SATI POZNAVANJA ROBE – VJEŽBA
Autor: Marija Deanković, 28. 3. 2012.
U teoriji smo proučili, u praksi isprobali i teoriju potvrdili.
Nakon što smo isprobali suhomesnate proizvode i sireve, uslijedio je slatki završetak.
Degustacija mesnih i mliječnih prerađevina
Na nastavi predmeta poznavanja robe u prvom razredu proučavamo prehrambenu robu. Nakon obrađenih robnih skupina ponovimo i odradimo u obliku prikladnih vježbi.
Cilj je bio da poštujemo i primjenjujemo norme HACCP-a i nešto naučimo.
Počeli smo s primjenom higijene - demonstrirali smo pravilno pranje ruku (prema slici u učionici), narezali smo kruh i sireve i sve složili na poslužavnike.
Prije degustacije nabrojali smo sve te proizvode i analizirali ih.
Svi smo se okupili oko stola. Brzo je nestalo sve ponuđeno; ostalo je samo nekoliko čvaraka, a naša učionica odisala je mirisima primamljive hrane.
Ovaj sat poznavanja robe dugo ćemo pamtiti i željeli bismo ga ponoviti.
Kristina Vukoje 1.F
Donijeli smo razne vrste meda: med s cimetom, livadski med, bagremov, med od uljane repice te med u saću. Učenicima se najviše svidio med od uljane repice; a mnogi su prvi puta probali med u saću.
Ovaj sat poznavanja robe bio je zanimljiv, poučan, zabavan i, moram priznati, najslađi sat.
Barbara Gelemanović 1.F
Na jednom satu poznavanja robe imali smo i vježbu – „Jaja u prodaji“.
Donijeli smo jaja od kuće, ukazali na njihovu važnost u prehrani, objasnili uzrečicu „jaje na 101 način“, analizirali građu jajeta.
Profesorica nam je objasnila kao razlikovati svježe i staro jaje, naučila nas je kako prepoznati i odrediti svježinu jajeta na nama dostupan i vrlo jednostavan način, što će nam svakako biti korisno u našem životu.
Pogledajte slike u prilogu!
Barbara Gelemanović 1.F
Šk. god. 2023./2024.
VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta vjeronauka ili etike.