Obilježen Svjetski dan hrane i Dan jabuka
Autor: Marija Deanković, 23. 10. 2023.
Svjetski dan hrane koji se obilježava 16. listopada, usmjeren je na promicanje globalne svijesti o gladi i promicanje djelovanja za budućnost hrane, ljudi i planeta. Svake godine ga i u našoj Ekonomsko-birotehničkoj školi obilježimo na odgovarajući način.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane 2023. godine je bila:
"Voda je život, voda je hrana.
Nitko ne smije biti zapostavljen''
I zaista, voda je veliki dio naših potreba, bez nje je nemoguć život čovjeka, kao i ostalih živih bića i biljnoga svijeta.
U okviru predmeta struke obrađivala se ova tema, a isto tako i kroz međupredmetne teme. Učenici prvih razreda su gledali prigodne filmove, izrađivali i provodili kvizove, diskutirali, istraživali. Zaključak je da svima treba omogućiti pristup pitkoj vodi radi zdravlja i higijenskih potreba, održivosti, humanosti.
Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana hrane u organizaciji HAPIH-a za RH, održano je u Osijeku 16. listopada s temom:
„Inteligentno upravljanje vodnim resursima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“.
Važne činjenice o vodi i hrani pročitajte na https://odgovorno.hr/svjetski-dan-hrane-2023-voda-je-zivot-voda-je-hrana/
Što možemo poduzeti za Svjetski dan hrane? (https://www.fao.org/world-food-day/take-action/en )
Ukratko, Vlade, privatni sektor, poljoprivrednici, akademska zajednica, civilno društvo i pojedinci moraju surađivati na rješavanju globalnih izazova u području vode. Moramo proizvoditi više hrane i drugih osnovnih poljoprivrednih proizvoda s manje vode, istovremeno osiguravajući jednaku raspodjelu vode, očuvanje naših vodenih prehrambenih sustava i nitko ne smije biti zapostavljen.
Zajedno možemo biti dio velikih i značajnih promjena. Budimo odgovorni građani, štedimo vodu, racionalno proizvodimo i trošimo hranu (ne bacati je), ne zagađujmo prekomjerno tlo i vodu, jer voda nam život znači.
Uz Svjetski dan hrane povezuje se i Dan jabuka koji se u našoj školi svake godine obilježava na prigodan način.
Dan jabuka je bio tematski posvećen održivosti, ekološkoj proizvodnji i starim sortama jabuka koje su zdrave, dobro rodne, uzgojene bez uporabe pesticida. Posebno nas raduju čuvari starih sorti voća i projekt sakupljanja i produženja starinskih sorti voća pod nazivom „Stare hrvatske voćke“.
Pridružimo se tome projektu, djelujmo lokalno, održivo; živimo s prirodom zdravo i sretno.
Izvori:
https://www.hapih.hr/najavljujemo-nacionalno-obiljezavanje-svjetskog-dana-hrane-2023
- privatna arhiva slika
Ana Mladinović, dipl. Ing.kem.tehn.
Jasna Tomljenović, mag. edu.biol.et chem.
Šk. god. 2023./2024.
VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta vjeronauka ili etike.