Europski tjedan strukovnog obrazovanja (European vet week) obilježen u Gospodarskoj školi Varaždin
Autor: Vjekoslav Mauriček, 9. 12. 2016.
Sa ciljem ukazivanja na važnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, Europska komisija, u suradnji s Europskim centrom za razvoj strukovnog obrazovanja (CEDEFOP) i Europskom zakladom za stručnu izobrazbu (European Training Foundation), organizirala je Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju od 5. do 9. prosinca. o.g. Tako se i Gospodarska škola Varaždin, a i Republika Hrvatska po prvi put uključila u obilježavanje.
Tijekom tjedna učenicima se promoviralo strukovno obrazovanje kao prvi izbor u obrazovanju te predstavila pozitivna iskustva i mogućnosti u sklopu istog. Cilj je bio inspirirati i potaknuti sve na otkrivanje i upotrebu vlastitog talenta kroz visokokvalitetne programe strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, koji su odskočna „daska“ za uspješne karijere.
Gospodarska škola Varaždin uključila se u navedeno događanje s dvije aktivnosti i to:
1. „OBITELJSKO PODUZETNIŠTVO“ – predavanje koje je održao g. Stjepan Kolednjak, direktor prodaje tvrtke Biovitalis d.o.o. Varaždin, bivši učenik naše škole.
U prvom dijelu predavanja predstavio je tvrtku – razvoj poslovanja, misiju, viziju te asortiman, a u drugom dijelu govorio je o osobinama uspješnog poduzetnika, te kako planirati uspješnu karijeru.
Predavanju su prisustvovali učenici trećih i četvrtih razreda, smjer: Ekonomist, Komercijalist, te Ekonomska i Turistička gimnazija.
2. Radionica „Tradicijske namirnice na moderan način“- radionica koju je održao kuhar iz hotela Turist Marin Sambolek, bivši učenik Gospodarske škole Varaždin i direktor Damir Crleni.
Sudjelovalo je 35 učenika 1.,2.,3. razreda obrazovnih smjerova: kuhar i hotelijersko turistički komercijalist. Jela koja su se pripremala pod budnim okom Marina Samboleka u kuhinjskom praktikumu Gospodarske škole su:
-Salata Varaždin u košarici od parmezana
- Vabučin od bučinih koštica sa pogačicama od čvaraka
-Salata od varaždinskog kiselog zelja sa grožđicama,narančom i grožđem
-Hazburška juha
-Rolada od purećih prsa sa mlincima
-Goveđi file patačić sa savitkom od heljde
-Mlinci na varaždinski
-Pisanica zakmardi sa kukuruznim žgancima
-Kukuruzna zljevka sa umakom od šumskog voća
Pripremljena jela smo prezentirali i izdali na moderan način, te smo potaknuli zainteresiranost učenika za Hrvatsku tradicijsku kuhinju.