PONOSNI NA MARINOVO OLIMPIJSKO KUHARSKO SREBRO
Autor: Vjekoslav Mauriček, 2. 11. 2016.
Marin Sambolek, učenik Gospodarske škole Varaždin koji je maturirao u lipnju 2016.godine, dokazao je kako je na vrhu svjetske kuhinje. Naime, Marin, kao najmlađi natjecatelj s tek navršenih osamnaest godina, osvojio je srebrnu medalju na Kulinarskoj olimpijadi u Erfurtu u Njemačkoj. Riječ je o renomiranom svjetskom natjecanju koje se održava svake četiri godine. Veličinu i prestiž tog natjecanja potvrđuju podaci da je ove godine sudjelovalo preko dvije tisuće kuhara i slastičara iz šezdesetak zemalja svijeta koje je ocjenjivalo tridesetak sudaca. Suci su imali nezahvalan zadatak ocijeniti desetke tisuća njihovih radova, kulinarskih delicija.
Marinov rad proglasili su skoro pa savršenim u kategoriji Kulinarska umjetnost. Za predstavljanje na Olimpijadi morao je osmisliti četiri finger fooda i svečani meni od pet slijedova. Iza takvog uspjeha stoji Marinov mukotrpan rad i dokazivanje da može više i bolje što je već započelo i za vrijeme školovanja, na nastavi Kuharstva. To je i prepoznala njegova nastavnica Mirjana Habek. A uz nju , intenzivnije pripreme za natjecanja vodila je nastavnica Nevenka Bosilj,koja je ujedno i bila i njegova mentorica za vrijeme školovanja. Na svakom natjecanju na kojem je prisustvovao, postigao je velik uspjeh. 2014. na državnom prvenstvu Kamelija kupa osvojio je zlatnu medalju, na Metro junior top chef stigao je do polufinala i prisustvovao je AEHT-u, europskom natjecanju u Italiji. Iza njegovog uspjeha stoje osobe koje su mu pomogle u realizaciji menija, a to su: g. Damir Crleni, gđi Marija Kuzminski i g. Zlatko Novak.
Iako je ove godine pobjedu odnio Singapur, vjerujemo da Marinov entuzijazam i marljivost mogu to na sljedećoj Olimpijadi izmijeniti. U iščekivanju sljedeće prilike da se dokaže, nastavit će raditi u hotelu Turist i pomicati svoje granice novim usavršavanjima. Želimo mu puno uspjeha i jako smo ponosni na našeg bivšeg učenika.