UČENICI GOSPODARSKE ŠKOLE VARAŽDIN OSTVARILI ZAPAŽENI USPJEH NA SVJETSKOJ KULINARSKOJ OLIMPIJADI STUTTGART 2020., ODRŽANOJ U SKLOPU SAJMA INTERGASTERA
Autor: Vjekoslav Mauriček, 21. 3. 2020.
Završilo je četvrto predstavljanje na Kulinarskoj Olimpijadi Stuttgart 2020, najvećem i najprestižnijem svjetskom kulinarskom natjecanju na kojemu se ove godine od 14.-19. veljače predstavilo preko trideset hrvatskih kuhara i slastičara u različitim natjecateljskim kategorijama. Hrvatski predstavnici su opet zablistali među mnoštvom natjecatelja iz preko sedamdeset zemalja svijeta, vrativši se kući s osvojene dvije timske i šest individualnih brončanih te četiri individualne srebrne medalje. Hrvatski kuhari i slastičari su uz osvojenje medalje, kućama ponijeli i nova znanja i vještine i pregršt nezaboravnih uspomena. Povezali su se s ponajboljim svjetskim kuharima, što im svakako predstavlja dodatnu motivaciju za daljnji rad u struci. Novostečena znanja primjenjivat će i u svojim objektima te prenositi kolegama kroz razne radionice Hrvatske kulinarske akademije, podižući kvalitetu ugostiteljske ponude i objekta u Hrvatskoj. Na kulinarskoj olimpijadi sudjelovali su kao pomoćnici i učenici Gospodarske škole Varaždin: Nikolina Butko(2.v) Karlo Štorga(3.v), Lorena Šoš(3.v), Valentina Šimunek(3.v).
Hrvatski natjecatelji su se u proteklih godinu dana pripremali kroz desetke okupljanja i treninga kako bi na najvećoj kulinarskoj pozornici predstavili hrvatsku gastronomiju, uz poseban naglasak na autohtone hrvatske namirnice, a s ciljem daljnje promocije Hrvatske kao već dobro znane gastronomske destinacije.
Valja istaknuti kako se Nacionalni tim predstavio u dvije najprestižnije kategorije natjecanja: "Restoran nacija" pri čemu je pripremom svečanog menija od 3 slijeda u 6 sati za 110 osoba osvojio brončanu medalju, kao i „Chefs table“ za čiju je pripremu od 7 slijedova jela za 12 osoba u 5 sati osvojio diplomu.
Regionalni tim Varaždinske županije svoja je znanja i vještine predstavio u postavi hladnog stola koji se sastojao od finger fooda što ga je pripremao Amos Novak i njegova pomoćnica Lorena Šoš, učenica 3.v razreda Gospodarske škole Varaždin; hladne plate koju je pripremao Ivan Tomas i njegova pomoćnica Nikolina Butko, učenica 2.v razreda Gospodarske škole Varaždin; 3 predjela, svečanog menija u 5 sljedova, 4 različita deserta i petit foura koje je pripremala Katarina Filipašić i njezina pomoćnica Valentina Šimunek ,učenica 3.v razreda Gospodarske škole Varaždin , za što im je pripala brončana medalja. Srebrnu medalju osvojio je Dinko Tomašić, bivši učenik Gospodarske škole Varaždin, danas mlada nada hrvatskog kulinarstva, i to za nastup u individualnoj kulinarskoj kategoriji.
Lorena Šoš i Valentina Šimunek, Gospodarska škola Varaždin
Karlo Štorga i Nikolina Butko, Gospodarska škola Varaždin
Svim sudionicima čestitamo na postignutim rezultatima i želimo i puno uspjeha u daljnjem radu.