Gourmet Varaždin 2016.
Autor: Vjekoslav Mauriček, 13. 6. 2016.
Dana 4.lipnja.2016. na Kapucinskom trgu u Varaždinu održala se prezentacija restorana Hrvatskog sjevera pod nazivom "Vino i hrana naših najboljih restorana" na kojem su se predstavili restorani Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije u sklopu manifestacije Gourmet Varaždin 2016.
Misija organizatora manifestacije je da se odabrani restorani kvalitetno prezentiraju svim relevantnim subjektima kako bi posječenost restorana tijekom cijele godine bila što veća te kako bi se privukao što veći broj turista i posjetitelja u njihove objekte.
Želja je organizatora da se kvalitetno povežu proizvođači domaćih namirnica našega kraja s restoranima kako bi korisnik usluga imao što kvalitetniju ponudu pogotovo autohtonih, prepoznatljivih jela od domaćih namirnica našega kraja.
Na manifestaciji je sudjelovalo trinaest ugostiteljskih objekata (hoteli, restorani, slastičarnice) i Gospodarska škola Varaždin.
Gospodarska škola Varaždin predstavila se s tradicionalnim jelima na moderan način, kao što su : salata "Varaždin" u košarici od tijesta, svinjski medaljon u umaku od špinata i žgancima od heljde, špikovana svinjetina sa pirjanim crvenim kupusom, kukuruzna zlijevka s orasima, torta od sira, domaći kruh i klipići.
Učenici 1. i 2. V razreda, te 2.T razreda sa svojim mentorima Mirjanom Habek, Nevenkom Bosilj i Mladenom Vitezom u nastavku Vam donose recept za salatu "Varaždin" (za 10 osoba) :
- 10 košarica od parmezana
- 80 dag pilećeg filea
- 20 dag jabuka
- 35 dag kiselih krastavaca
- 25 dag ukiseljenih paprika
- 1 dag senfa
- 5 dag hrena
- 1 dag francuskog peršina
- 5 dag zelene salate
- 5 g soli
- 1 g papra
- 30 mL bijelog stolnog vina