreativni; ideja je puno.
Fotografije doručka učenika
Fotografije ručka učenika
Fotografije večere učenika
Zaključak se jednostavno izvodi: raznolikost, uravnoteženost i umjerenost temelji su pravilne i zdrave prehrane kao smjernice za zdraviji, dugotrajniji, kvalitetniji i bolji život bez kroničnih bolesti uz, naravno, redovitu fizičku aktivnost.
Šk. god. 2023./2024.
VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta vjeronauka ili etike.