Izrada pisanica
Autor: Marija Deanković, 2. 4. 2015.
Jaja su dio naše svakodnevne prehrane, stoga su učenici naše škole - 1. F razreda (prodavači), proučavajući nastavnu jedinicu o jajima, upoznali značaj jaja u prehrani, uporabu u tijestu, održivost jaja, klase i vrste, kako odrediti svježinu jaja jednostavnim postupcima te niz zanimljivosti o jajima i dakako došli na ideju da ususret Uskrsu prema našim običajima izrade pisanice. Kroz praktični dio učenici su iskazali svoju skrivenu kreativnost.
Učenici su donijeli jaja od kuće, uglavnom domaće proizvodnje, što se vidi po boji ljuske. Tehnike izrade, bojenja i ukrašavanja jaja su mnogobrojne i različite. Svaki kraj lijepe naše ima svoje specifične simbole izrade kao što su biljni, životinjski motivi, motivi iz Biblije, hrvatske povijesti... Svaki simbol ima svoje značenje i misaone poruke.
Učenici su odabrali ono što im je bilo jednostavno i dostupno; ideja i mašte nije nedostajalo. Dio jaja su ispuhivali, dio su kuhali u vodi i ohlađena ukrašavali na različite načine. Prema tradiciji u našim krajevima jaja se kuhaju u vodi s ljuskama crvenog luka da bi dobila lijepu tamnocrvenu boju i izražene svijetle motive. Materijal za ovu tehniku uzet je iz dvorišta naše škole - lišće i cvjetovi proljetnica koje su učenici ubrali. Jednostavna i stara metoda, a prije svega zdrava i ekološka.
Na kraju, svi su bili oduševljeni; izrađene su nove pisanice, svaka je bila posebna, unikatna; svaki učenik je bio ponosan na svoj uradak, svoje pisanice. Tako su obilježili predstojeće uskrsne blagdane i upoznali uskrsne običaje svijeta.
Ana Mladinović, prof.
Šk. god. 2023./2024.
VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta vjeronauka ili etike.