preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

Zdrav i brz doručak: radionica Bio & bio u školskoj knjižnici

Autor: Vjekoslav Mauriček, 3. 2. 2014.

Dana 31. siječnja u knjižnici  je održan susret učenika i nastavnika sa stručnjacima za zdravu prehranu iz trgovine Bio i bio u Varaždinu. S obzirom na važnost zdravog doručka koji učenici često preskaču, susret se oblikovan kao radionica o tome kako pripremiti brz i uravnotežen doručak.

Zdrav i uravnotežen doručak koji se temelji na prikladnoj kombinaciji bjelančevina, ugljikohidrata, masnoća i ostalih bitni nutrijenata neophodan je za optimalno funkcioniranje organizma za čitav dan. Učenicima je svaki dan prilično naporan i stresan te je stoga bitno doručkovati namirnice koje će osigurati sitost i podržati organizam za napore koji mu predstoje. Naši gosti preložili su brzu pripremu shakea koji sadrži bjelančevine u obliku, primjerice, pahuljica od amaranta ili kvinoje (dvjema žitaricama koje sadrže sve aminokiseline), raznih orašastih plodova i sjemenki, zatim ugljikohidrata u obliku sušenog ili svježeg voća, te hladno-prešanih ulja poput, primjerice, lanenog ili konopljinog koja su bogata omega kiselinama neophodnima za rad svake stanice.

            Gosti su također naglasili važnost organski uzgojenih namirnica te namirnica bez dodatnih konzervansa, punila i ostalih aditiva, jer one su toksične za ljudski organizam. Također su naveli da treba izbjegavati bijelo brašno i bijeli šećer koji daju odjednom puno energije, no ona zatim naglo pada; osim toga, za njihovu probavu tijelo troši zalihe ostalih hranjivih tvari.

            Na zadovoljstvo svih prisutnih, naši gosti pripremili su nam dva zdrava napitka:

  • Slatko jutro (pahuljice amaranta, indijski oraščići, banane, zobeni napitak, kokosovo ulje);
  • Energy (bademi, datulje, zobeni napitak, sirovi kakao)

Većini se više dopao Energy zbog čokoladnog okusa, pri čemu je kakao korišten onaj sirovi, koji sadrži do 20 puta više antioksidansa od zelenog čaja, a svi se antioksidansi gube pri termičkoj obradi koja je norma za izradu čokolada.

 

Susret se održao pred pedesetak učenika i nekoliko nastavnika Gospodarske škole čija su brojna pitanja pridonijela interaktivnosti susreta. Fotografije u prilogu.




Priloženi dokumenti:
IMG_1847.JPG (114.81 KB)
IMG_1849.JPG (109.37 KB)
IMG_1852.JPG (121.40 KB)
IMG_1853.JPG (121.33 KB)
IMG_1855.JPG (137.46 KB)
IMG_1858.JPG (133.66 KB)
IMG_1859.JPG (121.90 KB)
IMG_1869.JPG (100.00 KB)




Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova?



 

 
VANJSKI LINKOVI

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju