RADIONICA BEZGLUTENSKE HRANE
Autor: Vjekoslav Mauriček, 20. 1. 2012.
U srijedu 25.siječnja 2012.godine u praktikumu škole održano je predavanje i radionica "Priprema bezglutenske hrane". Edukativnu radionicu vodila je Draženka Habuš predsjednica Međimurske podružnice Hrvatskog društva oboljelih od celijakije.
Vjeruje se da više od milijun Europljana boluje od celijakije ili glutenske enteropatije. Uzrokovana je sastojkom žitarica pšenice, raži i ječma, poznate pod nazivom gluten. Na jednog dijagnosticiranog oboljelog najmanje je sedam neprepoznatih. Znanje o celijakiji i održavanju zdravlja kod te bolesti je na izrazito niskoj razini. Bolest zahvaća sve dobne skupine, oba spola, a može se javiti već u dojenčadi ili pak u odraslih. Razni simptomi te bolesti dugo mogu biti prekriveni. No kada se otkriju, jedina terapija za ovu bolest je stroga doživotna bezglutenska prehrana.
Tečaju izrade pekarskih proizvoda iz brašna bez glutena prisustvovali su učenici 3.T i 3.V razreda koji su zajedno s članovima udruge doznali sve o celijakiji, uzrocima i posljedicama te bolesti o kojoj se još uvijek nedovoljno zna. Učenice 3.H razreda informirat će svoje kolege iz razreda na satu razrednika o svemu što su čule na radionici.
Učenice 3.V razreda (Danijela Dukarić, Matja Čičak i Elizabeta Horvat) pripremile su i informativni pano o celijakiji. Potrebne informacije pronašle su u školskoj knjižnici.
Atmosfera s radionice bezglutenske hrane:
Knjižničarka