Erasmus+ program „Atrévete a emprender“ - posjet Grčkoj
Autor: Vjekoslav Mauriček, 19. 10. 2018.
Učenice i profesorice Gospodarske škole u Grčkoj U okviru Erasmus+ programa „Atrévete a emprender“, u prijevodu: „Odvaži se uključiti u poduzetništvo“,profesorice engleskog jezika Gospodarske škole Varaždin Mirna Rukavina Bakšaj Vanja Peršii Renata Mađarić te učenice četvrtog razreda hotelijersko-turističkog smjera Maja Duktaj i Lea Krušec sudjelovale su u petodnevnoj transnacionalnoj aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja te transnacionalnom projektnom sastanku u grčkoj školi GymnasioArmeniou, Armenio Larissa, od 8. do 12. listopada 2018.
Jedan je od ciljeva projekta učenicima pokazati primjere dobre prakse poduzetništva u zemlji domaćinu pa su stoga organizirani posjeti lokalnim tvrtkama Bretas, koja se bavi pakiranjem maslina otkupljenim od lokalnih proizvođača te EYA koja se bavi proizvodnjom voćnih sokova. Također, sudionici su posjetili tvrtku Sigma koja proizvodi solarne kolektore i spremnike. Tijekom ovih stručni posjeta naglasak je bio na promociji proizvoda pomoću kreativne ambalaže i etiketa te inovativnog marketinga.
Drugim se ciljem projekta nastoji objediniti upoznavanje turističkih potencijala regije s naglaskom na interkulturalnost kako bi učenici dobili priliku tijekom boravka kod svojih inozemnih domaćina što više naučiti o različitim običajima, kulturno-povijesnim spomenicima, religiji, gastronomiji i sl. Organizirane su posjete milijunskom gradu Solunu, središtu regije Makedonija, Larisi koja je središte regije Tesalija te Volosu na obali Egejskog mora. Kulturno-povijesni spomenici u Grčkoj mogu se vidjeti na svakom koraku, a zanimljivo je da ih i danas doslovno otkopavaju. Zanimljiv je primjer amfiteatar u Larisi za koji se desetljećima znalo da postoji jer su ljudi u dvorištima kuća često pronalazili arheološke ostatke. Međutim, tek su prije dvadeset godina referendumom građana odlučili srušiti moderne građevine koje su bile izgrađene povrh spomenika te iskoristiti sredstva iz fondova EU-a kako bi u potpunosti rekonstruirali vrijedan spomenik.
Budući da u Gospodarskoj školi postoje obrazovni programi iz područja ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma, nastavnicama i učenicama posebno je bila zanimljiva prezentacija grčkih tradicionalnih obrta i gastronomije. Vanja Perši, prof: „Bilo je zanimljivo posjetiti tvrtke i obrte koji su u obiteljskom vlasništvu i po nekoliko generacija. Dobije se dojam da su izrazito ponosni na tradiciju malih obiteljskih biznisa i nastoje to održati. Između ostalog, tu se ističe gastronomska ponuda, a tipično grčki proizvodi i obiteljski biznisi promoviraju se kroz tzv. foodtours ili degustacijske ture. Ako planirate takvo što, ostavite mjesta u prtljazi za povratak. Grci vole dobru hranu, ne treba puno da počne zabava, sirtaki zaplešu čekajući avion koji kasni. Grčka je zemlja u koju se uvijek poželite vratiti, bilo zbog hrane, povijesti ili ljudi koje smo upoznali i zbog kojih smo se osjećali kao doma.“ Učenica Maja Duktaj: „Grčka gastronomija je prilično drugačija od hrvatske. Obitelji se bave kozarstvom te sami proizvode različite vrste sira od kojih je najpoznatiji feta sir koji koriste u svim jelima koje pripreme bilo da su slana ili slatka.“
Učenici su u okviru projektnih aktivnosti trebali prezentirati virtualnu tvrtku svoje škole s naglaskom na proizvode tvrtke i troškove proizvodnje. Na poticaj i pod vodstvom profesorice Vanje Perši virtualna tvrtka Gospodarske škole pod nazivom CRO Suplast bavi se proizvodnjom suvenira reciklažom jednokratnih plastičnih vrećica koje učenici prikupljaju u školi. Nakon održanih prezentacija učenica Lea Krušec tvrdi:“Primjetila sam da je znanje hrvatskih učenika na višoj razini naročito kad je u pitanju učenje stranih jezika. Često su nas molili da prevodimo sa španjolskoga na engleski ili pojednostavljujemo engleske rečenice kako bismo se svi mogli međusobno sporazumjeti. Također, sam primijetila da su odnosi u grčkim obiteljima drugačiji. Na primjer u Hrvatskoj većina adolescenata ne voli provoditi vrijeme sa svojim roditeljima dok u Grčkoj oni zajedno izlaze. Izlazi se puno bez obzira koji je dan.“
Profesorica Rukavina Bakšaj: „Bilo je vrlo zanimljivo posjetiti školu jer se grčki sustav školovanja razlikuje od našeg. Učenici naime pohađaju niže razrede srednje škole od 11. do 14. godine, a od 15. do 18. više razrede. Stekli smo dojam da je škola slabije opremljena od naše, a neki praktikumi su dislocirani pa otežavaju obavljanje praktičnog rada. Međutim, to ne utječe na prijateljski odnos učenika i profesora, što mali broj učenika u školi (njih oko 100) omogućuje.“
Prof. Mađarić: „U sjećanju će mi ostati beskrajna polja pamuka, kaotičan promet i izrazito ljubazni ljudi koji su unatoč gospodarskoj krizi u zemlji uvijek dobro raspoloženi.“
Profesorice Gospodarske škole Varaždin Mirna Rukavina Bakšaj, Vanja Perši i Renata Mađarić te učenice Lea Krušec i Maja Duktaj.
Sudionici projekta Erasmus+ „Atrévete a emprender iz Španjolske, Portugala, Italije, Poljske, Grčke i Hrvatske
Solun
Volos
Larissa
Buketić pamuka
Grčka gastronimija