RADIONICA PRIPREME JELA OD ZAGORSKOG PURANA
Autor: Vjekoslav Mauriček, 4. 5. 2016.
29.03.2016. godine u ugostiteljskom praktikumu naše škole u sklopu provedbe ovogodišnjeg istraživačkog rada naše zadruge (pod nazivom Tradicionalne inovacije – purek z Bednje, više od purice s mlincima) održana je radionica pripreme jela od zagorskog purana. Učenici 3. V, budući kuhari, su pod vodstvom poznatog kuhara, gospodina Damira Crlenog, pripremali različita jela od mesa zagorskog purana (meso Pureka z Bednje, meso s OZP) koje nam je u tu svrhu donirala Općina Bednja. Nakon pripreme jela je prisutnim gostima, zadrugarima i učenicima 3.V Miljenko Ernoić, dr.sc., suautor monografije o zagorskom puranu (koja je izašla prošle godine) održao predavanje o zagorskom puranu.
Prisutni su imali priliku čuti mnoge zanimljivosti o zagorskom puranu. Poslije predavanja prezentirana su jela koja su servirali učenici 3.T., budući konobari. Jela su se, naravno, mogla i kušati. Ne možemo Vam prenijeti opojne okuse i mirise u kojima smo uživali, ali možemo vas potaknuti da probate zamisliti npr. krepku juhu od zagorskog purana s zelenim jastučićima, paštetu od zagorskog purana, popečke od zagorskog purana s vrganjima ili nadjeveni file zagorskog purana s rajčicama, maslinama i pinjolima…
Učenici slušaju predavanje o zagorskom puranu…
Na slici je buffet stol od pripremljenih jela. U sredini su posude od keramike (kostrole) proizvedene u našoj zadruzi.