Održana 2. kobasicijada u Ekonomsko-birotehničkoj školi
Autor: Marija Deanković, 16. 3. 2016.
I ove godine tradicionalno u mjesecu ožujku u našoj školi održana je 2. Kobasicijada. Ovaj put broj sudionika se povećao pa su tako u organizaciji sudjelovali učenici dva razreda:1.E, hotelijersko-turistički tehničar i 1.F, prodavači.
Učenici su donijeli uzorke proizvoda; to je bila radionica pripreme-serviranja, degustacije, procjenjivanja i ocjenjivanja. Proučavajući prehranu i poznavanje robe, učenici su kroz ovu radionicu proširili svoja znanja o autohtonim domaćim proizvodima, opisali način proizvodnje u njihovoj obitelji, potrebne sastojke, proces zrenja i na kraju rezultat toga je potrošnja.
Slavonska domaća kobasica, posebno kulinova seka, važan je tradicijski i gastronomski proizvod našeg podneblja, a na tržištu ima svoju prepoznatljivost po specifičnom okusu i mirisu i zauzima važno i vrlo cijenjeno mjesto na gastro ponudi slavonskog stola.
Da bi što objektivnije procijenili sve uzorke kobasica, ocjenjivački sud se u svakom razredu sastojao od 3 i 4 profesora te učenika iz razreda (osim onih koji su sudjelovali u organizaciji) koji su dobili svoj ocjenjivački listić; a i ovdje su bile primjenjivane naše svakodnevne ocjene do 5.
Na kraju smo dobili rezultate i saznali za oba razreda gdje se proizvode najbolje kobasice.
Najveći broj bodova i osvojeno 1. mjesto dobile su kobasice koje su proizvedene u Gornjoj Vrbi i Jarugama, a 2. i 3. mjesto osvojile su kobasice proizvedene u Slavonskom Brodu te Sikirevcima.
A da su sve kobasice bile podjednako dobre, dokaz su prazni tanjuri na kojima su bili uzorci kobasica i dokaz da znamo cijeniti svoju autohtonu slavonsku suhomesnatu deliciju.
Ana Mladinović, prof. mentor
Šk. god. 2023./2024.
VAŽNO. Obratite pažnju na odabir udžbenika iz stranih jezika (1. strani jezik - nastavljači i 2. strani jezik - početnici) te izbornih predmeta vjeronauka ili etike.