STUDIJSKO PUTOVANJE U SLOVENIJU I ITALIJU
Autor: Kristina Brezak, 4. 4. 2023.
Spajanje ugodnog s korisnim uvijek je dobitna kombinacija. Dokazalo se to još jednom tijekom proteklog mjeseca (od 22. do 25. ožujka 2023. godine) kada je u okviru projekta ReCeZa - Regionalni centar kompetencija Zabok, organizirano studijsko putovanja srednjih škola uključenih u taj EU projekt. Stručna služba i nastavnici predmeta iz područja turizma, ugostiteljstva te prehrane iz Gospodarske škole Varaždin (Nevenka Bosilj, Branka Karača, Nevenka Vukašinović, Jelena Erent, Alma Delija, Marina Šipek, Andrijana Herceg i Nenad Bosak), Srednje škole Prelog, Srednje škole Zabok, te Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar bili su u studijskoj posjeti Sloveniji i Italiji. Prvi dan putovanja počeo je posjetom KULT316 - centru kulinarstva i turizma i BIC - Biotehničkom obrazovnom centru u Ljubljani gdje je prezentirana organizacija rada BIC Ljubljana, a nakon toga organiziran obilazak grada.
Drugog dana slovenske avanture nastavnici su prisustvovali radionici izrade poznatih bledskih kremšnita u školskom hotelu Astoria na Bledu, a nakon degustacije, posjetili su Visoku strukovnu školu za ugostiteljstvo, wellness i turizam Bled gdje su se upoznali s organizacijom i načinom rada škole. Po završetku obilaska uputili su se prema sljedećoj destinaciji – Trstu.
Treći dan putovanja krenuli su prema seoskom imanju Le Torri di Slivia koja se nalazi na samoj periferiji Trsta te tamo posjetili jamu Grotta delle Torri di Slivia koja je izuzetna atrakcija tog krškog kraja. Nakon toga uslijedio je posjet pržionici kave Antica Tostatura Triestina gdje su se upoznali s procesom proizvodnje kave – od nabave sirovina, postupka prženja do pakiranja finalnog proizvoda.
Zadnji dan putovanja, posjetili su pršutanu San Daniele u Udinama gdje im je održana prezentacija o načinu proizvodnje pršuta kao i degustacija.
S putovanja su se vratili puni pozitivnih dojmova te novih znanja koja će zasigurno biti od velike koristi u budućem profesionalnom razvoju.