Gospodarska škola u projektu „Moja karijera u ugostiteljstvu i turizmu“
Autor: Vjekoslav Mauriček, 22. 9. 2015.
Gospodarska škola Varaždin partner je Srednjoj školi Plitvička jezera na projektu „Moja karijera u ugostiteljstvu i turizmu“ vrijednom 100.000,00 EUR-a koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je započeo 27. travnja 2015. i provodit će se 12 mjeseci, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj 21. rujna 2015. u Gospodarskoj školi Varaždin.
Projektom se u obrazovni program za kuhare u predmet Kuharstvo uvodi više sadržaja o tradicijskoj gastronomiji regija u kojima djeluju partnerske škole. Tako će budući kuhari u Gospodarskoj školi dobro naučiti pripremati tradicijska jela sjeverozapadne Hrvatske, a budući kuhari u Srednjoj školi Plitvička jezera tradicijska jela Like. Na području županija u kojima djeluju partnerske škole, razvija se destinacijski turizam i turisti traže upravo takvu gastronomsku ponudu.
„U sklopu projekta u obje škole upravo se osnivaju i Centri za razvoj karijere u ugostiteljstvu i turizmu. Njihova je zadaća educirati učenike i nastavnike smjera Ugostiteljstvo i turizam u suvremenim strukovnim sadržajima- rekla je Katica Kalogjera Novak, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin. Također, Centri za razvoj karijere obrazovati će učenike smjera Ugostiteljstvo i turizam u poduzetničkim vještinama kako bi se potaknulo njihovo samozapošljavanje. Učenici će se moći svakodnevno informirati o mogućnostima razvoja vlastite karijere na info - ekranima na dodir koji će biti postavljeni u obje škole.
Šimo Pavlović, ravnatelj škole Plitvička jezera naglasio je: „ Zahvaljujući ovome projektu, u obje regije omogućit ćemo potenciranje ponude tradicijskih jela i domaćih namirnica“.
Tijekom projekta, nastavnike i učenike će educirati Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, koji je na konferenciji za novinare istaknuo: „ Potrebno je ulagati u autohtonu kuhinju, a to je nemoguće bez suradnje obrazovnih ustanova. Projekt će povezati domaće proizvođače sa školama i vlasnike ugostiteljskih objekata. Gastronomija se razvija i moramo pronaći model da povežemo ponudu modernih i tradicijskih jela.“
Tijekom projekta izradit će se i odgovarajući nastavni materijali.
„Radi se o e-priručnicima koji će sadržavati i audiovizualne sadržaje snimljene tijekom projekta. Priručnici će biti dostupni učenicima i nastavnicima u sustavu za e-learning“, rekla je Nevenka Vukašinović, profesorica Gospodarske škole. Ujedno će svi audio sadržaji u priručnicima biti prevedeni na znakovni jezik za učenike s oštećenjem sluha.