Svjetski dan jabuka
Autor: Antonija Stvorić, 21. 10. 2021.
Svjetski dan jabuka obilježava se od 1990. godine, a započeo je u Londonu s ciljem promicanja prehrambenih i zdravstvenih kvaliteta jabuke te demonstracije mnogobrojnih sorti. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile mnoge obrazovne institucije - brojne škole, vrtići te ugostiteljski objekti, trgovački centri i mnoge udruge promičući važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
U sklopu projekta „Živjeti zdravo“ u našoj je školi 20. listopada obilježen Dan jabuka. Cilj obilježavanja je usvajanje zdravih prehrambenih navika i odgovornost za očuvanje zdravlja, upoznavanje sa sortama jabuka kao i naglasak na ekološku proizvodnju jabuka. Učenici nekih prvih razreda u okviru radionica upoznali su mnogobrojne sorte jabuka, s naglaskom na stare sorte jabuka koje su otporne na bolesti i ne zahtijevaju tretman kemijskim sredstvima. Učenici su upoznali prehrambenu, zdravstvenu i ekonomsku vrijednost jabuka te način i mogućnosti uzgoja zdravih ekoloških jabuka. A ima ih različitih boja i nijansi - od zelenih, žutih do crvenih, sa šarama ili bez njih, različitih oblika i veličine te okusa, od slatkih do kiselih.
Naše prirodno okružje pogodno je za uzgoj jabuka, stoga posadite bar jednu jabuku, pratite njen rast i razvoj, uživajte u ljepoti cvjetova u proljeće, a u jesen u njenim zrelim i zdravim plodovima, jer s pravom se može reći da je jabuka „kraljica voća“.
Više o jabukama pogledajte OVDJE.
Ana Mladinović, dipl.ing.kem.tehn.
mr.sc. Anita Bašić Jakobović, prof.
Šk. god. 2023./2024.
VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta vjeronauka ili etike.