Karlo Štorga ponovno uspješan
Autor: Vjekoslav Mauriček, 22. 3. 2019.
Nakon osvajanja brončane medalje na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu prošle godine, Karlo Štorga, učenik 2. V razreda naše škole ponovno je bio uspješan u demonstraciji svojih kulinarskih vještina. Ovaj put sudjelovao je na natjecanju „Piatto Verde 2019“, koje se održavalo 27. put u mjestu Riolo Terme u talijanskoj pokrajini Emilia Romagna. Prije odlaska na natjecanje Karlo je morao osmisliti recept kojim će proći predizbor, a koji će zadovoljiti postavljene kriterije – jelo mora sadržavati neke od propisanih sastojaka i mora biti dovršeno u roku od 2,5 sata. U natjecanju koje organizira ugostiteljska škola I'Istituto Alberghiero „Pellegrino Artusi „ sudjelovalo je 16 natjecatelja, od kojih su trinaestorica bila učenici talijanskih škola, a troje sudionika došli su odmjeriti snage iz Letonije, Rumunjske i Hrvatske. Tijekom dva dana natjecanja budući šefovi pokazali su zavidno umijeće u pripremi toplih predjela, glavnih jela i deserta, praćeni budnim okom čak osmero članova žirija, koji su ocjenjivali složenost recepta, nutritivnu vrijednost jela, kao i izgled poslužene hrane na tanjuru.
Nakon što je dovršio svoj Teleći odrezak pripremljen sous vide tehnikom Karlo je odmah po reakcijama žirija mogao vidjeti da će njegov rad biti ovjenčan lovorikama. Najbolji pokazatelj pozitivnih reakcija bili su prazni tanjuri nakon kušanja njegovog jela, a Karlovi vršnjaci spontano su mu prilazili i čestitali!
Tijekom svečane večere u hotelskom kompleksu „Grand Hotel Terme“ Karlov rad ocijenjen je kao treći najbolji. Osvojio je lijepu novčanu nagradu i vrijednu plaketu, što će mu sigurno biti poticaj da i nadalje bude kreativan i inovativan u ovoj, tako izazovnoj vještini. Ponosni smo što je Karlo Štorga učenik Gospodarske škole Varaždin.
Mirna Rukavina Bakšaj